Weidevogels en onze boeren

Letterlijk is weidevogelbeheer het beheer van de wei, zodat de weidevogels hun leefgebied kunnen behouden. Want het gaat al decennia lang slecht met de boerenlandvogels. De aantallen van weidevogels gingen hard achteruit. De natuurbeschermers maken zich zorgen, omdat het leefgebied van de weidevogels krimpt door de invloed van de mens.  Daarom is weidevogelbeheer in het leven geroepen om zo meer zekerheid van leefruimte te creëren voor de weidevogels.  

Wat zijn weidevogels?

Weidevogels zijn vogels die broeden in een weiland of op een akker. Er zijn verschillende soorten. De bekendste weidevogel is de kievit, die we allemaal wel van het nieuws kennen rond het voorjaar met het eerste kievitsei. De wilde eend behoort ook tot de weidevogels gerekend, maar anders dan de kievit kan de wilde eend ook in andere landschapstype uit de voeten. Je kunt weidevogels indelen in twee categorieën, namelijk de primaire en de secundaire weidevogels.
  • In de primaire groep vallen onder andere de de kievit,de scholekster, de grutto, de tureluur en de wulp. 
  • In de secundaire groep vallen onder andere de wilde eend, de meerkoet, de slobeend, de krakeend en de kwartelkoning. Deze (weide)vogels broeden vaak in andere landschappen dan in het weiland.

Weidevogelbeheer in de praktijk

Lokaal en nationaal zijn veel fondsen, stichtingen en verenigingen actief die opkomen voor de bescherming van de weidevogels. Boeren worden op landelijk niveau gestimuleerd om hun steentje bij te dragen. Zij kunnen hiervoor compensatie ontvangen als zij bepaalde maatregelen nemen voor de vogels op hun land.  

De boer en de weidevogels

Omdat veel grond in Nederland bebouwd is, wordt het leefgebied voor de weidevogels kleiner. Toch dagen boeren hun steentje bij aan het beheer met zichtbare resultaat. Zij doen dit door slootkanten intact en onbewerkt te laten, zodat er meer beschutting ontstaat voor de vogels. Ook zorgt het niet maaien van de slootkanten ervoor dat er een diversiteit ontstaat in grassen en (on)kruid. Dit zijn zogeheten botanische slootkanten. Iets waar de vogels, maar ook de koeien stiekem dol op zijn!  Daarnaast wordt ook steeds vaker rekening gehouden met het moment van maaien en de hoeveelheid, zodat er meer bescherming op het land blijft voor de dieren.  

Onze boeren en de weidevogels

Op boerderij Snoekvliet worden de slootkanten breed gehouden en niet bemest. Dit doen zij al zo’n 30 jaar structureel met als resultaat de meest uiteenlopende bloemen en kruiden langs de slootkanten. Hetgeen dat bijdraagt aan een gezond rantsoen voor de koeien en de bevordering van de biodiversiteit, lees weidevogels. Bij boerderij ‘t Groene hart worden de slootkanten intact en onbewerkt gelaten. Zo dragen zij bij aan het behoud van weidevogels en botanische slootkanten. Zij zijn ook aangesloten bij een natuurvereniging en zo proberen zij de populatie van de weidevogels te laten groeien. In de Alblasserwaard bij boerderij Kuiper wordt de komende jaren gewerkt aan minimaal een plasdras. Plasdras is een grasland waar de waterstand nagenoeg gelijk is aan die van het maaiveld. In de winter ziet het eruit als een watervlakte, in drogere perioden als grasland. Dit is een ideale thuisbasis voor weidevogels als de grutto, omdat er veel voedsel is te vinden in de zachte bodem. Daarbij blijven natuurlijke vijanden uit de buurt, want voor hen is het natte gebied nagenoeg ontoegankelijk.  

Wil jij kaas ontdekken van onze boeren?

Wil jij de boeren steunen? Kies voor verse boerenkaas bij jou thuis geleverd door de brievenbus of via de pakketdienst. Jij kiest welke kaas van welke boer. Zelf ontdekken welke kaas jij het lekkerst vindt? 

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder

Weidevogels en onze boeren

De weidevogels en de boeren in Nederland hebben vaak een ding met elkaar gemeen: ze huizen allebei in de omgeving van de weides. 

Lees verder

Eén (boeren)zwaluw maakt nog geen zomer

Wat is weidevogelbeheer en hoe gaat het met onze weidevogels? Lees onze blog en kijk welke boeren zich inzetten voor de weidevogels!

Lees verder

De koeien gaan naar buiten!

De koeien gaan naar buiten. Dit is een dag waar iedere boer ieder voorjaar weer naar uit kijkt. De koeien trouwens ook. Lees hier alles over dit bijzondere moment!

Lees verder

Wat is graskaas?

Graskaas - Wat is graskaas precies? Iedereen lijkt het er over te hebben in het voorjaar, want graskaas is er ook alleen in het voorjaar. Hieronder wordt uitgelegd wat graskaas is.

Lees verder

Kaasbrood in plaats van Paasbrood?

Zelf Kaasbrood maken? Wat een goed idee! Omdat Pasen twee dagen duurt hebben wij een recept voor jou dat je de hele Pasen kan eten! Zoals bij het ontbijt, brunch, lunch, hartig tussendoortje of lekker als broodje bij de soep. Lees gauw verder!

Lees verder

Stolwijker kaas kopen kan nu ook online

Stolwijker kaas van de boerderij nu ook te koop bij de firma kaas. Wat maak Stolwijker kaas zo uniek? Lees het hier!

Lees verder

Koeiendans

De lente begint, tijd voor de koeiendans! Lees onze blog en kom meer te weten over de lente, graskaas en de koeiendans.

Lees verder