Waarom scheren boeren koeien in het najaar?

Waarom scheren boeren hun koeien in het najaar?

Waarom worden koeien in het najaar geschoren? Dat is toch eigenlijk heel gek, want het wordt juist frisser en natter buiten. Toch denken de boeren daar anders over.

Dikke vacht

Het is herfst. Dat betekent dat het buiten koeler wordt. Bij de koeien begint de vacht te groeien als bescherming tegen de kou. Toch scheren de boeren de koeien in de herfst. Waarom is dat? Een koe heeft van zichzelf al een dikke vacht. Dit hebben de koeien ook nodig als ze het hele jaar door  buiten in de wei zouden blijven staan. koeien scheren

Op stal

In Nederland gaan de koeien in de winter naar binnen op stal. Zo krijgt het gras in het weiland de kans om te herstellen en worden de koeien beschermd tegen de winterse omstandigheden. In de stal is het warm en droog en doet de boer er alles aan om de koeien het zo comfortabel mogelijk te maken. Als een koe binnen op stal staat zorgt de wintervacht ervoor dat de koe haar warmte niet kwijt kan. Dit kan leiden tot een bron voor schimmels en infecties. De boer wil het beste voor de koeien en daarom worden ze bijna volledig geschoren. Hierbij worden de kop, poten en het midden van hun zijkant overgeslagen. Door het scheren blijven de dames blij en gezond. En eerlijk is eerlijk, het is voor de boer ook een lust voor het oog als de dames er netjes  bij staan.  

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past.  

Alle koeienweetjes vind je hier

Wil jij alles te weten komen over koeien? Lees dan hier onze blogs en wordt koeien expert!

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Oktober is Boerenkaasmaand!

Ieder jaar wordt boerenkaas in oktober extra onder de aandacht gebracht. Daarom heet de maand oktober: Boerenkaasmaand!

Lees verder

de firma kaas geïnterviewd door The Daily Milk!

Kaasbaas Wouter Swolfs vertelt aan zuivelplatform The Daily Milk over de missie, behaalde doelen en natuurlijk de bijzondere levermethode van de firma kaas.

Lees verder

Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas!

Lees verder

Cum Laude (kaas) Awards 2021

Een groot aantal van onze kaasboeren zijn genomineerd voor een Cum Laude (kaas) Award 2021 met verschillende rijpingen. Benieuwd hoe ze smaken? Lees deze blog!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder