Het wintermenu van de koe

Wat is het wintermenu van de koe? Wat eet de koe in de winter als er geen vers gras is? In de zomer eten koeien gras, maar in de winter is er geen vers gras. Wat is het wintermenu van de koe?  

Overeenkomsten

Wist je dat koeien eigenlijk best veel overeenkomsten met mensen hebben? Óók zij houden van afwisseling en dus van variatie in hun menu. Onze boeren houden hier rekening mee. Zo hebben zij de afgelopen jaren een hoop geëxperimenteerd met het verbouwen van verschillende soorten gewassen in alle seizoenen van het jaar. wintermenu voederbiet

De voederbiet

Een trend op het gebied van het winterse koeien-menu die op dit moment speelt is de voederbiet als aanvulling op het menu. De voederbiet is, zoals de naam al doet vermoeden, een bietensoort die op het eerste gezicht lijkt op de suikerbiet. De voederbiet brengt veel voordelen met zich mee voor de koe. Zo heeft de voederbiet een hogere energiewaarde in vergelijking tot andere aanvullende producten, zoals mais. Daarnaast vindt de koe voederbiet heerlijk, omdat voederbieten zoet van smaak zijn. De koeien zijn er werkelijk dol op!  

“Wat staat er op het menu van de koe in de winter?”

Hapklaar

Voor de boer is de voederbiet een interessante keuze, omdat het het melkvet- en eiwitgehalte verhoogt. De voederbieten verlagen de voederkosten, kunnen de melkopbrengst verhogen en kunnen worden ingekuild. Daarnaast is het redelijk eenvoudig voor de boer om de voederbieten zelf te versnijden, zodat voor de koeien hapklaar is. Klinkt fantastisch toch?  

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past.  

Alle koeienweetjes vind je hier

Wil jij alles te weten komen over koeien? Lees dan hier onze blogs en wordt koeien expert!

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder

Weidevogels en onze boeren

De weidevogels en de boeren in Nederland hebben vaak een ding met elkaar gemeen: ze huizen allebei in de omgeving van de weides. 

Lees verder

Eén (boeren)zwaluw maakt nog geen zomer

Wat is weidevogelbeheer en hoe gaat het met onze weidevogels? Lees onze blog en kijk welke boeren zich inzetten voor de weidevogels!

Lees verder

De koeien gaan naar buiten!

De koeien gaan naar buiten. Dit is een dag waar iedere boer ieder voorjaar weer naar uit kijkt. De koeien trouwens ook. Lees hier alles over dit bijzondere moment!

Lees verder

Wat is graskaas?

Graskaas - Wat is graskaas precies? Iedereen lijkt het er over te hebben in het voorjaar, want graskaas is er ook alleen in het voorjaar. Hieronder wordt uitgelegd wat graskaas is.

Lees verder

Kaasbrood in plaats van Paasbrood?

Zelf Kaasbrood maken? Wat een goed idee! Omdat Pasen twee dagen duurt hebben wij een recept voor jou dat je de hele Pasen kan eten! Zoals bij het ontbijt, brunch, lunch, hartig tussendoortje of lekker als broodje bij de soep. Lees gauw verder!

Lees verder

Stolwijker kaas kopen kan nu ook online

Stolwijker kaas van de boerderij nu ook te koop bij de firma kaas. Wat maak Stolwijker kaas zo uniek? Lees het hier!

Lees verder

Koeiendans

De lente begint, tijd voor de koeiendans! Lees onze blog en kom meer te weten over de lente, graskaas en de koeiendans.

Lees verder