Hoe maak je die lekkere tosti met kaas?

Hou je van kaas, dan hou je van een tosti

Wie wil er een tosti? Wij durven te wedden als je het aan tien mensen zou vragen, er zeker negen volmondig ja zouden antwoorden. Wat maakt een tosti nu zo lekker?De tosti: wie houdt er nu niet van een tosti? We kennen de tosti in vele varianten, maar wie heeft ooit bedacht om kaas tussen twee boterhammen te leggen en deze te verwarmen? tosti boerenkaas kaastosti

De geschiedenis van de tosti

De tosti kent geen eenduidige geschiedenis. Zowel Engeland, Italië als Frankrijk zeggen de bedenker te zijn achter deze succesvolle boterham. Wel is bekend dat de tosti voor het eerst in de horeca op het menu kwam in 1910 in Parijs onder de naam Croque Monsieur: twee boterhammen belegd met ham en kaas, bruin gebakken in een pan met boter.

De Nederlandse tosti

In Nederland maken wij de tosti klaar met behulp van een tosti-ijzer of op een tosti-grill. We beleggen deze in 54% van de gevallen met ham en kaas en snijden deze vervolgens diagonaal. Het geheim van de perfect tosti zit ‘m in de kaas. Jonge en belegen kaas smelten het beste op het tosti-ijzer. De structuur van de kaas verandert bij temperatuurverschillen. Zo verliest een kaas met een relatief zwakkere caseïne structuur haar stevigheid bij een hogere temperatuur. Onder invloed van de verhitting vermengen de eiwitten zich met water en vet. Zo transformeren de plakken kaas in kaasslierten die jouw boterham met kaas omtovert tot de perfecte tosti.

Recept met kaas voor de tosti kaas

In Nederland is de tosti kaas en tosti ham kaas een favoriet voor de lunch of als tussendoortje. Nederlands maken de tosti klaar met behulp van een tosti-ijzer of op een tosti-grill. We beleggen deze in 54% van de gevallen met ham en kaas en snijden deze vervolgens diagonaal. Maar hoe lekker is het als we er een boerenkaas tosti van maken? Je hebt nodig voor 4 personen:
 • 12 sneetjes zuurdesembrood/casinobrood
 • 4 el pesto
 • 4 zongedroogde tomaatjes
 • een handje verse spinazie
 • belegen boerenkaas
 • 2-4 el olijfolie
 

Hoe maak ik een tosti kaas?

 • Verhit een grill- of koekenpan.
 • Verdeel de olijfolie over de buitenkant van elk sneetje brood.
 • Smeer de binnenkant van het brood in met pesto saus.
 • Beleg 4 sneetjes brood met de boerenkaas.
 • Doe hetzelfde met de zongedroogde tomaatjes en verse spinazie.
 • Leg vervolgens een sneetje bovenop de boerenkaas, tomaatjes en spinazie.
 • Beleg deze opnieuw met de boerenkaas. Maak de stapel af met een ingesmeerd sneetje.
 • Zorg dat de olijfolie kant aan de buitenkant zit.
  Grill de tosti in de pan aan beide kanten goudbruin tot de boerenkaas begint te smelten. Dit duurt ongeveer 2-4 minuten per kant.   Als ze goudbruin zijn, leg je ze op een bord. En voilà! Een overheerlijke boerenkaas tosti is gemaakt! Eet ze!  

Kaasmogelijkheden

Ook onze boerenkaas laat zich perfect gebruiken voor het maken van een tosti. Laat ons meegenieten van jouw boerenkaas tosti en deel jouw foto met #defirmakaas. En wil je een lekker recept voor een tosti met boerenkaas?  Wij zijn altijd opzoek naar nieuwe mogelijkheden met onze favoriete boerenkaas. Heb jij ook een heerlijk recept met boerenkaas? Of weet jij een super lekkere kaascombinatie? Laat het ons weten! Gebruik de #defirmakaas of mail het ons!  

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past.  

Alle onze kaascombinaties vind je hier

Wil jij nieuwe kaascombinaties te weten komen? Lees dan hier onze blogs en maak de lekkerste kaascombinaties! tosti boerenkaas kaastosti

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Oktober is Boerenkaasmaand!

Ieder jaar wordt boerenkaas in oktober extra onder de aandacht gebracht. Daarom heet de maand oktober: Boerenkaasmaand!

Lees verder

de firma kaas geïnterviewd door The Daily Milk!

Kaasbaas Wouter Swolfs vertelt aan zuivelplatform The Daily Milk over de missie, behaalde doelen en natuurlijk de bijzondere levermethode van de firma kaas.

Lees verder

Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas!

Lees verder

Cum Laude (kaas) Awards 2021

Een groot aantal van onze kaasboeren zijn genomineerd voor een Cum Laude (kaas) Award 2021 met verschillende rijpingen. Benieuwd hoe ze smaken? Lees deze blog!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder