Wat is het verschil tussen de Hollandse kaassoorten?

Wat is het verschil tussen de Hollandse kaassoorten? Bij de firma kaas hebben we op dit moment drie kaassoorten in het assortiment, namelijk: jong belegen, belegen en oude boerenkaas. Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste kenmerken van deze drie verschillende rijpingen? In deze blog wordt hier uitgebreider op ingegaan.  

Kaasrijpingen

Boerenkaas wordt op natuurlijke wijze gerijpt. Dit betekent dat het proces niet kunstmatig wordt beïnvloed. Dat maakt het een tijdrovend proces en wordt sterk sterk beïnvloed door de luchtvochtigheid en de temperatuur in de ruimte.   kaassoorten

Kaassoort jong belegen boerenkaas

De rijpingstijd van jong belegen ligt tussen de 8 en 10 weken. Typisch kenmerk van onze jong belegen boerenkaas is de opvallende romige en zachte smaak. De romige smaak zorgt ervoor dat de kaas smeuïg is, maar doordat hij jong belegen is wel goed ‘schaafbaar is’.   Jong belegen kaas is heerlijk bij producten met een uitgesproken eigen smaak, zoals parmaham, beenham, vijgen, pesto, stokbrood of ongebrande of gezouten noten.  

Kaassoort belegen boerenkaas

De rijpingstijd van belegen ligt tussen de 16 en 18 weken. Eigenschappen van een belegen boerenkaas zijn de volle smaak met een stevige structuur die er voor zorgt dat de kaas goed te bewerken en verwerken is. Afhankelijk van welke boerderij de belegen kaas komt kan die romig, smeuïg of juist wat steviger met een bite zijn.   Belegen kaas is de meest gekozen kaas in Nederland. Misschien wel simpelweg omdat ‘ie zo goed met hele eenvoudige producten is te combineren. Belegen kaas wordt heel veel op de boterham gegeten, maar vaak wordt vergeten dat ‘ie ook heel goed gaat bij wat pittigere vleeswaren op de borrelplank, laat zich goed smelten op de tosti en smaakt ook heerlijk bij een zoetje zoals een appel chutney of echte appelstroop.  

Kaassoort oude boerenkaas

De rijpingstijd van oude boerenkaas ligt tussen de 10 en 12 maanden en staat bekend onder de Nederlandse harde kazen als het kaassoort met meer karakter. Door zijn langere rijpingstijd komt het pikantere soms zelf pittige karakter sterker naar voren. Omdat het oude boerenkaas is verschilt iedere oude kaas sterk per boer. De structuur is vaak stevig, maar het kan per boerderij schelen of er zoutkristallen in zitten, juist wat meer een crumble kaas is of juist verrassend boterig is met een fijne bite.   Oude boerenkaas uit ‘t vuistje is klassiek, maar de oude rakker doet het ook heel goed op de borrelplank samen met een zoetje als een chutney van vijg of appel of juist met een zuurtje als balsamico crème. Oude kaas is heerlijk op roggebrood of notenbrood, maar wordt ook zeker op de boterham met een lekkere roomboter veel gegeten.  

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past. Wil jij meer weten over boerenkaas? Leer alles over boerenkaas en lees hier verder. kaassoorten  

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Oktober is Boerenkaasmaand!

Ieder jaar wordt boerenkaas in oktober extra onder de aandacht gebracht. Daarom heet de maand oktober: Boerenkaasmaand!

Lees verder

de firma kaas geïnterviewd door The Daily Milk!

Kaasbaas Wouter Swolfs vertelt aan zuivelplatform The Daily Milk over de missie, behaalde doelen en natuurlijk de bijzondere levermethode van de firma kaas.

Lees verder

Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas!

Lees verder

Cum Laude (kaas) Awards 2021

Een groot aantal van onze kaasboeren zijn genomineerd voor een Cum Laude (kaas) Award 2021 met verschillende rijpingen. Benieuwd hoe ze smaken? Lees deze blog!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder