Rauwe melk vs gepasteuriseerde melk

Waar zit het verschil tussen rauwe melk en gepasteuriseerde melk?

Wat is het verschil tussen gepasteuriseerde melk en rauwe melk? Wat is pasteuriseren? Welke melk is nu lekkerder? Kan ik rauwe koemelkse kaas eten als ik zwanger ben? In deze blog wordt antwoord gegeven op deze veel voorkomende vragen en onduidelijkheden.  

Gepasteuriseerde melk

Pasteuriseren is het verhitten van rauwe melk tot 72 graden Celsius voor langer dan twintig seconden. Door de verhitting neemt het aantal slechte bacteriën af. Zo ontstaat gepasteuriseerde melk. Daarentegen is rauwe melk de pure, onbewerkte melk rechtstreeks van de koe. Het proces van pasteuriseren begint met het ophalen van de rauwe melk bij de boer. De rauwe melk wordt vervolgens in grote vrachtwagens vervoerd naar de melkfabriek. Na het pasteuriseren wordt de melk gekoeld verpakt en gedistribueerd. De gepasteuriseerde melk kan gekoeld en ongeopend twee tot drie weken worden bewaard zonder dat dit invloed heeft op de smaak.  

Voor- en nadelen van rauwe melk

Rauwe melk bevat meer natuurlijke antilichamen, eiwitten en bacteriën dan gepasteuriseerde melk. Een voorstander van rauwe melk zal zeggen dat het gezonder, schoner en lekkerder is. Een tegenstander zal daarop zeggen dat het gevaarlijk kan zijn, omdat er de kans bestaat dat er in rauwe melk schadelijke bacteriën kunnen voorkomen, zoals de bacterie Listeria.

rauwe melk gepasteuriseerde melk

Meer smaak dan gepasteuriseerde melk

Het grootste pluspunt van rauwe melk is de smaak. Volgens melksommelier Bas de Groot bevat rauwe melk veel meer smaak. “Alle melk, dus ook de lang houdbare melk in de supermarkt, heeft twee smaken. Een eerste smaak die je proeft zodra de melk in je mond komt, en een afdronk. Rauwe melk heeft twee smaken en soms nog wel twee of drie andere smaken. Het is als een glas goede wijn: er gebeurt van alles en nog wat in je mond”. De smaak van rauwe melk komt tot stand door wat de koe eet, waar de koe staat, wat voor soort koe het is en hoe blij de koe is.  

Rauwe melk is dus lekkerder?

Niet iedereen vindt rauwe melk lekker. Dat komt omdat de meeste mensen fabrieksmelk, oftewel gepasteuriseerde melk, gewend zijn. Deze melk is verhit, gemengd met andere melk en gehomogeniseerd. Hierdoor krijgt het een egale structuur en is de melk qua smaak vlak en voorspelbaar. Hierdoor is rauwe melk is minder voorspelbaar van structuur en van smaak. Daarom zullen veel mensen zeggen dat ze rauwe melk niet lekkerder zullen vinden, want het is niet wat ze verwachten. Gelukkig maar dat de rauwe melk veelal wordt verwerkt in zuivelproducten, zoals kaas.  

Rauwe melk en boerenkaas

Het grootste deel van het geheim van de smaak van boerenkaas zit in de melk. De boer gebruikt verse, en in sommige gevallen zelfs nog warme melk van zijn eigen koeien. De boer weet wat zijn koeien eten en welk effect dit heeft op de smaak van de rauwe melk. En dáárom weet de boer welke receptuur hij het beste kan gebruiken voor het produceren van de lekkerste boerenkaas.  

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past.  

Kom alles te weten over boerenkaas

Wil jij alles te weten komen over boerenkaas? Lees dan hier onze blogs en wordt boerenkaas expert!

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder

Weidevogels en onze boeren

De weidevogels en de boeren in Nederland hebben vaak een ding met elkaar gemeen: ze huizen allebei in de omgeving van de weides. 

Lees verder

Eén (boeren)zwaluw maakt nog geen zomer

Wat is weidevogelbeheer en hoe gaat het met onze weidevogels? Lees onze blog en kijk welke boeren zich inzetten voor de weidevogels!

Lees verder

De koeien gaan naar buiten!

De koeien gaan naar buiten. Dit is een dag waar iedere boer ieder voorjaar weer naar uit kijkt. De koeien trouwens ook. Lees hier alles over dit bijzondere moment!

Lees verder

Wat is graskaas?

Graskaas - Wat is graskaas precies? Iedereen lijkt het er over te hebben in het voorjaar, want graskaas is er ook alleen in het voorjaar. Hieronder wordt uitgelegd wat graskaas is.

Lees verder

Kaasbrood in plaats van Paasbrood?

Zelf Kaasbrood maken? Wat een goed idee! Omdat Pasen twee dagen duurt hebben wij een recept voor jou dat je de hele Pasen kan eten! Zoals bij het ontbijt, brunch, lunch, hartig tussendoortje of lekker als broodje bij de soep. Lees gauw verder!

Lees verder

Stolwijker kaas kopen kan nu ook online

Stolwijker kaas van de boerderij nu ook te koop bij de firma kaas. Wat maak Stolwijker kaas zo uniek? Lees het hier!

Lees verder

Koeiendans

De lente begint, tijd voor de koeiendans! Lees onze blog en kom meer te weten over de lente, graskaas en de koeiendans.

Lees verder