Rauwe melk vs gepasteuriseerde melk

Waar zit het verschil tussen rauwe melk en gepasteuriseerde melk?

Wat is het verschil tussen gepasteuriseerde melk en rauwe melk? Wat is pasteuriseren? Welke melk is nu lekkerder? Kan ik rauwe koemelkse kaas eten als ik zwanger ben? In deze blog wordt antwoord gegeven op deze veel voorkomende vragen en onduidelijkheden.  

Gepasteuriseerde melk

Pasteuriseren is het verhitten van rauwe melk tot 72 graden Celsius voor langer dan twintig seconden. Door de verhitting neemt het aantal slechte bacteriën af. Zo ontstaat gepasteuriseerde melk. Daarentegen is rauwe melk de pure, onbewerkte melk rechtstreeks van de koe. Het proces van pasteuriseren begint met het ophalen van de rauwe melk bij de boer. De rauwe melk wordt vervolgens in grote vrachtwagens vervoerd naar de melkfabriek. Na het pasteuriseren wordt de melk gekoeld verpakt en gedistribueerd. De gepasteuriseerde melk kan gekoeld en ongeopend twee tot drie weken worden bewaard zonder dat dit invloed heeft op de smaak.  

Voor- en nadelen van rauwe melk

Rauwe melk bevat meer natuurlijke antilichamen, eiwitten en bacteriën dan gepasteuriseerde melk. Een voorstander van rauwe melk zal zeggen dat het gezonder, schoner en lekkerder is. Een tegenstander zal daarop zeggen dat het gevaarlijk kan zijn, omdat er de kans bestaat dat er in rauwe melk schadelijke bacteriën kunnen voorkomen, zoals de bacterie Listeria.

rauwe melk gepasteuriseerde melk

Meer smaak dan gepasteuriseerde melk

Het grootste pluspunt van rauwe melk is de smaak. Volgens melksommelier Bas de Groot bevat rauwe melk veel meer smaak. “Alle melk, dus ook de lang houdbare melk in de supermarkt, heeft twee smaken. Een eerste smaak die je proeft zodra de melk in je mond komt, en een afdronk. Rauwe melk heeft twee smaken en soms nog wel twee of drie andere smaken. Het is als een glas goede wijn: er gebeurt van alles en nog wat in je mond”. De smaak van rauwe melk komt tot stand door wat de koe eet, waar de koe staat, wat voor soort koe het is en hoe blij de koe is.  

Rauwe melk is dus lekkerder?

Niet iedereen vindt rauwe melk lekker. Dat komt omdat de meeste mensen fabrieksmelk, oftewel gepasteuriseerde melk, gewend zijn. Deze melk is verhit, gemengd met andere melk en gehomogeniseerd. Hierdoor krijgt het een egale structuur en is de melk qua smaak vlak en voorspelbaar. Hierdoor is rauwe melk is minder voorspelbaar van structuur en van smaak. Daarom zullen veel mensen zeggen dat ze rauwe melk niet lekkerder zullen vinden, want het is niet wat ze verwachten. Gelukkig maar dat de rauwe melk veelal wordt verwerkt in zuivelproducten, zoals kaas.  

Rauwe melk en boerenkaas

Het grootste deel van het geheim van de smaak van boerenkaas zit in de melk. De boer gebruikt verse, en in sommige gevallen zelfs nog warme melk van zijn eigen koeien. De boer weet wat zijn koeien eten en welk effect dit heeft op de smaak van de rauwe melk. En dáárom weet de boer welke receptuur hij het beste kan gebruiken voor het produceren van de lekkerste boerenkaas.  

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past.  

Kom alles te weten over boerenkaas

Wil jij alles te weten komen over boerenkaas? Lees dan hier onze blogs en wordt boerenkaas expert!

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Oktober is Boerenkaasmaand!

Ieder jaar wordt boerenkaas in oktober extra onder de aandacht gebracht. Daarom heet de maand oktober: Boerenkaasmaand!

Lees verder

de firma kaas geïnterviewd door The Daily Milk!

Kaasbaas Wouter Swolfs vertelt aan zuivelplatform The Daily Milk over de missie, behaalde doelen en natuurlijk de bijzondere levermethode van de firma kaas.

Lees verder

Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas!

Lees verder

Cum Laude (kaas) Awards 2021

Een groot aantal van onze kaasboeren zijn genomineerd voor een Cum Laude (kaas) Award 2021 met verschillende rijpingen. Benieuwd hoe ze smaken? Lees deze blog!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder