NHradio interview

NHradio interview – Wie is de vroege vogel van de dag? Want Noord-Holland ontwaakt natuurlijk! De bakker, de bloemist, de krantenbezorger, de groenteboer, de timmerman… iedereen mag weer aan de slag. En vandaag neem ik je mee naar kaasbaas Wouter Swolfs van de firma kaas.

NHradio interview

Wouter goedemorgen!   Ja goedemorgen Pieter, goedemorgen!   Kaasbaas? Dat lijkt een understatement te zijn, want jullie hebben volgens mij een geniaal idee, vertel!  

Kaas abonnement

Haha, ja dankjewel. Ja wij hebben een idee gelanceerd voor boerenkaas door de brievenbus, dus wij hebben een kaas abonnement. Dat betekent elke twee weken krijg je boerenkaas vers van de boerderij zo op je deurmat door de brievenbus. Dus geen bezorgservice maar wel via PostNL.   Wow – en dat kan gewoon met de post natuurlijk, want waarom zou je niet gewoon een stuk kaas kunnen versturen?   Ja, nou dat kan dus ook gewoon helemaal prima! Daar is dus een ideale oplossing voor dat heet: de brievenbus. Èn het wordt gewoon door de postcode op de fiets thuisgebracht.   En ik ben zelf meer van het puntige stuk kaas, maar ik heb het vermoeden dat het hier over een plat stuk kaas gaat, omdat het door de brievenbus moet.   Ja zeker, echt een plat stuk – 2,8 centimeter om precies te zijn, maar dat zijn details – ja er worden heel veel punten verkocht, want dat is economischer voordeliger voor de kaasboer. Want dan kan hij zijn hele kaas opsnijden, maar een heleboel mensen in Nederland die willen gewoon platte stukken, want uiteindelijk snijdt dat laatste stukje dan net wat beter!  

“De boer vindt het dus geweldig!”

  Ja, maar wat vindt de boer hier dan van?   De boer vindt het dus geweldig, want de meeste boeren die boeren gewoon hè, want dat zijn kaasboeren of koeienboeren, en die houden zich gewoon bezig met hun werk, met hun dieren – en die gaan heel internet helemaal niet op. Die moeten gewoon die kaas verkopen en dáár helpen wij hen een handje bij en zo juist meer mensen aan de boerenkaas!   En wij snijdt nu de kaas? De boer of jij?   Wij doen dat, want daar heeft de boer ook geen tijd voor.   Nee, dat snap ik, maar hoe doe je dat dan als je uit een rond stuk kaas allemaal platte stukken wil hebben?   Nou, we hebben heel lang zitten tekenen en uiteindelijk hebben we een mes gevonden dat in één keer ronde kaas kan snijden en zo zorgt dat wij 18 platte stukken hebben. En we hebben vier hoekstukken en die hoekstukken zijn half rond en daar doen we andere dingen mee. Daar laten we de kaas mee proeven, daar maken we boerenkaasfondue van en andere lekkere hapjes. Dus uiteindelijk gebruiken we zo veel mogelijk van de kaas.

Kaasbaas_boerenkaas_Amsterdam_Swolfs

“Uiteindelijk gebruiken we zo veel mogelijk van de kaas”

  Ah, maar dan snap ik het! En wat voor soort kaas heb je? Heb je alleen maar boerenkaas and that’s it?  Of heb je ook belegen, jonge belegen, oud of…?   We hadden eerst alle soorten, maar dat hebben we toen even teruggedraaid naar wat minder – dus we hebben nu jong belegen, belegen en oud en sinds deze maand komt daar bij Italiaanse kruiden- en komijnenkaas. We hebben negen boeren verspreid over Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland en die hebben allemaal een andere smaak.   Ja, natuurlijk en kun je dan ook wel van de ene regio naar de andere regio kaas laten komen?  

Onze boerenkazen

Ja, wij halen alle kazen op, die versnijden we dan en dan liggen ze gekoeld te wachten op jou – of in dit geval of alle luisteraars – dan kun je een roterend abonnement nemen bijvoorbeeld en dan krijg je één keer in de twee weken een andere boer of je bij één smaak blijven. Als jij bijvoorbeeld een jong belegen-man bent dan hou jij je abonnement op jong belegen en dan krijg je van alle boeren de jong belegen.   En is dit voor de consument? Is dit een goedkoop alternatief? Of is dit alleen maar een heel er goed alternatief? Of is dit goedkoper dan naar de kaasboer lopen of is het juist duurder?   Nou, dat is een goed vraag, want dat hangt ook af van het perspectief. Wij bezorgen het aan de deur en dat betekent dat er bezorgkosten bij zitten – en die zitten uiteindelijk wel in de prijs – dus uiteindelijk als je ervan uitgaat dat wij de boer ongeveer ruim een euro meer betalen dan de normale handelsprijs, betaal je zes euro gemiddeld voor 500 gram en dat is voor boerenkaas helemaal niet duur. Het komt voor iets meer bij je thuis, want ja wij moeten het ook wel gewoon opsturen.   En je moet er zelf natuurlijk ook nog wel wat aan verdienen, want voor niks gaat alleen de zon op.   Nou, ja precies, dus ja hoe meer mensen daarvan genieten hoe meer dat dan uiteindelijk inzicht komt, want wij zijn toch nog echt gewoon een startup.   Stel nou dat ik interesse heb in het abonnement, waar moet ik dan zoeken op abonnement kaas.nl?   Nou ik zou gewoon op boerenkaas zoeken of boerenkaas abonnement en dikke kans dat je ons op Google op de eerste drie pagina’s vindt. En anders kijk je gewoon op www.defirmakaas.nl.   Defirmakaas.nl! Goed Wouter ik wens je een hele fijne dag.   Met plezier.  

Wil jij ook lekkere boerenkaas?

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past.   Wil jij meer weten over boerenkaas? Leer alles over boerenkaas en lees hier verder. nhradio kaasbaas

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Oktober is Boerenkaasmaand!

Ieder jaar wordt boerenkaas in oktober extra onder de aandacht gebracht. Daarom heet de maand oktober: Boerenkaasmaand!

Lees verder

de firma kaas geïnterviewd door The Daily Milk!

Kaasbaas Wouter Swolfs vertelt aan zuivelplatform The Daily Milk over de missie, behaalde doelen en natuurlijk de bijzondere levermethode van de firma kaas.

Lees verder

Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas!

Lees verder

Cum Laude (kaas) Awards 2021

Een groot aantal van onze kaasboeren zijn genomineerd voor een Cum Laude (kaas) Award 2021 met verschillende rijpingen. Benieuwd hoe ze smaken? Lees deze blog!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder