Lege weilanden in de winter

Waarom zijn de weilanden leeg in de winter? In de winter zijn de weilanden leeg, maar waarom is dat? Zo koud is het toch niet in Nederland?  

Stallen klaarmaken

Rond november maakt de boer meestal de stallen voor de koeien in orde, wat letterlijk betekent dat de koeien in een gespreid bedje kunnen rusten. De dames liggen tussen de 10-15 uur per dag en dus  is een comfortabele stal wel zo fijn. Daarom zie je veel lege weilanden in de winter. Hoe maakt de boer de stallen in orde? De boer zorgt ervoor dat de keien op een zachte ondergrond liggen, net zoals in de wei. De boer maakt zogenaamde koeien bedden. Deze bedden worden gemaakt van zand, zaagsel, stro of speciale rubberen matrassen. In de stal heeft iedere koe haar eigen bed.

Lege weilanden

Lees hier meer over het wintermenu van de koe

 

Herstellen van het gras

De koeien gaan op stal, omdat zo het gras op de wei kan herstellen. Gras groeit namelijk niet of nauwelijks meer wanneer het kouder wordt. Daarnaast valt er in de wintermaanden meer neerslag, waardoor de wei drassig wordt. Koeien kunnen niet goed lopen op een drassige ondergrond en ze zouden het gras dan ook nog eens kunnen vertrappen.  

Lege weilanden in de winter

In de stallen krijgen de koeien kuilgras. Kuilgras is gras dat eerder in het jaar is gemaaid en opgeslagen ligt op de boerderij. Daarnaast wordt het menu van de koe aangevuld met mais, voederbiet en krachtvoer brokken. Zo is de koe het hele jaar door blij en wij natuurlijk ook. Want een blije koe betekent goede melk en – je raadt het al – lekkere boerenkaas voor jou!  

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past.  

Alle koeienweetjes vind je hier

Wil jij alles te weten komen over koeien? Lees dan hier onze blogs en wordt koeien expert!

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Oktober is Boerenkaasmaand!

Ieder jaar wordt boerenkaas in oktober extra onder de aandacht gebracht. Daarom heet de maand oktober: Boerenkaasmaand!

Lees verder

de firma kaas geïnterviewd door The Daily Milk!

Kaasbaas Wouter Swolfs vertelt aan zuivelplatform The Daily Milk over de missie, behaalde doelen en natuurlijk de bijzondere levermethode van de firma kaas.

Lees verder

Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas!

Lees verder

Cum Laude (kaas) Awards 2021

Een groot aantal van onze kaasboeren zijn genomineerd voor een Cum Laude (kaas) Award 2021 met verschillende rijpingen. Benieuwd hoe ze smaken? Lees deze blog!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder