.

uniek kaasabonnement      •      gratis thuisbezorgd      •      brievenbuspakket      •      steun de lokale boer      •      vrij opzegbaar

Hoe bewaar je kaas?

Zo blijft kaas het lekkerst!

de Wij Nederlanders zijn echte kaaseters. Misschien koop je het altijd bij de boer, op de markt, of toch in de supermarkt. Heb je je weleens afgevraagd waarom je kaas bij de boer en de marktkraam altijd in een kaaspapier mee krijgt, en waarom kaas uit de supermarkt verpakt is in plastic? De verpakking van kaas, maar ook de bewaartemperatuur kan de smaak van kaas beïnvloeden. In deze blog geven we je tips over wat de beste manier is om kaas te bewaren zodat de smaak én de versheid het beste naar voren komt!

 

Tip 1: bewaar kaas niet in plastic maar in een echt kaaspapier!

De meeste mensen bewaren hun kaas in plastic huishoudfolie of los in een plastic tupperware bakje. Maar wist je dat de kaas dan sneller bederft? Als kaas wordt verpakt in plastic komt er geen zuurstof meer bij de kaas waardoor het verstikt. De kans op schimmel is veel groter dan wanneer je kaas verpakt in kaaspapier. Maar als je kaas niet goed verpakt droogt de kaas uit. Kaaspapier is speciaal gemaakt voor kaas zodat het niet uitdroogt en ook niet beschimmeld. Verpak jouw kaas dus altijd in een kaaspapier zodat de kaas heerlijk smaakt en smeuïg blijft!

kaas in kaas papier                   Bij ieder stuk kaas van de firma kaas ontvang je een kaaspapier

probeer eens wat anders: kaas in een theedoek

Naast het kaaspapier kan je de kaas ook in een natte theedoek bewaren. De natte theedoek werd vroeger al gebruikt toen er nog geen ijskast was. Het is een goede conserveringsmethode en het maskeert de kaasgeuren die soms wat overweldigend kunnen zijn. Leg de kaas met natte theedoek niet in de ijskast, maar berg het goed op in de voorraadkast of in de broodtrommel. Zorg er ook voor dat de temperatuur van de omgeving constant is. Schrik niet als de kaas wit uitslaat als je deze uit de theedoek haalt. De witte gloed trekt vanzelf weg heeft geen invloed op de smaak of textuur van de kaas.

 

dit is de beste plek om kaas te bewaren!

Door kaas in een koele omgeving te bewaren zal je kaas langer houdbaar blijven. Een goede plek is kelder of bijkeuken maar aangezien niet iedereen die heeft kan je kaas ook goed bewaren in de ijskast. Kaas bewaar je op een koele plek omdat het sneller beschimmeld bij een hogere temperatuur. Als je kaas in de ijskast bewaard kan je het beste kaas, gewikkeld in het kaaspapier, in de groentelade te bewaren. Zo zit het in een afgesloten ruimte en ligt de kaas niet te koud. Zit de groentelade vol of is het niet goed afgesloten? Leg je kaas met het kaaspapier in een tupperware bakje. Zo ligt het ook afgesloten maar verstikt de kaas niet. Zo kan je extra lang genieten van jouw verse kaas!

 

hoe blijft de kaas lekker?

Net als wijn blijft de smaak van de kaas het lekkerste bij een bepaalde temperatuur. Harde kazen zoals jong belegen, belegen en oude kaas zijn het lekkerste tussen de acht en vijftien graden. De kelder of de bijkeuken is daarvoor de ideale plek.

Kaas blijft het lekkerste als je het op verschillende plekken aansnijdt. Als je kaas op verschillende plekken aansnijdt blijven alle oppervlakken vers en heb je niet de kans dat een kant uitdroogt.

 

Belegen kaas van De Twee Hoeven - eerste 3 weken voor €15

Tip 2: kaas smaakt het lekkerste op kamertemperatuur!

Boerin Willemijn van boerderij de Twee Hoeven heeft een gouden tip voor het opeten van kaasDe smaak van kaas komt namelijk het beste naar voren op kamertemperatuur. Haal de kaas daarom uit de kelder of ijskast en laat het een half uurtje op kamertemperatuur komen. Zo heb je gegarandeerd de lekkerste kaas op jouw brood, borrelplank of zo uit het vuistje!

Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat kaas sneller kan bederven als het buiten de koelkast ligt. Laat het dus niet te lang buiten de ijskast liggen of andere bewaarplekken!

kan kaas in de vriezer?

Het kan weleens gebeuren dat je de kaas niet op krijgt. Wat doe je dan? Weggooien is kan echt niet meer in deze tijd dus dan rest de vraag: kaas je kaas invriezen? Het antwoord op deze vraag is ja, je kan kaas invriezen! Het hangt natuurlijk af van het soort kaas hoe lang je deze kan invriezen. Hardere kazen als boerenkaas kunnen langer bewaard worden dan zachte kazen zoals roombrie. Boerenkaas kan je 3 maanden in de vriezer bewaren, daarna moet je het weggooien. De zachte roombrie kan slechts 2 weken in de vriezer.

Houd er wel rekening mee dat de kaas van structuur én smaak verandert na het invriezen. De smaak neemt af en de kaas kan enorm gaan brokkelen. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen raden wij aan de kaas in plasticfolie te verpakken en daarna in een hersluitbaar vrieszakje. Als je de kaas weer wil opeten kan je deze rustig laten ontdooien in de ijskast.

 ” De smaak en structuur van de kaas verandert door het invriezen”

Tip 3: snij kaas in blokjes of rasp het voordat je het invriest

Om de smaak- en textuurverlies in de vriezer zo veel mogelijk te voorkomen kan je het beste de kaas in blokjes snijden of raspen. Kaas brokkelt sneller na het invriezen en ook het smelten van kaas gaat moeilijker. Door het in blokjes te snijden of te raspen vergroot je de kans dat de kaas het lekkerste blijft. Omdat kaas van smaak en textuur verandert kan je het beste de blokjes of rasp in gerechten verwerken: pasta, kaasfondue of ovengerechten zoals lasagna.

Kaas eten tijdens je zwangerschap

Kaas eten tijdens je zwangerschap

Op het moment dat je zwanger wordt, wordt je overladen met informatie over voeding. Ineens moet je supplementen innemen, moet je misschien wel voor twee eten, of juist niet, en mag je bepaald voedsel niet meer eten. Geen wonder dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In deze blog leggen wij graag uit wat de adviezen zijn met betrekking tot kaas. Met name rauwmelkse kaas.

Lees meer
Drie verrukkelijke recepten

Drie verrukkelijke recepten

Heb je iets te veel kaas in huis gehaald en krijg je het niet op? Of je heb simpelweg geen zin in een boterham met kaas? Probeer dan een van onze 3 verrukkelijke én gemakkelijke recepten uit.

Lees meer
Wat zijn die kristallen in kaas?

Wat zijn die kristallen in kaas?

Is het je weleens opgevallen dat er soms witte puntjes in jouw oude kaas zitten? Door de zoute smaak van oude kaas denken veel mensen dat het zoutkristallen zijn, maar niets is minder waar. Wil je weten wat het wel is? Lees snel deze blog.

Lees meer
De boerderij app

De boerderij app

Niek en Willemijn van boerderij de Twee Hoeven ontvangen altijd graag mensen op hun erf. In een rondleiding op het land vertellen zij met veel plezier over het boerderijleven. Gezinnen, scholen en bedrijven zijn allemaal welkom. Vanwege covid-19 is het ontvangen van mensen op de boerderij lastiger.

Lees meer
Droogte in Nederland

Droogte in Nederland

Iedere dag zijn onze boeren druk in de weer om de koeien te verzorgen, te melken en kaas te maken. Maar naast het ‘gewone’ werk houden ze zich ook bezig met andere zaken op het land. En één van die zaken is de droogte van de afgelopen maanden.

Lees meer

een greep uit onze kazen

Jong belegen

van boerderij de Twee Hoeven

Oude kaas

van boerderij Witte Welle

Belegen

van boerderij Koopman

dit zeggen onze klanten!

Heerlijke echte kaas!

★★★☆☆  Nanny, Amstelveen

Uitstekende en zeer vriendelijke service. Super handig zo door de brievenbus. En die smaak: wauw!!

Wederom positief verrast

★★★★★  Jos, Nieuwegein

De 2e zending kaas ontvangen. Zo anders dan uit de supermarkt. Wat een cool concept!

Jeetje wat een smaak!

★★★★☆  Loes, IJsselstein

De oude kaas van de Witte Welle. Overheerlijk! Super lekkere kaas en je weet waar die vandaan komt. Gaaf!

© copyright 2019 - 2020 de firma kaas | alle rechten voorbehouden | privacy policy - algemene voorwaarden
kvk 71109560 | adres: johan huizingalaan 763a, 1066 vh amsterdam