Rauwmelkse kaas

Wat is het verschil tussen gepasteuriseerde melk, gethermiseerde melk, ongepasteuriseerde melk en rauwmelkse kaas? Rauwe melk is het is het hoofdbestanddeel van rauwmelkse kaas. Nederlanders zijn van oorsprong melkdrinkers, daarom is het ook niet zo gek dat Nederland veel kaas produceert, consumeert en kaaskoppen genoemd worden. Er wordt voor het maken van kaas verschillende soorten melk gebruikt. Deze blog gaat over de verschillen in melk en dus in de kaas.  

Gepasteuriseerde kaas

De melk die de meeste mensen kennen en dus ook kopen is gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk. Gepasteuriseerde melk is kort verhit tot rond 72 graden Celsius. Bepaalde bacteriën worden zo uitgeschakeld. De boer verhit de melk tot 110 graden Celsius en wordt ook wel de lang houdbare melk genoemd. Deze melk kan buiten de koelkast worden bewaard. Gepasteuriseerde melk wordt koel bewaard en blijft langer goed dan ongepasteuriseerde melk. In gepasteuriseerde kaas is het ingrediënt melk gepasteuriseerd en dit wordt meestal in een fabriek en op fabrieksmatige wijze geproduceerd. rauwmelkse kaas

Gethermiseerde kaas

Kaas van de Boerderij is toch net even anders dan boerenkaas. De melk wordt namelijk gethermiseerd. Dit houdt in dat het niet als boerenkaas (rauwmelks) gezien mag worden, maar ook niet als gepasteuriseerd. Bij thermiseren wordt de melk 20 seconden verwarmd naar 65 graden, waardoor eventuele schadelijke bacteriën worden uitgeschakeld, en toch zijn smaak behoudt. De firma kaas verkoopt jong belegen, belegen en oude Kaas van de Boerderij van Boerderij Snoekvliet in Stolwijk.   Kaas van de Boerderij is niet alleen erg smaakvol, maar kan volgens het Voedingscentrum ook veilig worden gegeten als je zwanger bent, omdat de bacteriën die listeria kunnen veroorzaken worden geïnactiveerd. Goed nieuws dus voor de zwangere kaasliefhebber.   rauwmelkse kaas

Rauwmelkse kaas

De melk die op de boerderij wordt verkocht en wordt verwerkt is ongepasteuriseerde melk ofwel rauwe melk. De echte melk liefhebber zal zeggen dat rauwe melk een vollere smaak heeft en een intensere smaakbeleving. Rauwe melk wordt niet verhit en wordt ook wel ongepasteuriseerde melk genoemd. De verse melk wordt direct na het melken verwerkt op de boerderij. Rauwmelkse kaas is gemaakt van verse melk en wordt ook niet vermengd met de melk van andere boerderijen. Zo heeft kaas van de boerderij ieder zijn eigen unieke smaak.  

Boerenkaas van de firma kaas

De kaas van de firma kaas wordt opgehaald direct bij de boerderij. Onze boeren maken al hun kaas van rauwe koemelk van hun eigen koeien. De boeren weten wat de koeien graag eten en weten ook welke invloed dit heeft op de smaak. Doordat onze boeren het beste met hun koeien voor hebben zijn de koeien blij wat resulteert in een mooie smaak van de melk. Verwerk dit pure ingrediënt in een traditioneel recept en het resultaat is een perfecte boerenkaas.  

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past.  

Kom alles te weten over boerenkaas

Wil jij alles te weten komen over boerenkaas? Lees dan hier onze blogs en wordt boerenkaas expert!

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Oktober is Boerenkaasmaand!

Ieder jaar wordt boerenkaas in oktober extra onder de aandacht gebracht. Daarom heet de maand oktober: Boerenkaasmaand!

Lees verder

de firma kaas geïnterviewd door The Daily Milk!

Kaasbaas Wouter Swolfs vertelt aan zuivelplatform The Daily Milk over de missie, behaalde doelen en natuurlijk de bijzondere levermethode van de firma kaas.

Lees verder

Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas!

Lees verder

Cum Laude (kaas) Awards 2021

Een groot aantal van onze kaasboeren zijn genomineerd voor een Cum Laude (kaas) Award 2021 met verschillende rijpingen. Benieuwd hoe ze smaken? Lees deze blog!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder