Weidevogelbeheer

Waarom is er weidevogelbeheer? 

Letterlijk is weidevogelbeheer het beheer van de wei, zodat de weidevogels hun leefgebied kunnen behouden. Want het gaat al decennia lang slecht met de boerenlandvogels. De aantallen van weidevogels gingen hard achteruit. De natuurbeschermers maken zich zorgen, omdat het leefgebied van de weidevogels krimpt door de invloed van de mens.  Daarom is weidevogelbeheer in het leven geroepen om zo meer zekerheid van leefruimte te creëren voor de weidevogels.  

Wat zijn weidevogels?

Weidevogels zijn vogels die broeden in een weiland of op een akker. Er zijn verschillende soorten. De bekendste weidevogel is de kievit, die we allemaal wel van het nieuws kennen rond het voorjaar met het eerste kievitsei. De wilde eend behoort ook tot de weidevogels gerekend, maar anders dan de kievit kan de wilde eend ook in andere landschapstype uit de voeten. Je kunt weidevogels indelen in twee categorieën, namelijk de primaire en de secundaire weidevogels.
  • In de primaire groep vallen onder andere de de kievit,de scholekster, de grutto, de tureluur en de wulp. 
  • In de secundaire groep vallen onder andere de wilde eend, de meerkoet, de slobeend, de krakeend en de kwartelkoning. Deze (weide)vogels broeden vaak in andere landschappen dan in het weiland.

Weidevogelbeheer in de praktijk

Lokaal en nationaal zijn veel fondsen, stichtingen en verenigingen actief die opkomen voor de bescherming van de weidevogels. Boeren worden op landelijk niveau gestimuleerd om hun steentje bij te dragen. Zij kunnen hiervoor compensatie ontvangen als zij bepaalde maatregelen nemen voor de vogels op hun land.  

De boer en de weidevogels

Omdat veel grond in Nederland bebouwd is, wordt het leefgebied voor de weidevogels kleiner. Toch dagen boeren hun steentje bij aan het beheer met zichtbare resultaat. Zij doen dit door slootkanten intact en onbewerkt te laten, zodat er meer beschutting ontstaat voor de vogels. Ook zorgt het niet maaien van de slootkanten ervoor dat er een diversiteit ontstaat in grassen en (on)kruid. Dit zijn zogeheten botanische slootkanten. Iets waar de vogels, maar ook de koeien stiekem dol op zijn!  Daarnaast wordt ook steeds vaker rekening gehouden met het moment van maaien en de hoeveelheid, zodat er meer bescherming op het land blijft voor de dieren.  

Onze boeren en de weidevogels

Op boerderij Snoekvliet worden de slootkanten breed gehouden en niet bemest. Dit doen zij al zo’n 30 jaar structureel met als resultaat de meest uiteenlopende bloemen en kruiden langs de slootkanten. Hetgeen dat bijdraagt aan een gezond rantsoen voor de koeien en de bevordering van de biodiversiteit, lees weidevogels. Bij boerderij ‘t Groene hart worden de slootkanten intact en onbewerkt gelaten. Zo dragen zij bij aan het behoud van weidevogels en botanische slootkanten. Zij zijn ook aangesloten bij een natuurvereniging en zo proberen zij de populatie van de weidevogels te laten groeien. In de Alblasserwaard bij boerderij Kuiper wordt de komende jaren gewerkt aan minimaal een plasdras. Plasdras is een grasland waar de waterstand nagenoeg gelijk is aan die van het maaiveld. In de winter ziet het eruit als een watervlakte, in drogere perioden als grasland. Dit is een ideale thuisbasis voor weidevogels als de grutto, omdat er veel voedsel is te vinden in de zachte bodem. Daarbij blijven natuurlijke vijanden uit de buurt, want voor hen is het natte gebied nagenoeg ontoegankelijk.  

Wil jij kaas ontdekken van onze boeren?

Wil jij de boeren steunen? Kies voor verse boerenkaas bij jou thuis geleverd door de brievenbus. Elke week of elke twee weken? Jij kiest hoe vaak jij boerenkaas wilt ontvangen en ook welke kaas van welke boer. Zelf ontdekken welke kaas jij het lekkerst vindt? Kies dan voor het verrassingsabonnement en ontvang elke keer een andere kaas van een andere boer. Zo kun je ze allemaal proberen en ontdek jij jouw favoriet.

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Stolwijker kaas kopen kan nu ook online

Stolwijker kaas van de boerderij nu ook te koop bij de firma kaas. Wat maak Stolwijker kaas zo uniek? Lees het hier!

Lees verder

Koeiendans

De lente begint, tijd voor de koeiendans! Lees onze blog en kom meer te weten over de lente, graskaas en de koeiendans.

Lees verder

Hoe bewaar je kaas?

Hoe bewaar je kaas? Hoe blijft kaas het langst lekker? Kun je kaas invriezen? En waarom verstuurt de firma kaas haar boerenkaas niet in kaaspapier? In deze blog lees je alles over het bewaren van kaas.

Lees verder

De firma kaas: boerenkaas door de brievenbus

Boerenkaas vs Kaas van de Boerderij. Wat is nu eigenlijk het verschil? Zwangere kunnen wel Kaas van de Boerderij eten. Lees hier waarom!

Lees verder

Kaas eten tijdens je zwangerschap

Welke kaas kun je eten als je zwanger bent? Wat is het verschil tussen fabriekskaas en boerenkaas? En wat is rauwmelkse koemelk? In deze blog leggen wij uit wat de adviezen zijn met betrekking tot boerenkaas als je zwanger bent.

Lees verder

Cum Laude Kaas

Boerenkaas vs Kaas van de Boerderij. Wat is nu eigenlijk het verschil? Zwangere kunnen wel Kaas van de Boerderij eten. Lees hier waarom!

Lees verder

Boerenkaas vs Kaas van de Boerderij

Boerenkaas vs Kaas van de Boerderij. Wat is nu eigenlijk het verschil? Zwangere kunnen wel Kaas van de Boerderij eten. Lees hier waarom!

Lees verder

De lekkerste borrel combinaties met kaas

Borrel thuis maken? De firma kaas geeft jou de lekkerste borrel recepten en handige tips om jouw borrel te laten slagen. Eet ze lekker!

Lees verder

Terugblik op 2020

Twintig-twintig… wat een bijzonder jaar. Dat kan ook bijna niet anders met die twee dubbele getallen… Lees hier verder in de blog.

Lees verder