.

uniek kaasabonnement      •      gratis thuisbezorgd      •      brievenbuspakket      •      steun de lokale boer      •      vrij opzegbaar

boerenkaas, wat is dat precies?

kaas van de boer dat is even wat anders!

Boerenkaas wordt op de boerderij door de boer zelf gemaakt. Geheel op traditionele wijze maakt de boer de kazen, grotendeels zelf met de hand. Boerenkaas is dan ook een beschermde naam!

Het receptuur en de bereidingswijze worden al generaties lang doorgegeven. Zoals bijvoorbeeld bij boer Sjaak van kaasboerderij Koopman en zijn zoon Daan. De werkwijze, ervaring en passie zorgen ervoor dat er een bijzondere smaak ontstaat die bij elke kaas anders is. Dat maakt boerenkaas echt anders dan ‘gewone’ kaas uit de supermarkt. Dat proef je!

tekst gaat verder onder de foto Zelfgemaakte boerenkaas

Het geheim van verse melk

Een deel van het geheim van de smaak van boerenkaas zit in de melk. De boer gebruikt namelijk alleen de verse, soms nog warme melk van zijn eigen koeien. De melk is zo vers omdat de koeien dezelfde dag nog zijn gemolken. Binnen 24 uur is van de verse melk kaas gemaakt.

Je kan boerenkaas gemakkelijk herkennen aan de volgende kenmerken:

 1. De melk wordt niet gepasteuriseerd
 2. Boerenkaas is gemaakt van rauwmelkse kaas
 3. De kaas heeft een uitgesproken volle en krachtige smaak die goed naar voren komt

 

“de boer gebruikt namelijk alleen de verse, soms nog warme melk van zijn eigen koeien” 

Boerenkaas, dat smaakt naar meer

Het leuke aan boerenkaas is dat iedere kaas anders smaakt. De smaak van de kazen verschilt tussen boerderijen én zelfs als de kazen van dezelfde boer komen kan er verschil zijn. Dat komt omdat het een natuurproduct is. De melk die de koeien geven is iedere dag een beetje anders van smaak. Het verschil in smaak komt door verschillende factoren:

 1. De rijping van de kazen
 2. Iedere boer heeft ander soort koeien
 3. Het voer verschilt per boerderij
 4. De grond- en grassoort is op iedere boerderij anders
 5. De receptuur en bereidingswijze zijn anders. Hierdoor is boerenkaas een echt streekproduct.

Omdat iedere boer zijn eigen formule voor zijn kaas heeft, blijft het elke keer een verrassing wat je gaat proeven. De firma kaas biedt daarom het flexibel abonnement aan. Zo kan je er makkelijk achter komen welke boer jouw favoriete boerenkaas maakt. Lees meer over de verschillen tussen de kazen van de boeren van firma kaas.

 

“omdat iedere boer zijn eigen formule voor de lekkerste kaas heeft, blijft het elke keer een verrassing wat je gaat proeven” klant Willem uit Enschede 

 

Het verschil tussen boerenkaas en fabriekskaas in één oogopslag.

Boerenkaas Fabriekskaas
Rauwe melk Gepasteuriseerde melk
Handgemaakt Gemaakt in een fabriek
Melk van één boerderij Melk van verschillende boerderijen
Niet gestandaardiseerde melk Gestandaardiseerde melk


Keurmerk boerenkaas

Echte boerenkaas heeft het KB keurmerk. Dit keurmerk krijgt je pas als het aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet. En daar voldoen de firma kaas kazen aan. De boerenkazen én de boer staan onder controle van de Stichting Kwaliteitszorg Boerenkaas (ook wel Stichting KB). Om het keurmerk te krijgen moet de kaas aan verschillende eisen voldoen:

 1. Handgemaakt door de boer of boerin op de boerderij
 2. Gemaakt van Nederlandse verse, rauwe melk en van eigen koeien (en wordt dus niet gepasteuriseerd)
 3. De kaas rijpt op een natuurlijke manier
 4. De bereiding en rijping worden regelmatig gecontroleerd door de stichting KB.

tekst gaat verder onder de fotoBoerenkaas keurmerk

Boerenkaas is dus zelfgemaakt door de boer. Het verschil tussen boerenkaas en fabriekskaas zit in de verse rauwe melk van zijn eigen koeien. En dát proef je want iedere boerenkaas heeft zijn eigen unieke smaak.

Wij vinden dat niets boven de smaak van van een boterham met echte boerenkaas gaat. Loopt het water je al in de mond? Probeer onze kazen nu en proef de versheid, ambacht en de heerlijke smaak. Echt genieten!

 

Kaas eten tijdens je zwangerschap

Kaas eten tijdens je zwangerschap

Op het moment dat je zwanger wordt, wordt je overladen met informatie over voeding. Ineens moet je supplementen innemen, moet je misschien wel voor twee eten, of juist niet, en mag je bepaald voedsel niet meer eten. Geen wonder dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In deze blog leggen wij graag uit wat de adviezen zijn met betrekking tot kaas. Met name rauwmelkse kaas.

Lees meer
Drie verrukkelijke recepten

Drie verrukkelijke recepten

Heb je iets te veel kaas in huis gehaald en krijg je het niet op? Of je heb simpelweg geen zin in een boterham met kaas? Probeer dan een van onze 3 verrukkelijke én gemakkelijke recepten uit.

Lees meer
Wat zijn die kristallen in kaas?

Wat zijn die kristallen in kaas?

Is het je weleens opgevallen dat er soms witte puntjes in jouw oude kaas zitten? Door de zoute smaak van oude kaas denken veel mensen dat het zoutkristallen zijn, maar niets is minder waar. Wil je weten wat het wel is? Lees snel deze blog.

Lees meer
De boerderij app

De boerderij app

Niek en Willemijn van boerderij de Twee Hoeven ontvangen altijd graag mensen op hun erf. In een rondleiding op het land vertellen zij met veel plezier over het boerderijleven. Gezinnen, scholen en bedrijven zijn allemaal welkom. Vanwege covid-19 is het ontvangen van mensen op de boerderij lastiger.

Lees meer
Droogte in Nederland

Droogte in Nederland

Iedere dag zijn onze boeren druk in de weer om de koeien te verzorgen, te melken en kaas te maken. Maar naast het ‘gewone’ werk houden ze zich ook bezig met andere zaken op het land. En één van die zaken is de droogte van de afgelopen maanden.

Lees meer

een greep uit onze kazen

Jong belegen

van boerderij de Twee Hoeven

Oude kaas

van boerderij Witte Welle

Belegen

van boerderij Koopman

dit zeggen onze klanten!

Heerlijke echte kaas!

★★★☆☆  Nanny, Amstelveen

Uitstekende en zeer vriendelijke service. Super handig zo door de brievenbus. En die smaak: wauw!!

Wederom positief verrast

★★★★★  Jos, Nieuwegein

De 2e zending kaas ontvangen. Zo anders dan uit de supermarkt. Wat een cool concept!

Jeetje wat een smaak!

★★★★☆  Loes, IJsselstein

De oude kaas van de Witte Welle. Overheerlijk! Super lekkere kaas en je weet waar die vandaan komt. Gaaf!

© copyright 2019 - 2020 de firma kaas | alle rechten voorbehouden | privacy policy - algemene voorwaarden
kvk 71109560 | adres: johan huizingalaan 763a, 1066 vh amsterdam