Koeiendans

Koeiendans? Wat is dat? De lente, de dagen worden langer, de temperatuur stijgt en ja! Er groeien weer blaadjes aan de boom. Kortom, de koeien mogen naar buiten! De lente begint als de dag en de nacht precies even lang zijn. Tot en met 2048 begint de lente altijd op 20 maart. De lente eindigt met de zomerzonnewende, oftewel het moment dat de zon het hoogste aan de hemel staat.  

De koe en de wei

Rond de lentedag mogen de koeien weer naar buiten. Na een winter op stal staan de koeien te popelen om weer de wei in te gaan. Elke boer bepaalt zelf wanneer hij zijn koeien de wei in laat, dit is afhankelijk van de weersomstandigheden en het grasland. Bij al onze boeren grazen de koeien zoveel mogelijk buiten in de wei, van het vroege voorjaar tot in het late najaar.   Lentedag

Koeiendans

Na de lange winterperiode in de stal staan de koeien letterlijk te springen om weer naar buiten te gaan. De koeien komen al dansend de stal uit, de sprong is net een bokkensprong, zoals je kunt zien op onze video.

Online koeiendans

Voorgaande jaren werd van de jaarlijkse koeiendans een evenement gemaakt op vele boerderijen. Veel mensen bezoeken de boerderij en zijn getuigen van de koeien die voor het eerst weer de wei in gaan. Voor bezoekers maar ook voor de boeren is dit normaal gesproken een evenement waar naar uitgekeken wordt, maar dit jaar zullen er waarschijnlijk alternatieven worden aangeboden in de vorm van een een livestream waar te zien is hoe de koeien de stal uit huppelen om de buitenlucht en het de geur van vers gras op te snuiven.  

Wat is graskaas?

Graskaas, ook wel Meikaas genoemd, wordt gemaakt in de eerste weken dat de koeien weer in de wei staan. Graskaas is niet veganistisch en er zit ook geen gras in, maar is gemaakt van de melk van de koeien die hun eerste verse gras in de wei eten. De echte eerste weidemelk is zachter en romiger van smaak, dan de melk die de koeien in de winter geven. Dit komt omdat zij dan een net iets ander dieet hebben en voornamelijk kuilgras eten, hetgeen dat toch een iets andere smaak geeft aan de kaas.   

Wanneer is graskaas beschikbaar?

Op het moment dat de koeien weer de wei in gaan eten zij weer vers gras waar meer voedingsstoffen en onverzadigde vetten in zitten. Het proces om van melk kaas te maken duurt minimaal 28 dagen, waardoor de eerste graskazen vanaf 17 mei 2021 te koop.   

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past.  

Alle koeienweetjes vind je hier

Wil jij alles te weten komen over koeien? Lees dan hier onze blogs en wordt koeien expert!

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

De koeien gaan naar buiten!

De koeien gaan naar buiten. Dit is een dag waar iedere boer ieder voorjaar weer naar uit kijkt. De koeien trouwens ook. Lees hier alles over dit bijzondere moment!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Wat is graskaas?

Graskaas - Wat is graskaas precies? Iedereen lijkt het er over te hebben in het voorjaar, want graskaas is er ook alleen in het voorjaar. Hieronder wordt uitgelegd wat graskaas is.

Lees verder

Kaasbrood in plaats van Paasbrood?

Zelf Kaasbrood maken? Wat een goed idee! Omdat Pasen twee dagen duurt hebben wij een recept voor jou dat je de hele Pasen kan eten! Zoals bij het ontbijt, brunch, lunch, hartig tussendoortje of lekker als broodje bij de soep. Lees gauw verder!

Lees verder

Stolwijker kaas kopen kan nu ook online

Stolwijker kaas van de boerderij nu ook te koop bij de firma kaas. Wat maak Stolwijker kaas zo uniek? Lees het hier!

Lees verder

Koeiendans

De lente begint, tijd voor de koeiendans! Lees onze blog en kom meer te weten over de lente, graskaas en de koeiendans.

Lees verder

Hoe bewaar je kaas?

Hoe bewaar je kaas? Hoe blijft kaas het langst lekker? Kun je kaas invriezen? En waarom verstuurt de firma kaas haar boerenkaas niet in kaaspapier? In deze blog lees je alles over het bewaren van kaas.

Lees verder

Kaasweetjes

In deze blog vertellen wij alles wat jij van kaas wil weten! Wist jij bijvoorbeeld dat er in Nederlands 650 miljoen kilo kaas per jaar wordt geproduceerd? Daarmee is Nederland de op 4 na grootste kaasproducent ter wereld! Niet gek voor zo’n klein kaaslandje. Voor 1 kilo kaas is ongeveer 10 liter koeienmelk nodig, even snel rekenen… Dat is dus […]

Lees verder

De firma kaas: boerenkaas door de brievenbus

Boerenkaas vs Kaas van de Boerderij. Wat is nu eigenlijk het verschil? Zwangere kunnen wel Kaas van de Boerderij eten. Lees hier waarom!

Lees verder