Kaassoorten

09/12/2020

Kaassoorten

De verschillende rijpingen op een rijtje

  Bij de firma kaas hebben we op dit moment drie kaassoorten in het assortiment, namelijk: jong belegen, belegen en oude boerenkaas. Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste kenmerken van deze drie verschillende rijpingen? In deze blog wordt hier uitgebreider op ingegaan.  

Kaasrijpingen

Boerenkaas wordt op natuurlijke wijze gerijpt. Dit betekent dat het proces niet kunstmatig wordt beïnvloed. Dat maakt het een tijdrovend proces en wordt sterk sterk beïnvloed door de luchtvochtigheid en de temperatuur in de ruimte.    kaassoorten

Kaassoort jong belegen boerenkaas

De rijpingstijd van jong belegen ligt tussen de 8 en 10 weken.  Typisch kenmerk van onze jong belegen boerenkaas is de opvallende romige en zachte smaak. De romige smaak zorgt ervoor dat de kaas smeuïg is, maar doordat hij jong belegen is wel goed ‘schaafbaar is’.    Jong belegen kaas is heerlijk bij producten met een uitgesproken eigen smaak, zoals parmaham, beenham, vijgen, pesto, stokbrood of ongebrande of gezouten noten.  

Kun je van jonge kaas oude kaas maken?

 

Kaassoort belegen boerenkaas

De rijpingstijd van belegen ligt tussen de 16 en 18 weken. Eigenschappen van een belegen boerenkaas zijn de volle smaak met een stevige structuur die er voor zorgt dat de kaas goed te bewerken en verwerken is. Afhankelijk van welke boerderij de belegen kaas komt kan die romig, smeuïg of juist wat steviger met een bite zijn.   Belegen kaas is de meest gekozen kaas in Nederland. Misschien wel simpelweg omdat ‘ie zo goed met hele eenvoudige producten is te combineren. Belegen kaas wordt heel veel op de boterham gegeten, maar vaak wordt vergeten dat ‘ie ook heel goed gaat bij wat pittigere vleeswaren op de borrelplank, laat zich goed smelten op de tosti en smaakt ook heerlijk bij een zoetje zoals een appel chutney of echte appelstroop.  

Kaassoort oude boerenkaas

De rijpingstijd van oude boerenkaas ligt tussen de 10 en 12 maanden en staat bekend onder de Nederlandse harde kazen als het kaassoort met meer karakter. Door zijn langere rijpingstijd komt het pikantere soms zelf pittige karakter sterker naar voren. Omdat het oude boerenkaas is verschilt iedere oude kaas sterk per boer. De structuur is vaak stevig, maar het kan per boerderij schelen of er zoutkristallen in zitten, juist wat meer een crumble kaas is of juist verrassend boterig is met een fijne bite.   Oude boerenkaas uit ‘t vuistje is klassiek, maar de oude rakker doet het ook heel goed op de borrelplank samen met een zoetje als een chutney van vijg of appel of juist met een zuurtje als balsamico crème. Oude kaas is heerlijk op roggebrood of notenbrood, maar wordt ook zeker op de boterham met een lekkere roomboter veel gegeten.  

Kaassoorten voor iedereen

Heb jij een uitgesproken voorkeur voor een bepaalde rijping? Dan is het variabele abonnement perfect voor jou. Iedere levering een jouw favoriete rijping van een andere boer voor de variatie. Of weet jij niet welke rijping bij jou past? Dan is het verrassingsabonnement voor jou de oplossing: iedere levering een andere kaas van een andere boer. Leuk voor de afwisseling, maar ook om te ontdekken welke kaas jij nu het lekkerst vindt. Ga naar onze boerenkazen om te kijken welke kaassoorten in het assortiment zitten. kaassoorten    

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Boerenkaas uit het Groene Hart

De firma kaas in het Algemeen Dagblad over boerenkaas door de brievenbus van boeren uit het Groene Hart. Lees hier het hele artikel.

Lees verder

Kaassoorten

Bij de firma kaas hebben we op dit moment drie kaassoorten in het assortiment, namelijk: jong belegen, belegen en oude boerenkaas. Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste kenmerken van deze drie verschillende rijpingen?

Lees verder

Kaas bewaren

De firma kaas verstuurt kaas door de brievenbus verpakt in vacuüm in een brievenbusdoosje. Dit is voor bescherming tegen bijvoorbeeld vallen en stoten, maar ook tegen bacteriën, nattigheid en viezigheid van buitenaf. Maar hoe zit dat eigenlijk met het bewaren van kaas en de houdbaarheid? We leggen het uit in deze blog.

Lees verder

BNR Radio en de firma kaas

Onze kaasbaas op BNR Radio bij Zakendoen in de pitch. De firma kaas wordt gepitcht en vragen beantwoordt. Lees en luister het hier.

Lees verder

Brievenbuskaas in De Volkskrant

De firma kaas staat in De Volkskrant in de rubriek De Volkskeuken van Loethe Olthuis: Boerenkaassalade met bleekselderij, walnoten, appel en brievenbuskaas.

Lees verder

Proefnotities kaas

Proefnotities. Dit kaartje is puur voor jezelf, zodat je zelf kunt bijhouden welke kaas je lekker vindt. Deze proefnotities zijn een geheugensteuntje voor jou om eens na te denken over de andere boeren in ons assortiment. Misschien wil je die ook wel eens proberen.

Lees verder

NHradio interview

NHradio - Wie is de vroege vogel van de dag? Want Noord-Holland ontwaakt natuurlijk! De bakker, de bloemist, de krantenbezorger, de timmerman… iedereen mag weer aan de slag. Lees hier het interview met kaasbaas Wouter Swolfs van de firma kaas.

Lees verder

Keto voor Beginners

Deze keer gaan we dieper in op boerenkaas en Keto voor Beginners, voor sommige misschien al bekend, maar ook wij leren nog steeds iedere dag steeds meer over boerenkaas. Lees hier verder over keto en boerenkaas!

Lees verder

Rauwmelkse kaas

Rauwe melk is het is het hoofdbestanddeel van rauwmelkse kaas. Wij Nederlanders zijn van oorsprong melkdrinkers, daarom is het ook niet zo gek dat Nederland veel kaas produceert, consumeert en Nederlanders kaaskoppen genoemd worden. Voor het maken van kaas kunnen verschillende soorten melk worden gebruikt . Deze blog gaat over de verschillen in melk en dus in de kaas.

Lees verder

een greep uit onze kazen

kies je kaas

jong

belegen

van boerderij de twee hoeven

belegen

van boerderij koopman

OUDE KAAS

van boerderij witte welle