Wat is boerenkaas?

Boerenkaas wordt op de boerderij gemaakt door de boer, maar dat betekent niet automatisch dat dit boerenkaas is. Hoe zit het dan? Echte boerenkaas wordt gemaakt op geheel traditionele wijze en grotendeels zelfs met de hand. Boerenkaas is een kenmerk en een beschermde naam. De receptuur en de bereidingswijze worden vaak al generaties lang doorgegeven en is immaterieel erfgoed. Zoals bijvoorbeeld bij boer boerderij Koopman. De werkwijze, ervaring en passie zorgen ervoor dat deze kaas anders smaakt dan gewone kaas uit de supermarkt. Èn dat proef je!  

Wat is traditioneel?

Boerenkaas is één van de Nederlandse Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS). In Nederland zijn maar vier producten met deze titel, namelijk Hollandse Nieuwe, Basterdsuiker en Suikerstroop. Op traditionele wijze gemaakt betekent dat het product aantoonbaar en onveranderd gebruikt wordt op de Europese markt, voor minimaal dertig jaar.  
wat is boerenkaas
 

Wat is boerenkaas?

Een (half)harde kaas, bereid uit rauwe melk van rundvee, geiten, schapen of buffelkoeien. Het vetgehalte van Boerenkaas is variabel, afhankelijk van het vetgehalte van de verwerkte melk. De kaas kan komijn of andere zaden, kruiden en/of specerijen bevatten.   Dat klinkt allemaal nog best onduidelijk maar dat wordt door de gestelde eisen een stuk duidelijker gemaakt. We hebben de belangrijkste eisen voor jou op een rijtje gezet!
  • De rauwmelkse kaas wordt binnen 40 uur na winning gestremd op 30°C
  • Er wordt gebruikgemaakt van lebstremsel. Let op: vegetarische kaas met vegetarisch stremsel is dus géén Boerenkaas.
  • De vorm komt overeen met de vorm uit het GTS-dossier. Goudse Boerenkaas heeft een Gouds model, Leidse Boerenkaas heeft een Leids model. Het model is dus afhankelijk van het vetgehalte van de kaas. Een vierkante kaas mag dus géén boerenkaas heten.
  • De kaas is op de eigen boerderij gemaakt.De melk die gebruikt wordt voor de kaas moet voor minimaal 50% van de eigen boerderij afkomen. De overige melk van van maximaal twee andere Nederlandse boerderijen komen.
wat is boerenkaas
Lees hier meer over alle details over het keurmerk en boerenkaas.
 

Onze boeren

Genoeg over de regels, even terug naar de boer!   Een deel van het geheim van de smaak zit in de melk. De boer gebruikt alleen de verse, soms nog warme melk van zijn eigen koeien, en dus niet vermengd met melk van een andere boerderij. Onze boeren maken binnen 24 uur kaas van de verse melk. Er zijn al op dit gebied twee verschillen. Onze boeren gebruiken 100% eigen melk en het wordt binnen 24 uur verwerkt tot kaas. In plaats van de 40 uur die in de regelgeving staat. Hoe verser, hoe lekkerder ”de boer gebruikt namelijk alleen de verse, soms nog warme melk van zijn eigen koeien”  

De smaak

Ieder boerenkaas smaakt anders. De smaak van de kazen verschilt tussen boerderijen. Soms kan er zelfs een verschil zijn in de smaak van de kazen als de kaas van dezelfde boer komt. Dat komt omdat het een natuurproduct is. De melk die de koeien geven kan iedere dag een beetje anders van smaak zijn. Dit komt omdat de smaak wordt bepaald door wat de koe die dag heeft gegeten.   Het verschil in smaak van de boerenkaas komt door verschillende factoren:
  • De rijping van de kazen
  • Het soort koe
  • Het voer kan per boerderij verschillen
  • De grond- en grassoort kan per boerderij verschillen
  • De receptuur en bereidingswijze zijn anders. Het is hierdoor een typisch streekproduct.
  Iedere boer gebruikt zijn eigen formule en daarom is de smaak per kaassoort verschillend. De firma kaas biedt daarom het verrassingsabonnement aan, zodat jij al onze verschillende boerenkazen kunt proeven! “Omdat iedere boer zijn eigen formule voor de lekkerste kaas heeft, blijft het elke keer een verrassing wat je gaat proeven” –  Willem uit Enschede

Keurmerk voor boerenkaas

Echte boerenkaas heeft een keurmerk, Kwaliteitszorg Boerenkaas (KB-merk). De kaas krijgt dit keurmerk als het aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet. De firma kaas kazen beschikken over deze kwaliteitseisen. De boerenkazen én de boer staan onder controle van de Stichting Kwaliteitszorg Boerenkaas (ook wel Stichting KB). Om het keurmerk te krijgen moet de kaas aan de volgende eisen voldoen:
  1. De boer maakt de kaas met de hand op de boerderij
  2. De kaas is gemaakt van Nederlandse verse, rauwe melk van eigen koeien
  3. De rijping van de kaas gaat op een natuurlijke manier
  4. De bereiding en rijping worden regelmatig gecontroleerd door de stichting KB
wat is boerenkaas

Dus

De boerenkazen zijn zelfgemaakt op de boerderij door de boer. Het verschil tussen boerenkaas en fabriekskaas zit in de verse rauwe melk van de koeien van de boerderij. De boerenkaas rijpt op een natuurlijke manier en beschikt over het KB-merk. De smaak van iedere kaas van de boer is uniek.  

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf lekkere kaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze kazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past. Wil je meer weten over boerenkaas? Lees dan verder op onze kaasweetjes, koeienweetjes en kaascombinaties!
wat is boerenkaas

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Oktober is Boerenkaasmaand!

Ieder jaar wordt boerenkaas in oktober extra onder de aandacht gebracht. Daarom heet de maand oktober: Boerenkaasmaand!

Lees verder

de firma kaas geïnterviewd door The Daily Milk!

Kaasbaas Wouter Swolfs vertelt aan zuivelplatform The Daily Milk over de missie, behaalde doelen en natuurlijk de bijzondere levermethode van de firma kaas.

Lees verder

Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas!

Lees verder

Cum Laude (kaas) Awards 2021

Een groot aantal van onze kaasboeren zijn genomineerd voor een Cum Laude (kaas) Award 2021 met verschillende rijpingen. Benieuwd hoe ze smaken? Lees deze blog!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder