Kaas
Van Schier

De boeren van Schiermonnikoog verduurzamen. We zoeken in november 500 fans die hen ondersteunen met een kaasabonnement.

Huidige stand: 139 abonnees!

Word jij in november 1 van de 500 nieuwe Van Schier fans?


Door Van Schier kaas te bestellen, help jij de zuivelboeren op Schiermonnikoog bij hun duurzame transitie. Hoe dat werkt? Om de stikstofuitstoot te verlagen namen de boeren op het eiland gezamenlijk een dapper besluit: ze deden een derde van hun koeien weg. Door zelf kaas te maken en te verkopen, halen ze nu meer waarde uit hun melk. Zo kunnen alle zuivelboeren van Schiermonnikoog met minder vee toch boer blijven. Het resultaat: de diversiteit aan planten en dieren groeit weer en de polders zijn een paradijs voor weidevogels.


Als jij Van Schier kaas bestelt, kunnen wij de boeren een eerlijke prijs bieden voor hun kaas. Met dit geld kunnen de boeren de plannen financieren die nodig zijn om hun boerderij te verduurzamen.


De Firma Kaas is, net als veel boeren, in transitie. De Firma Kaas wordt Eerlijke Kaas. De Van Schier boeren zijn de eerste Eerlijke Kaas boeren.


± 400 gr.

Vrije vogels zacht & smeuïg

v.a. €12,25
selecteer
± 400 gr.

Monnikenwerk

v.a. €12,75
selecteer
± 450 gr.

Wildpluk

v.a. €14,50
selecteer
± 400 gr.

Variabel

v.a. €13
selecteer

Het Nieuwe Boeren op Schiermonnikoog

Het Nieuwe Boeren op Schiermonnikoog

 

Toekomstige generaties

Het verminderen van het aantal koeien vermindert de stikstofuitstoot op Schiermonnikoog. Dit zorgt voor minder eenzijdige natuur en creëert biodiverse landschappen. De zuivelboeren werken hiervoor nauw samen met Vereniging Natuurmonumenten. Samen zorgen zij voor een betere balans tussen boeren en natuur in de polders en omliggende natuurgebieden. Hierdoor kunnen toekomstige generaties blijven boeren én kunnen we blijven genieten van al het moois dat het eiland te bieden heeft.

Zelf kaas verkopen

Om met minder koeien tóch boer te kunnen blijven, moeten de zuivelboeren meer waarde uit hun melk halen. Zo ontstond het idee om zelf kaas te maken en te verkopen. Van Schier was geboren! Op dit moment wordt de kaas nog ‘op de vaste wal’ gemaakt van de melk van de eilander koeien. Op korte termijn willen de boeren een eigen zuivelhoeve op Schiermonnikoog openen, met een beleefboerderij en kaasmakerij. Een groot deel van de kazen zullen dan op Schiermonnikoog gemaakt én gerijpt worden.

Afval verminderen

De zuivelboeren willen daarnaast zorgdragen voor hun afval. De uitdaging: hoe verwerken we de reststromen op het eiland en hergebruiken we deze op het grasland? Hierdoor is er minder afval. Ook is het goed voor de bodemkwaliteit en biodiversiteit en gaat het verdroging tegen van het land tegen. Een mooi voorbeeld van kringlooplandbouw. Lees hier het hele Van Schier verhaal.