Puur lokaal goud: boerenkaas

Vandaag staat er een mooi artikel in de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Het artikel gaat over het boerenleven, lokaal produceren en het bijzondere product graskaas. Puur lokaal  goud

Puur lokaal goud: boerenkaas

Iedere ochtend nog voordat de Nederlander aan de boterham zit, zijn de boeren al in de weer met hun koeien. Zij zijn de bron van het pure lokale goud. Zij maken boerenkaas voor jou en dus voor iedereen. Een bezoek aan hun boerderij geeft meer inzicht in dit bijzondere product. Want wat maakt boerenkaas nu zo bijzonder?

Kaasseizoen

De afgelopen weken hebben de boeren uit de regio onderling veel contact gehad. “Hoe is het gras bij jou?” De conditie van het gras is alles bepalend. Daarin zijn zij volledig afhankelijk van het weer. Nou, ja soms speelt de stand van het grondwater ook nog mee. Het eerste moment dat de koeien weer naar buiten kunnen is voor de boeren de aftrap van het kaasseizoen.

De melk

Op de boerderij wordt van de melk van de koeien onder andere boerenkaas gemaakt. Je bent wat je eet, dat geldt voor de koeien ook. Hoe de koe zich voelt en wat ze eet bepaalt de kwaliteit en de smaak van de melk die ze geeft. Boerenkaas wordt gemaakt van rauwe koemelk en bereid op authentieke wijze. De rauwe melk wordt niet verhit, zoals de melk die verkocht wordt in de supermarkt. Hierdoor behoudt de melk zijn pure volle smaak en dit proef je terug in de boerenkaas.

Lokaal geproduceerd

Het maken van boerenkaas gebeurt handmatig en volgens traditioneel recept. Boerenkaas is één van de Nederlandse Gegarandeerde Traditionele Specialiteiten (GTS). De rijping van boerenkaas gaat op een natuurlijke manier. Iedere kaasboerderij gebruikt een eigen recept en dat maakt iedere boerenkaas uniek in smaak. Zo zijn er boeren die kaas maken op een authentieke wijze naar een recept van begin van de twintigste eeuw.

De oorsprong

In Nederland zijn er nog zo’n 110 boeren zelfkazers. Dit is één van de redenen dat boerenkaas boeren trots zijn op hun product. Ze vinden het belangrijk dat kaasliefhebbers zien wie het gezicht achter de kaas is en wat boerenkaas zo bijzonder maakt. Waar grazen de koeien? Is het een familiebedrijf? Wat is het verhaal van achter de kaas? Wordt er duurzaam geboerd? Allemaal onderwerpen waar de boer graag over vertelt en die de consument steeds belangrijker vindt.

De pure smaak van boerenkaas

Als je van kaas houdt dan houd je vast ook van boerenkaas. Want boerenkaas is gewoon lekkerder. Bij boerenkaas proef je de oorsprong in de kaas. Boerenkaas van koeien die op veengrond grazen smaakt anders dan boerenkaas van koeien die op zilte klei staan . En omdat het van rauwe melk wordt gemaakt heeft de kaas een vollere en langere smaak. Je geniet zo dus langer van de smaak van boerenkaas!

Van lokaal naar nationaal

Veel boeren verkochten hun kaas vroeger vooral in de boerderijwinkel, maar dan moesten zij het vooral hebben van mensen uit de regio en passanten die toevallig in de buurt zijn. Nu werken steeds meer boeren ook samen met bedrijven met een groter landelijk bereik. Ook online, want dat is waar de consument zich tegenwoordig bevindt. Zo kunnen zij hun kaas direct aan de consument verkopen zonder dat de retail hiertussen zit.

Boeren graskaas

In de winter staan de koeien op stal, omdat het gras door de koude temperatuur en natheid onvoldoende groeit. In het voorjaar kunnen de koeien weer naar buiten, omdat de omstandigheden dan beter zijn voor het gras. Dit is de start van het kaasseizoen, want als de koeien weer buiten grazen start de productie van graskaas. Graskaas is gemaakt van melk van koeien die na de winter weer de wei in gaan. De kaas krijgt zijn zachte smeuïge smaak door het jonge verse voorjaarsgras dat de koeien eten. Boeren graskaas is jonge kaas en heeft een volle en romige smaak. Boeren graskaas is puur en lokaal voor iedereen.

Puur lokaal goud

PS. Benieuwd naar welke boerenkazen er te koop zijn? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past. Wil jij meer weten over boerenkaas? Leer alles over boerenkaas en lees hier verder. Puur lokaal goud Bron: Analyse Nederland, Algemeen Dagblad, 18 mei 2021

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Oktober is Boerenkaasmaand!

Ieder jaar wordt boerenkaas in oktober extra onder de aandacht gebracht. Daarom heet de maand oktober: Boerenkaasmaand!

Lees verder

de firma kaas geïnterviewd door The Daily Milk!

Kaasbaas Wouter Swolfs vertelt aan zuivelplatform The Daily Milk over de missie, behaalde doelen en natuurlijk de bijzondere levermethode van de firma kaas.

Lees verder

Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas!

Lees verder

Cum Laude (kaas) Awards 2021

Een groot aantal van onze kaasboeren zijn genomineerd voor een Cum Laude (kaas) Award 2021 met verschillende rijpingen. Benieuwd hoe ze smaken? Lees deze blog!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder