Weidevogels en onze boeren

Letterlijk is weidevogelbeheer het beheer van de wei, zodat de weidevogels hun leefgebied kunnen behouden. Want het gaat al decennia lang slecht met de boerenlandvogels. De aantallen van weidevogels gingen hard achteruit. De natuurbeschermers maken zich zorgen, omdat het leefgebied van de weidevogels krimpt door de invloed van de mens.  Daarom is weidevogelbeheer in het leven geroepen om zo meer zekerheid van leefruimte te creëren voor de weidevogels.  

Wat zijn weidevogels?

Weidevogels zijn vogels die broeden in een weiland of op een akker. Er zijn verschillende soorten. De bekendste weidevogel is de kievit, die we allemaal wel van het nieuws kennen rond het voorjaar met het eerste kievitsei. De wilde eend behoort ook tot de weidevogels gerekend, maar anders dan de kievit kan de wilde eend ook in andere landschapstype uit de voeten. Je kunt weidevogels indelen in twee categorieën, namelijk de primaire en de secundaire weidevogels.
  • In de primaire groep vallen onder andere de de kievit,de scholekster, de grutto, de tureluur en de wulp. 
  • In de secundaire groep vallen onder andere de wilde eend, de meerkoet, de slobeend, de krakeend en de kwartelkoning. Deze (weide)vogels broeden vaak in andere landschappen dan in het weiland.

Weidevogelbeheer in de praktijk

Lokaal en nationaal zijn veel fondsen, stichtingen en verenigingen actief die opkomen voor de bescherming van de weidevogels. Boeren worden op landelijk niveau gestimuleerd om hun steentje bij te dragen. Zij kunnen hiervoor compensatie ontvangen als zij bepaalde maatregelen nemen voor de vogels op hun land.  

De boer en de weidevogels

Omdat veel grond in Nederland bebouwd is, wordt het leefgebied voor de weidevogels kleiner. Toch dagen boeren hun steentje bij aan het beheer met zichtbare resultaat. Zij doen dit door slootkanten intact en onbewerkt te laten, zodat er meer beschutting ontstaat voor de vogels. Ook zorgt het niet maaien van de slootkanten ervoor dat er een diversiteit ontstaat in grassen en (on)kruid. Dit zijn zogeheten botanische slootkanten. Iets waar de vogels, maar ook de koeien stiekem dol op zijn!  Daarnaast wordt ook steeds vaker rekening gehouden met het moment van maaien en de hoeveelheid, zodat er meer bescherming op het land blijft voor de dieren.  

Onze boeren en de weidevogels

Op boerderij Snoekvliet worden de slootkanten breed gehouden en niet bemest. Dit doen zij al zo’n 30 jaar structureel met als resultaat de meest uiteenlopende bloemen en kruiden langs de slootkanten. Hetgeen dat bijdraagt aan een gezond rantsoen voor de koeien en de bevordering van de biodiversiteit, lees weidevogels. Bij boerderij ‘t Groene hart worden de slootkanten intact en onbewerkt gelaten. Zo dragen zij bij aan het behoud van weidevogels en botanische slootkanten. Zij zijn ook aangesloten bij een natuurvereniging en zo proberen zij de populatie van de weidevogels te laten groeien. In de Alblasserwaard bij boerderij Kuiper wordt de komende jaren gewerkt aan minimaal een plasdras. Plasdras is een grasland waar de waterstand nagenoeg gelijk is aan die van het maaiveld. In de winter ziet het eruit als een watervlakte, in drogere perioden als grasland. Dit is een ideale thuisbasis voor weidevogels als de grutto, omdat er veel voedsel is te vinden in de zachte bodem. Daarbij blijven natuurlijke vijanden uit de buurt, want voor hen is het natte gebied nagenoeg ontoegankelijk.  

Wil jij kaas ontdekken van onze boeren?

Wil jij de boeren steunen? Kies voor verse boerenkaas bij jou thuis geleverd door de brievenbus of via de pakketdienst. Jij kiest welke kaas van welke boer. Zelf ontdekken welke kaas jij het lekkerst vindt? 

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Oktober is Boerenkaasmaand!

Ieder jaar wordt boerenkaas in oktober extra onder de aandacht gebracht. Daarom heet de maand oktober: Boerenkaasmaand!

Lees verder

de firma kaas geïnterviewd door The Daily Milk!

Kaasbaas Wouter Swolfs vertelt aan zuivelplatform The Daily Milk over de missie, behaalde doelen en natuurlijk de bijzondere levermethode van de firma kaas.

Lees verder

Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas!

Lees verder

Cum Laude (kaas) Awards 2021

Een groot aantal van onze kaasboeren zijn genomineerd voor een Cum Laude (kaas) Award 2021 met verschillende rijpingen. Benieuwd hoe ze smaken? Lees deze blog!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder