Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

De perfect kaasplank bij jou op tafel? Maar welke wijn drink je daar nu bij? Of welk bier? De firma kaas & Mitra drankenspeciaalzaken zijn opzoek gegaan naar de lekkerste smaaksensaties met kaas, wijn en bier. Zo kun jij thuis maximaal genieten van jouw favoriete kaas en speciaal geselecteerde drank. Geniet ervan!
kaascombinaties wijn en kaas
 

Bij de kaasplank liever wijn of bier?

Kaas en wijn. Beide al super mooie producten om los te eten of te drinken. En wanneer je ze combineert smaken ze beide nog beter! Geen wijnliefhebber, maar een bierfan? Geen nood, ook met bier zijn hele mooie combinaties mee te maken. Misschien iets minder bekend bij het gros van de mensen… des te leuker om er over te vertellen en dit te proeven! Welke wijn of bier je drinkt bij je kaas heeft ook te maken met wat voor soort kaas je voor je hebt. Bij de firma kaas verkopen we halfharde en harde Hollandse kazen, maar liefst 27 stuks! Kijk voor het hele assortiment op onze boerenkazen pagina. Omdat de kazen uit verschillende regio’s komen, op traditionele eigen wijze worden gemaakt en ze allemaal een unieke receptuur kennen, heeft iedere kaas zijn eigen bier of wijn maatje.

Hoe maak jij de perfecte kaasplank compleet?

Een kaasplank bestaat uit verschillende kazen met het liefst verschillende structuren en/of rijpingen. Er zijn geen vaste regels voor het maken van de perfect kaasplank. Al zien wij natuurlijk het liefst hier alleen echte boerenkaas op liggen. Onze tips:
  • Haal je kaas minimaal een uur van tevoren uit de ijskast
  • Minimaal drie soorten kaas
  • Per persoon reken je op ongeveer 100 gram kaas
  • Gebruik per kaassoort een ander mes
  • Vul je kaasplank aan met toastjes, chutneys, compote, noten of gedroogd fruit
In deze blog (de eerste van een serie van zes) heeft de sommelier van Mitra drankenspeciaalzaken een foodpairing gemaakt van drie verschillende kazen:
  • Boerenkaas komijn van Boerderij Sterreschans
  • Belegen boerenkaas van Boerderij Van Schaik
  • Oude boerenkaas van Boerderij Koopmans

Wat zijn de lekkerste combinaties met Boerenkaas komijn?

De boerenkaas Komijn van Sterreschans is een jonge kaas met een herkenbare smaak van komijn. Door de toevoeging van komijnzaadjes aan de rauwmelkse boerenkaas komen de pit en het romige samen. En juist dat maakt deze boerenkaas komijn zo fijn met de Cave St. Pierre - Dôle du Valais. Deze Zwitserse rode wijn is warm en krachtig. De fluweelzachte structuur wordt ondersteund door fijne, zachte tannines en past geweldig bij deze zachte boerenkaas komijn. Liever een mooi bier hierbij proberen? Ga dan voor het Nederlandse Jopen - Koyt Gruitbier. Door de kruidige geur met hinten van peper en kruidnagel worden de smaakzintuigen optimaal gestimuleerd. Deze Jopen Koyt is gebrouwen volgens een recept uit 1407. Een ware klassieker die het fantastisch doet met boerenkaas komijn.

Wat zijn de fijnste combinaties met belegen boerenkaas van Boerderij Van Schaik?

De belegen boerenkaas van Boerderij Van Schaik is stevig van structuur. Het gras waar de koeien van grazen groeit op jonge zeeklei en draagt bij aan een zachte smaak. Deze belegen gaat op de kaasplank mooi samen met een Casa Amada - Single Vinyard Syrah. Deze Chileense rode wijn is krachtig en intens. De volle smaak past uitstekend bij de volmondige en zachte smaak van deze belegen boerenkaas. Ook qua structuur en mondgevoel is dit een fijne combinatie.
kaas en wijn_borrel
Wil je iets anders proberen dan rode wijn? Ga dan voor de Belgische Chimay - Grande Reserve. Het donkere fruit, de mout en de lichte bitterheid van deze Belgische quadrupel gaan uitstekend samen met belegen boerenkaas van Van Schaik. De zoete tonen van het bier mengen mooi met de zachte smaak van de kaas.

Wat zijn de fijnste combinaties met oude boerenkaas van Boerderij Koopman?

De oude boerenkaas van Koopman is vast van structuur. Deze kaas is gemaakt in de kop van Noord-Holland waar de polderwind altijd waait. Die herkomst van de kaas proef je terug in de pittige en pikante smaak met het zilte van de Zuiderzee. Dit sterke karakter gaat heel mooi samen met de Franse krachtpatser La Trinité - Montagne Saint-Émilion. Dit is een ronde complexe rode wijn. De wijn is fluweelzacht en expressief en gaat daarmee super samen met de pikante smaak van de oude kaas van Koopman. Zin in een mooi donker biertje? Ga dan voor de Nederlandse Gouverneur - Stout op Hout. Deze Stout op Hout is een diep donkerbruin bier met een aantrekkelijke geur van gebrande mout met een mooie volle smaak. Deze Stout op Hout matcht super met de pittige pikante smaak van de oude kaas van Koopman uit de polder van Noord-Holland.

Meer over combinaties met kaas leren?

Bij de firma kaas zijn we steeds op zoek naar nieuwe combinaties, maar ook naar partners die ons hierover steeds meer kunnen vertellen en leren. Vanaf dit voorjaar wordt iedere maand een blog gepubliceerd in samenwerking met Mitra drankenspeciaalzaken en doen wij je natuurlijk interessante aanbiedingen op bier en wijn. Houdt onze website en nieuwsbrieven in de gaten, want wat is er nu leuker dan nieuwe combinaties ontdekken met interessante kortingen. Een borrelplank kaas cadeau geven? Wist je dat wij ook een proefpakket boerenkaas verkopen? Dit is een brievenbuspakket zoals je gewend bent, alleen dan met meerdere borrel stukjes boerenkaas erin. Superleuk om te geven en om te krijgen. PS. Benieuwd naar welke boerenkazen er nog meer te koop zijn? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past. Wil jij meer weten over boerenkaas? Leer alles over boerenkaas en lees hier verder.
Mitra de firma kaas kaasplank

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Stolwijker kaas kopen kan nu ook online

Stolwijker kaas van de boerderij nu ook te koop bij de firma kaas. Wat maak Stolwijker kaas zo uniek? Lees het hier!

Lees verder

Koeiendans

De lente begint, tijd voor de koeiendans! Lees onze blog en kom meer te weten over de lente, graskaas en de koeiendans.

Lees verder

Hoe bewaar je kaas?

Hoe bewaar je kaas? Hoe blijft kaas het langst lekker? Kun je kaas invriezen? En waarom verstuurt de firma kaas haar boerenkaas niet in kaaspapier? In deze blog lees je alles over het bewaren van kaas.

Lees verder

De firma kaas: boerenkaas door de brievenbus

Boerenkaas vs Kaas van de Boerderij. Wat is nu eigenlijk het verschil? Zwangere kunnen wel Kaas van de Boerderij eten. Lees hier waarom!

Lees verder

Kaas eten tijdens je zwangerschap

Welke kaas kun je eten als je zwanger bent? Wat is het verschil tussen fabriekskaas en boerenkaas? En wat is rauwmelkse koemelk? In deze blog leggen wij uit wat de adviezen zijn met betrekking tot boerenkaas als je zwanger bent.

Lees verder

Cum Laude Kaas

Boerenkaas vs Kaas van de Boerderij. Wat is nu eigenlijk het verschil? Zwangere kunnen wel Kaas van de Boerderij eten. Lees hier waarom!

Lees verder

Boerenkaas vs Kaas van de Boerderij

Boerenkaas vs Kaas van de Boerderij. Wat is nu eigenlijk het verschil? Zwangere kunnen wel Kaas van de Boerderij eten. Lees hier waarom!

Lees verder

De lekkerste borrel combinaties met kaas

Borrel thuis maken? De firma kaas geeft jou de lekkerste borrel recepten en handige tips om jouw borrel te laten slagen. Eet ze lekker!

Lees verder

Terugblik op 2020

Twintig-twintig… wat een bijzonder jaar. Dat kan ook bijna niet anders met die twee dubbele getallen… Lees hier verder in de blog.

Lees verder