Waarom scheren boeren koeien in het najaar?

Waarom scheren boeren hun koeien in het najaar?

Waarom worden koeien in het najaar geschoren? Dat is toch eigenlijk heel gek, want het wordt juist frisser en natter buiten. Toch denken de boeren daar anders over.

Dikke vacht

Het is herfst. Dat betekent dat het buiten koeler wordt. Bij de koeien begint de vacht te groeien als bescherming tegen de kou. Toch scheren de boeren de koeien in de herfst. Waarom is dat? Een koe heeft van zichzelf al een dikke vacht. Dit hebben de koeien ook nodig als ze het hele jaar door  buiten in de wei zouden blijven staan. koeien scheren

Op stal

In Nederland gaan de koeien in de winter naar binnen op stal. Zo krijgt het gras in het weiland de kans om te herstellen en worden de koeien beschermd tegen de winterse omstandigheden. In de stal is het warm en droog en doet de boer er alles aan om de koeien het zo comfortabel mogelijk te maken. Als een koe binnen op stal staat zorgt de wintervacht ervoor dat de koe haar warmte niet kwijt kan. Dit kan leiden tot een bron voor schimmels en infecties. De boer wil het beste voor de koeien en daarom worden ze bijna volledig geschoren. Hierbij worden de kop, poten en het midden van hun zijkant overgeslagen. Door het scheren blijven de dames blij en gezond. En eerlijk is eerlijk, het is voor de boer ook een lust voor het oog als de dames er netjes  bij staan.  

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past.  

Alle koeienweetjes vind je hier

Wil jij alles te weten komen over koeien? Lees dan hier onze blogs en wordt koeien expert!

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder

Weidevogels en onze boeren

De weidevogels en de boeren in Nederland hebben vaak een ding met elkaar gemeen: ze huizen allebei in de omgeving van de weides. 

Lees verder

Eén (boeren)zwaluw maakt nog geen zomer

Wat is weidevogelbeheer en hoe gaat het met onze weidevogels? Lees onze blog en kijk welke boeren zich inzetten voor de weidevogels!

Lees verder

De koeien gaan naar buiten!

De koeien gaan naar buiten. Dit is een dag waar iedere boer ieder voorjaar weer naar uit kijkt. De koeien trouwens ook. Lees hier alles over dit bijzondere moment!

Lees verder

Wat is graskaas?

Graskaas - Wat is graskaas precies? Iedereen lijkt het er over te hebben in het voorjaar, want graskaas is er ook alleen in het voorjaar. Hieronder wordt uitgelegd wat graskaas is.

Lees verder

Kaasbrood in plaats van Paasbrood?

Zelf Kaasbrood maken? Wat een goed idee! Omdat Pasen twee dagen duurt hebben wij een recept voor jou dat je de hele Pasen kan eten! Zoals bij het ontbijt, brunch, lunch, hartig tussendoortje of lekker als broodje bij de soep. Lees gauw verder!

Lees verder

Stolwijker kaas kopen kan nu ook online

Stolwijker kaas van de boerderij nu ook te koop bij de firma kaas. Wat maak Stolwijker kaas zo uniek? Lees het hier!

Lees verder

Koeiendans

De lente begint, tijd voor de koeiendans! Lees onze blog en kom meer te weten over de lente, graskaas en de koeiendans.

Lees verder