Koolhydraten in kaas

Is kaas koolhydraatarm? In deze blog wordt het onderwerp koolhydraten in kaas besproken. De firma kaas ontvangt regelmatig vragen over of kaas en boerenkaas wel in een dieet past. Omdat er zoveel verschillende diëten bestaan, wordt er wekelijks een nieuw blog geplaatst met hierin de toelichting van verschillende diëten en boerenkaas.  

Wat zijn koolhydraten

Om uit te leggen wat koolhydraatarm of een koolhydraatarm dieet is, is het belangrijk om de basis toe te lichten: wat zijn koolhydraten? Koolhydraten is een verzamelnaam voor alle soorten suiker in onze voeding. Koolhydraten leveren energie aan het lichaam en is een voedingsstof waarmee je je lichaam van brandstof kan voorzien. Als koolhydraten worden gegeten, worden deze omgezet in suiker en daarna in glucose. Glucose komt in de bloedbaan en wordt vervolgens opgenomen door de weefsels. Hierbij ontstaat energie die nodig is om het lichaam te laten functioneren.   Koolhydraten zitten in bijna alle producten, alleen bij sommige producten is de hoeveelheid koolhydraten hoger dan bij andere. Producten met een hoog aantal koolhydraten zijn bijvoorbeeld: brood, pasta, rijst, peulvruchten, aardappel, koek of gebak. Eenvoudig te onderscheiden zou je denken – nou niet helemaal, want koolhydraten zitten ook in fruit, groenten, melkproducten – dus ook in kaas. Maar het aantal koolhydraten in kaas is bijvoorbeeld weer heel laag tot nul.  

Lees ook onze blog: ‘is kaas gezond?’

 

Zit er dan verschil in deze koolhydraten?

Over het algemeen wordt er gesproken over snelle en langzame koolhydraten. Er is dus een verschil. Snelle koolhydraten worden eenvoudig omgezet tot suikers en komen snel in de bloedvaten. Langzame koolhydraten worden juist langzaam opgenomen in het lichaam en zorgen voor gelijkmatige verspreiding en een betere verzadiging.  

Maar snelle koolhydraten, is dat dan minder goed?

Het lichaam zet koolhydraten om in glucose. Bij snelle koolhydraten vindt een enorme stijging van de bloedsuikerspiegel plaats, gevolgd door een snelle daling. Deze schommeling zorgt voor een moe gevoel of juist opnieuw honger. Bij langzame koolhydraten stijgt en daalt het minder hoog en snel waardoor je langer verzadigd blijft en je niet het vermoeide gevoel ervaart. Je kan dus zeggen dat snelle koolhydraten minder goed zijn, omdat ze voor schommelingen zorgen.  

Koolhydraatarm

En wat is dan koolhydraatarm? Koolhydraatarm is een type dieet waarbij je het aandeel suiker en zetmeel minimaliseert en vervangt door voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten en goede vetten. Waarom zou je een koolhydraatarm willen volgen? Dit kan om verschillende redenen. Je bloedsuikerspiegel is te hoog, je vetpercentage is te hoog, je hebt weinig energie, je hebt last van suikerdips of op doktersadvies. We zeggen hier wel bij dat het altijd verstandig om een deskundige zoals een huisarts of een voedingsdeskundige om advies te vragen. Bij het volgen van een koolhydraatarm dieet help je je lichaam de mogelijkheid te geven om de vetreserves aan te spreken als energiebron. Als het lichaam door haar suiker brandstof heen is, schakelt het lichaam over op vet. Het vet wordt omgezet door de lever in het energie-molecuul: ketonen – volg je het nog?  

Keto-dieet

Ketonen – hier komt de naam keto vandaan. Keto is een type dieet waarbij de hersenen en het lichaam vet, ketonen, als brandstof gebruiken. Het lichaam komt in de ‘ketose staat’. Het voordeel is dat op deze manier de vetverbranding 24 uur per dag draait en het kan het lichaam, en dus jou, ontzettend veel energie geven, als je het dieet op de juiste wijze volgt. Het keto-dieet is gebaseerd op pure voedingsmiddelen. Je vermijdt de meeste koolhydraten, zoals suiker, frisdranken, verwerkte en voorverpakte voedingsmiddelen, pasta, rijst, aardappelen, brood, zoet fruit etc. Deze producten vervang je door vlees, vis, eieren, groenten en natuurlijke vetten. Het keto-dieet is dus super laag in koolhydraten en slechts 5 procent van de voeding bestaat uit suikers. De juiste balans tussen weinig koolhydraten, de juiste hoeveelheid vetten en eiwitten is hierbij essentieel. Het is dus belangrijk dat je je ook hier wel goed op inleest en laat adviseren voordat je ermee start. koolhydraten in kaas

Wat is het verschil tussen koolhydraatarm en keto-dieet?

Het keto-dieet en het koolhydraatarme dieet bevat beide veel vet en weinig koolhydraten, maar waar zit het verschil? Een keto-dieet is een extremere versie van een koolhydraatarm dieet en vereist een strenge verdeling van de hoeveelheid vetten, eiwitten en koolhydraten. Te veel eiwitten kunnen de ketose staat bederven en omdat de koolhydraten zo laag zijn, is er geen ruimte voor flexibiliteit of gesjoemel. Het wordt dan een eetstijl die je naleeft. Leef je deze succesvol na? Dan ervaar je positieve resultaten zonder hongergevoel, suikersdips en dus veel energie. Een koolhydraatarm dieet kent meer flexibiliteit, omdat het aantal koolhydraten dat is toegestaan groter is. Zo kan er in een koolhydraatarm dieet een grotere verscheidenheid aan voedingsmiddelen worden gegeten, zoals gezonde groenten, fruit en eiwitten. Een koolhydraatarm dieet is eenvoudig toe te passen en het bijhouden van waardes van voeding is minder essentieel. Door meer eiwitten te eten blijft een langer verzadigd gevoel, waardoor ook dit dieet zonder honger, suikerdips en meer energie kan worden ervaren.  

Koolhydraten in kaas

Maar hoe zit dat dan met koolhydraten in kaas? Met kaas en dus ook met boerenkaas ligt het eigenlijk heel eenvoudig. De focus ligt even op het assortiment van onze boerenkazen: Jong belegen kaas – Belegen kaas -Oude kaas Al onze boerenkazen bevatten 0 gram koolhydraten per 100 gram, dus ook geen suikers. De jonge belegen kazen zitten meestal iets lager in hun eiwitten per 100 gram dan de oude kazen. Onze boerenkazen bevatten per 100 gram tussen de 21 en 29 gram eiwitten. koolhydraten in kaas

Minst vette kaas

En hoe zit het dan met het aantal vetten in kaas? Welke kaas is het minst vet? Een jong belegen boerenkaas bevat bij ons rond de 34 gram vet per 100 gram. Een belegen boerenkaas rond de 35 gram vet per 100 gram. De belegen boerenkaas van Koopman is hierbij een uitschieter, want die bevat slechts 31 gram vet per 100 gram. Onze oude boerenkaas zit rond de 41 gram vet per 100 gram. Alle informatie wat betreft voedingsstoffen en ingrediënten zijn terug te lezen op de labels van de kazen en op de website bij de productpagina’s.

Conclusie koolhydraten in kaas

De Hollandse harde kaas past perfect in het koolhydraatarme dieet en in het keto-dieet, omdat ze precies allemaal 0 gram koolhydraten en dus ook 0 gram suikers bevatten. Boerenkaas kan goed als beleg, tussendoortje, snack of als alternatief voor een zoet dessert. Wij van de firma kaas zijn, naast dat we onze boeren sturen met onze kazen, ook erg enthousiast over kaas de hele dag door. Want zeg nou eerlijk – wie wil dat nou niet?  

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past.  

Kom alles te weten over boerenkaas

Wil jij alles te weten komen over boerenkaas? Lees dan hier onze blogs en wordt boerenkaas expert!

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Oktober is Boerenkaasmaand!

Ieder jaar wordt boerenkaas in oktober extra onder de aandacht gebracht. Daarom heet de maand oktober: Boerenkaasmaand!

Lees verder

de firma kaas geïnterviewd door The Daily Milk!

Kaasbaas Wouter Swolfs vertelt aan zuivelplatform The Daily Milk over de missie, behaalde doelen en natuurlijk de bijzondere levermethode van de firma kaas.

Lees verder

Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas!

Lees verder

Cum Laude (kaas) Awards 2021

Een groot aantal van onze kaasboeren zijn genomineerd voor een Cum Laude (kaas) Award 2021 met verschillende rijpingen. Benieuwd hoe ze smaken? Lees deze blog!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder