Koeiendans

Koeiendans? Wat is dat? De lente, de dagen worden langer, de temperatuur stijgt en ja! Er groeien weer blaadjes aan de boom. Kortom, de koeien mogen naar buiten! De lente begint als de dag en de nacht precies even lang zijn. Tot en met 2048 begint de lente altijd op 20 maart. De lente eindigt met de zomerzonnewende, oftewel het moment dat de zon het hoogste aan de hemel staat.  

De koe en de wei

Rond de lentedag mogen de koeien weer naar buiten. Na een winter op stal staan de koeien te popelen om weer de wei in te gaan. Elke boer bepaalt zelf wanneer hij zijn koeien de wei in laat, dit is afhankelijk van de weersomstandigheden en het grasland. Bij al onze boeren grazen de koeien zoveel mogelijk buiten in de wei, van het vroege voorjaar tot in het late najaar.   Lentedag

Koeiendans

Na de lange winterperiode in de stal staan de koeien letterlijk te springen om weer naar buiten te gaan. De koeien komen al dansend de stal uit, de sprong is net een bokkensprong, zoals je kunt zien op onze video.

Online koeiendans

Voorgaande jaren werd van de jaarlijkse koeiendans een evenement gemaakt op vele boerderijen. Veel mensen bezoeken de boerderij en zijn getuigen van de koeien die voor het eerst weer de wei in gaan. Voor bezoekers maar ook voor de boeren is dit normaal gesproken een evenement waar naar uitgekeken wordt, maar dit jaar zullen er waarschijnlijk alternatieven worden aangeboden in de vorm van een een livestream waar te zien is hoe de koeien de stal uit huppelen om de buitenlucht en het de geur van vers gras op te snuiven.  

Wat is graskaas?

Graskaas, ook wel Meikaas genoemd, wordt gemaakt in de eerste weken dat de koeien weer in de wei staan. Graskaas is niet veganistisch en er zit ook geen gras in, maar is gemaakt van de melk van de koeien die hun eerste verse gras in de wei eten. De echte eerste weidemelk is zachter en romiger van smaak, dan de melk die de koeien in de winter geven. Dit komt omdat zij dan een net iets ander dieet hebben en voornamelijk kuilgras eten, hetgeen dat toch een iets andere smaak geeft aan de kaas.   

Wanneer is graskaas beschikbaar?

Op het moment dat de koeien weer de wei in gaan eten zij weer vers gras waar meer voedingsstoffen en onverzadigde vetten in zitten. Het proces om van melk kaas te maken duurt minimaal 28 dagen, waardoor de eerste graskazen vanaf 17 mei 2021 te koop.   

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past.  

Alle koeienweetjes vind je hier

Wil jij alles te weten komen over koeien? Lees dan hier onze blogs en wordt koeien expert!

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Oktober is Boerenkaasmaand!

Ieder jaar wordt boerenkaas in oktober extra onder de aandacht gebracht. Daarom heet de maand oktober: Boerenkaasmaand!

Lees verder

de firma kaas geïnterviewd door The Daily Milk!

Kaasbaas Wouter Swolfs vertelt aan zuivelplatform The Daily Milk over de missie, behaalde doelen en natuurlijk de bijzondere levermethode van de firma kaas.

Lees verder

Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas!

Lees verder

Cum Laude (kaas) Awards 2021

Een groot aantal van onze kaasboeren zijn genomineerd voor een Cum Laude (kaas) Award 2021 met verschillende rijpingen. Benieuwd hoe ze smaken? Lees deze blog!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder