.

uniek kaasabonnement      •      gratis thuisbezorgd      •      brievenbuspakket      •      steun de lokale boer      •      vrij opzegbaar

Rauwmelkse kaas

Wat is het verschil tussen gepasteuriseerde melk, gethermiseerde melk, ongepasteuriseerde melk en rauwmelkse kaas?

Rauwe melk is het is het hoofdbestanddeel van rauwmelkse kaas. Wij Nederlanders zijn van oorsprong melkdrinkers, daarom is het ook niet zo gek dat Nederland veel kaas produceert, consumeert en Nederlanders kaaskoppen genoemd worden. Voor het maken van kaas kunnen verschillende soorten melk worden gebruikt . Deze blog gaat over de verschillen in melk en dus in de kaas.

 

Gepasteuriseerde kaas

De melk die de meeste mensen kennen en dus ook kopen is gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk. Gepasteuriseerde melk is kort verhit tot rond 72 graden Celsius. Hierbij worden bepaalde bacteriën uitgeschakeld. Gesteriliseerde melk is verhit tot 110 graden Celsius en wordt ook wel de lang houdbare melk genoemd en kan buiten de koelkast bewaard worden. Gepasteuriseerde melk wordt koel bewaard en blijft langer goed dan ongepasteuriseerde melk. In gepasteuriseerde kaas is het ingrediënt melk gepasteuriseerd en dit wordt meestal in een fabriek en dus op fabrieksmatige wijze geproduceerd. 

rauwmelkse kaas rauwe koemelk

Gethermiseerde kaas

Gethermiseerde kaas is gemaakt van gethermiseerde melk. En nee, inderdaad, in de supermarkt is de kans nihil dat je gethermiseerde melk vinden zal. Gethermiseerde melk is wordt tot boven de 40 maar onder de 72 graden Celsius gebracht, hierdoor worden sommige bacteriën en enzymen geïnactiveerd. Gethermiseerde kaas wordt op de boerderij gemaakt en doordat de melk niet tot een hoge temperatuur is verhit, blijft de kaas zijn volle, romige, geurend naar bloemen en ongemaaide weidesmaak behouden. Ook smaakt deze gethermiseerde boerderijkaas langer door dan de gepasteuriseerde kaas. De melk wordt in dit proces wel verhit en daarom kunnen vrouwen tijdens de zwangerschap deze boerenkaas wel veilig eten, omdat de bacteriën die listeria kunnen veroorzaken worden geïnactiveerd.

rauwmelkse koemelk

Rauwmelkse kaas

De melk die op de boerderij wordt verkocht en wordt verwerkt is ongepasteuriseerde melk ofwel rauwe melk. De echte melk liefhebber zal zeggen dat rauwe melk een vollere smaak heeft en een intensere smaakbeleving. Rauwe melk wordt niet verhit en wordt ook wel ongepasteuriseerde melk genoemd. De verse melk wordt direct na het melken verwerkt op de boerderij. Rauwmelkse kaas is gemaakt van deze verse melk en wordt ook niet vermengd met melk van andere boerderijen. Zo heeft kaas van de boerderij ieder zijn eigen unieke smaak. 

 

Boerenkaas van de firma kaas

De kaas van de firma kaas wordt opgehaald direct bij de boerderij. Onze boeren maken al hun kaas van rauwe koemelk van hun eigen koeien. De boeren weten wat de koeien graag eten en weten ook welke invloed dit heeft op de smaak. Doordat onze boeren het beste met hun koeien voor hebben zijn de koeien blij wat resulteert in een mooie smaak van de melk. Verwerk dit pure ingrediënt in een traditioneel recept en het resultaat is een perfecte boerenkaas. Benieuwd naar deze smaaksensatie? Ga naar onze productpagina van onze boerenkazen en ontdek jouw favoriete kaas.

 

Brievenbuskaas in De Volkskrant

Brievenbuskaas in De Volkskrant

De firma kaas staat in De Volkskrant in de rubriek De Volkskeuken van Loethe Olthuis: Boerenkaassalade met bleekselderij, walnoten, appel en brievenbuskaas.

Lees meer
Proefnotities kaas

Proefnotities kaas

Proefnotities. Dit kaartje is puur voor jezelf, zodat je zelf kunt bijhouden welke kaas je lekker vindt. Deze proefnotities zijn een geheugensteuntje voor jou om eens na te denken over de andere boeren in ons assortiment. Misschien wil je die ook wel eens proberen.

Lees meer
NHradio interview

NHradio interview

NHradio – Wie is de vroege vogel van de dag? Want Noord-Holland ontwaakt natuurlijk! De bakker, de bloemist, de krantenbezorger, de timmerman… iedereen mag weer aan de slag. Lees hier het interview met kaasbaas Wouter Swolfs van de firma kaas.

Lees meer
Keto voor Beginners

Keto voor Beginners

Deze keer gaan we dieper in op boerenkaas en Keto voor Beginners, voor sommige misschien al bekend, maar ook wij leren nog steeds iedere dag steeds meer over boerenkaas. Lees hier verder over keto en boerenkaas!

Lees meer
Nachos maken

Nachos maken

Mis je ook zo het borrelen buiten de deur? Het terrashoppen? De gezelligheid van de bar? Nou, wij begrijpen heel goed hoe dit is. Daarom deze keer in de blog: zelf nachos maken.

Lees meer

 

een greep uit onze boerenkazen

 

Boerenkaas de firma kaas

Jong belegen

van boerderij de Twee Hoeven

boerenkaas de firma kaas

Oude kaas

van boerderij Witte Welle

boerenkaas de firma kaas

Belegen

van boerderij Koopman

dit zeggen onze klanten!

Heerlijke echte kaas!

★★★☆☆  Nanny, Amstelveen

Uitstekende en zeer vriendelijke service. Super handig zo door de brievenbus. En die smaak: wauw!!

Wederom positief verrast

★★★★★  Jos, Nieuwegein

De 2e zending kaas ontvangen. Zo anders dan uit de supermarkt. Wat een cool concept!

Jeetje wat een smaak!

★★★★☆  Loes, IJsselstein

De oude kaas van de Witte Welle. Overheerlijk! Super lekkere kaas en je weet waar die vandaan komt. Gaaf!

© copyright 2019 - 2020 de firma kaas | alle rechten voorbehouden | privacy policy - algemene voorwaarden
kvk 71109560 | adres: johan huizingalaan 763a, 1066 vh amsterdam