.

uniek kaasabonnement      •      gratis thuisbezorgd      •      brievenbuspakket      •      steun de lokale boer      •      vrij opzegbaar

Rauwe melk vs. gepasteuriseerde melk

Waar zit het verschil tussen rauwe melk en gepasteuriseerde melk?

Wat is het verschil tussen gepasteuriseerde melk en rauwe melk? Wat is pasteuriseren? Welke melk is nu lekkerder? Kan ik rauwe koemelkse kaas eten als ik zwanger ben? In deze blog wordt antwoord gegeven op deze veel voorkomende vragen en onduidelijkheden.

 

Pasteuriseren 

Pasteuriseren is het verhitten van rauwe melk tot 72 graden Celsius. Door de verhitting neemt het aantal slechte bacteriën af. Zo ontstaat gepasteuriseerde melk. Daarentegen is rauwe melk de pure, onbewerkte melk rechtstreeks van de koe. Het proces van pasteuriseren begint met het ophalen van de rauwe melk bij de boer. De rauwe melk wordt vervolgens in grote vrachtwagens vervoerd naar de melkfabriek. Na het pasteuriseren wordt de melk gekoeld verpakt en gedistribueerd. De gepasteuriseerde melk kan gekoeld en ongeopend twee tot drie weken worden bewaard zonder dat dit invloed heeft op de smaak.

 

Voor- en nadelen van rauwe melk

Rauwe melk bevat meer natuurlijke antilichamen, eiwitten en bacteriën dan gepasteuriseerde melk. Een voorstander van rauwe melk zal zeggen dat het gezonder, schoner en lekkerder is. Een tegenstander zal daarop zeggen dat het gevaarlijk kan zijn, omdat er de kans bestaat dat er in rauwe melk schadelijke bacteriën kunnen voorkomen, zoals de bacterie Listeria

Rauwe_melk_gepasteuriseerde_melk

Meer smaak

Het grootste pluspunt van rauwe melk is de smaak. Volgens melksommelier Bas de Groot bevat rauwe melk veel meer smaak. “Alle melk, dus ook de lang houdbare melk in de supermarkt, heeft twee smaken. Een eerste smaak die je proeft zodra de melk in je mond komt, en een afdronk. Rauwe melk heeft tussen die twee smaken in soms nog wel twee of drie andere smaken. Het is als een glas goede wijn: er gebeurt van alles en nog wat in je mond”. De smaak van rauwe melk komt tot stand door wat de koe eet, waar de koe staat, wat voor soort koe het is en hoe blij de koe is. 

 

Rauwe melk is dus lekkerder?

Niet iedereen vindt rauwe melk lekker. Dat komt omdat de meeste mensen fabrieksmelk gewend zijn. Deze melk is verhit, gemengd met andere melk en gehomogeniseerd. Hierdoor krijgt het een egale structuur en is de melk qua smaak vlak en voorspelbaar. Hierdoor is rauwe melk is minder voorspelbaar van structuur en van smaak. Daarom zullen veel mensen zeggen dat ze rauwe melk niet lekkerder zullen vinden, want het is niet wat ze verwachten. Gelukkig maar dat de rauwe melk veelal wordt verwerkt in zuivelproducten, zoals kaas.

 

Rauwe melk en boerenkaas

Het grootste deel van het geheim van de smaak van boerenkaas zit in de melk. De boer gebruikt verse, en in sommige gevallen zelfs nog warme melk van zijn eigen koeien. De boer weet wat zijn koeien eten en welk effect dit heeft op de smaak van de rauwe melk. En dáárom weet de boer welke receptuur hij het beste kan gebruiken voor het produceren van de lekkerste boerenkaas.

 

Wil jij ook iedere week echte boerenkaas?

Ben jij benieuwd naar de verschillen tussen de soorten boerenkaas van onze boeren? En wil jij boerenkaas thuis ontvangen door de brievenbus? Bekijk dan onze kazen en proef welke het beste bij jou past!

Recept met kaas – boerenkaas quiches

Recept met kaas – boerenkaas quiches

Recept met kaas – boerenkaas quiches. Iedereen houdt van hartige taartjes en waarom zou je dan deze niet maken met boerenkaas? Lees ons recept met kaas hier! Wordt een echte kaaskok!

Lees meer
Wie wil er een tosti?

Wie wil er een tosti?

Wie wil er een tosti? Wij durven te wedden als je het aan tien mensen zou vragen, er zeker negen volmondig ja zouden antwoorden. Wat maakt een tosti nu zo lekker?

Lees meer
Kaas door de brievenbus

Kaas door de brievenbus

Boerenkaas door de brievenbus – de firma kaas is een uniek concept. Kaas thuis geleverd is niet iets uniek, maar kaas ontvangen door de brievenbus is dat wel. Hoe zorgt de firma kaas ervoor dat de kaas goed aankomt bij de klant?

Lees meer
de firma kaas Wintertour

de firma kaas Wintertour

In 2020 is de firma kaas sponsor van de firma kaas Wintertour georganiseerd door de ANWB Golf. Prijswinnaars winnen hun favoriete boerenkaas en wordt met gele, de kleur van boerenkaas, golfballen gespeeld.

Lees meer

 

een greep uit onze boerenkazen

 

Boerenkaas de firma kaas

Jong belegen

van boerderij de Twee Hoeven

boerenkaas de firma kaas

Oude kaas

van boerderij Witte Welle

boerenkaas de firma kaas

Belegen

van boerderij Koopman

dit zeggen onze klanten!

Heerlijke echte kaas!

★★★☆☆  Nanny, Amstelveen

Uitstekende en zeer vriendelijke service. Super handig zo door de brievenbus. En die smaak: wauw!!

Wederom positief verrast

★★★★★  Jos, Nieuwegein

De 2e zending kaas ontvangen. Zo anders dan uit de supermarkt. Wat een cool concept!

Jeetje wat een smaak!

★★★★☆  Loes, IJsselstein

De oude kaas van de Witte Welle. Overheerlijk! Super lekkere kaas en je weet waar die vandaan komt. Gaaf!

© copyright 2019 - 2020 de firma kaas | alle rechten voorbehouden | privacy policy - algemene voorwaarden
kvk 71109560 | adres: johan huizingalaan 763a, 1066 vh amsterdam