Jack & Koos van Boerderij ‘t Groene Hart
Jack runt samen met zijn vader Koos de kaasboerderij ’t Groene Hart in Hoogmade. De boerderij ligt tussen Leiden en Alphen aan den Rijn, middenin de natuur van het Groene Hart. Met 60 melkkoeien en 40 stuks jongvee wordt er op ambachtelijke wijze naar receptuur van de voorgaande generaties boerenkaas bereid.
Op de 35 hectare grasland bij de boerderij grazen de koeien in de seizoenen en wordt geoogst voor in de winter. Zo voorzien zij hun koeien heel het jaar door van eigen koeienvoer. Door de slootkanten intact te houden en onbewerkt te laten, dragen wij bij aan het behoud van weidevogels en botanische slootkanten. Hiervoor zijn wij aangesloten bij een natuurvereniging. Zo proberen we de populatie van de weidevogels te laten groeien.
Jack zorgt dat de melk in de kuip komt en Koos zorgt dat van de verse melk lekkere boerenkaas gemaakt wordt. Vijf dagen in de week wordt er kaas gemaakt volgens het recept van de moeder van Koos. Koos: “De kunst van het boerenkaas maken is vooral vasthouden aan je eigen bereidingswijze”.
Hun geheim? “Is ‘t goed? Is ‘t lekker? Ja? Niets veranderen”.