Waarom is kaas geel?

Waarom is kaas geel? De kleur geel is waar ons hart sneller van gaat kloppen. De kleur van klompen, gele tulpen en natuurlijk van kaas.  Het hoofdingrediënt van kaas is melk en melk is wit. Hoe zit dat dan?  

De gele kleur van kaas

Volgens boeren Jan van kaasboerderij Kuiper kom de gele kleur van het gras dat de koeien eten. In gras zit caroteen verborgen en dat wordt opgeslagen in het melkvet. Pas als de kaas is gemaakt ontstaat de gele kleur. De gele kleur wordt intenser hoe langer de kaas rijpt. Het jaargetijde heeft ook invloed op de kleur. Dit komt omdat in de zomermaanden de koeien langer in de weide staan dan in de winter. Ze eten dan vers gras.   waarom is kaas geel  

Wat eten koeien in de winter dan?

In de wintermaanden staan de koeien op stal en eten ze voornamelijk kuilgras. In kuilgras zit minder caroteen. Kaas die in de winter wordt geproduceerd is daarom een paar tinten bleker dan kaas die in de zomer geproduceerd wordt. Doordat de koeien anders eten in de winter kan de smaak hierdoor iets anders zijn. De smaak van de melk wordt tenslotte sterk bepaald door wat de koe eet. Een mooi voorbeeld hiervan is graskaas. Graskaas heeft een geheel eigen smaak omdat dit van de eerste melk wordt gemaakt die de koeien geven als ze in het voorjaar voor het eerst naar buiten mogen!  

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past.  

Kom alles te weten over boerenkaas

Wil jij alles te weten komen over boerenkaas? Lees dan hier onze blogs en wordt boerenkaas expert!

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

Abonnee? Vanaf nu 2 kazen in 1 doos!

De vernieuwde mijn account van de firma kaas is live. Beheer je abonnement zelf en ervaar het gemak van een kaasabonnement.

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Mijn account

De vernieuwde mijn account van de firma kaas is live. Beheer je abonnement zelf en ervaar het gemak van een kaasabonnement.

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder

Weidevogels en onze boeren

De weidevogels en de boeren in Nederland hebben vaak een ding met elkaar gemeen: ze huizen allebei in de omgeving van de weides. 

Lees verder

Eén (boeren)zwaluw maakt nog geen zomer

Wat is weidevogelbeheer en hoe gaat het met onze weidevogels? Lees onze blog en kijk welke boeren zich inzetten voor de weidevogels!

Lees verder

De koeien gaan naar buiten!

De koeien gaan naar buiten. Dit is een dag waar iedere boer ieder voorjaar weer naar uit kijkt. De koeien trouwens ook. Lees hier alles over dit bijzondere moment!

Lees verder