Wat is graskaas?

Wat is graskaas? Iedereen lijkt het er over te hebben in het voorjaar. In deze blog kom je te weten wat graskaas is!

Graskaas

Het is voorjaar. Het gras begint weer te groeien en dat betekent dat de koeien weer naar buiten mogen. Veel kaasliefhebbers kijken ieder jaar reikhalzend uit naar dit moment, want dit betekent dat de volle romige graskaas er weer aan komt.   Het voer van de koeien is mede bepalend voor de smaak van de kaas. In de winter eten veel koeien kuilgras aanvullend met bijvoorbeeld voederbiet en ruwvoer. Omdat de koeien in het voorjaar weer vers gras kunnen grazen in de wei geeft dit een andere smaak die voor veel liefhebbers als ware traktatie wordt gezien! Bovendien bevat gras caroteen en dat geeft een extra gele kleur aan de kaas.   Bestel graskaas 2021 graskaas_wat is graskaas

Dit is graskaas

Graskaas is gemaakt van melk van koeien die na de winter weer de wei in gaan. De kaas krijgt zijn zachte smeuïge smaak doordat de koeien het jonge verse voorjaarsgras eten. Wat de koeien eten is één van de factoren die de smaak van de kaas beïnvloedt. Graskaas is jonge kaas en heeft hiermee een korte rijpingstijd van 4 tot 6 weken. Het unieke van graskaas is dat deze een eigen volle en romige smaak heeft en wordt hierdoor als een echte delicatesse gezien in het voorjaar. Deze limited edition delicatesse is verkrijgbaar vanaf 20 mei 2021 bij de firma kaas.  
  Bij boerderij De Katwinkel in Leersum gingen de koeien op maandag 29 maart al naar buiten, omdat het gras daar al lang genoeg was gegroeid.

Iedere boer zijn eigen soort gras

Wist je dat iedere boer een ander soort gras heeft en dat dat de smaak van de kaas beïnvloed? Boer Jan vertelde dat hun boerderij op een lage, zurige veengrond staat. Hier groeien de grassen al honderden jaren en zijn nog nooit vervangen. In Stellendam bij boerderij Van Schaik grazen de koeien op de jonge kleigrond. En bij boerderij De Sterreschans staan de koeien op veengrond. Gras is een van de factoren die de smaak van de melk en dus van de kaas beïnvloed.   wat is graskaas

Wil jij echte graskaas proeven?

Wil jij ook onze graskaas ervaren? Vanaf half mei is graskaas bij ons verkrijgbaar als losse kaas en in abonnementsvorm. Houd ons dus goed in de gaten! Kun je niet wachten en wil je alvast smullen van boerenkaas? Ontdek dan al onze boerenkazen hier.   ik wil graskaas  

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past.  

Kom alles te weten over boerenkaas

Wil jij alles te weten komen over boerenkaas? Lees dan hier onze blogs en wordt boerenkaas expert!

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Mijn account

De vernieuwde mijn account van de firma kaas is live. Beheer je abonnement zelf en ervaar het gemak van een kaasabonnement.

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder

Weidevogels en onze boeren

De weidevogels en de boeren in Nederland hebben vaak een ding met elkaar gemeen: ze huizen allebei in de omgeving van de weides. 

Lees verder

Eén (boeren)zwaluw maakt nog geen zomer

Wat is weidevogelbeheer en hoe gaat het met onze weidevogels? Lees onze blog en kijk welke boeren zich inzetten voor de weidevogels!

Lees verder

De koeien gaan naar buiten!

De koeien gaan naar buiten. Dit is een dag waar iedere boer ieder voorjaar weer naar uit kijkt. De koeien trouwens ook. Lees hier alles over dit bijzondere moment!

Lees verder

Wat is graskaas?

Graskaas - Wat is graskaas precies? Iedereen lijkt het er over te hebben in het voorjaar, want graskaas is er ook alleen in het voorjaar. Hieronder wordt uitgelegd wat graskaas is.

Lees verder

Kaasbrood in plaats van Paasbrood?

Zelf Kaasbrood maken? Wat een goed idee! Omdat Pasen twee dagen duurt hebben wij een recept voor jou dat je de hele Pasen kan eten! Zoals bij het ontbijt, brunch, lunch, hartig tussendoortje of lekker als broodje bij de soep. Lees gauw verder!

Lees verder