Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

De perfecte kaasplank bij jou op tafel? Maar welke wijn drink je daar nu bij? Of welk bier? De firma kaas & Mitra drankenspeciaalzaken zijn op zoek gegaan naar de lekkerste smaaksensaties met kaas, wijn en bier. Zo kun jij thuis maximaal genieten van jouw favoriete kaas en speciaal geselecteerde drank. Geniet ervan!
Bekijk direct alle combinaties

Bij de kaasplank liever wijn of bier?

Kaas en wijn. Beide al super mooie producten om los te eten of te drinken. En wanneer je ze combineert smaken ze beide nog beter! Geen wijnliefhebber, maar een bierfan? Geen nood, ook met bier zijn hele mooie combinaties mee te maken. Misschien iets minder bekend bij het gros van de mensen… des te leuker om er over te vertellen en dit te proeven! Daarom hebben we zowel wijn- als biercombinaties gemaakt bij onze kazen.

Welke wijn of bier je drinkt bij je kaas heeft ook te maken met wat voor soort kaas je voor je hebt. Bij de firma kaas verkopen we halfharde en harde Hollandse kazen, maar liefst 27 stuks! Kijk voor het hele assortiment op onze boerenkazen pagina. Omdat de kazen uit verschillende regio’s komen, op traditionele eigen wijze worden gemaakt en ze allemaal een unieke receptuur kennen, heeft iedere kaas zijn eigen bier of wijn maatje.

Hoe maak jij de perfecte kaasplank compleet?

Een kaasplank bestaat uit verschillende kazen met het liefst verschillende structuren en/of rijpingen. Er zijn geen vaste regels voor het maken van de perfect kaasplank. Al zien wij natuurlijk het liefst hier alleen echte boerenkaas op liggen. Onze tips:
  • Haal je kaas minimaal een uur van tevoren uit de koelkast
  • Minimaal drie soorten kaas
  • Per persoon reken je op ongeveer 100 gram kaas
  • Gebruik per kaassoort een ander mes
  • Vul je kaasplank aan met toastjes, chutneys, compote, noten of gedroogd fruit
Voor dit blog heeft de sommelier van Mitra drankenspeciaalzaken een foodpairing gemaakt met kazen van 7 van onze boeren. Onderaan de pagina vind je een mooi overzicht, gestructureerd per rijping.

Voucher

Wil jij graag een van deze combinaties uitproberen? Bestel dan nu en ontvang 10% korting* op het hele assortiment bij Mitra! Laat de barcode op de voucher uit je brievenbuspakket scannen in één van de Mitra drankenspeciaalzaken of gebruik de kortingscode FIRMAKAAS21 op www.mitra.nl.
* Geldig tot 31-08-2021 en niet in combinatie met andere acties.

Meer over combinaties met kaas leren?

Bij de firma kaas zijn we steeds op zoek naar nieuwe combinaties, maar ook naar partners die ons hierover steeds meer kunnen vertellen en leren. Sinds dit voorjaar werken we samen met Mitra drankenspeciaalzaken en doen wij je natuurlijk interessante aanbiedingen op bier en wijn. Houd onze website en nieuwsbrieven in de gaten, want wat is er nu leuker dan nieuwe combinaties ontdekken met interessante kortingen.

Een borrelplank kaas cadeau geven?

Wist je dat wij ook een proeverij boerenkaas verkopen? Dit is een brievenbuspakket zoals je gewend bent, alleen dan met meerdere borrel stukjes boerenkaas erin. Superleuk om te geven en om te krijgen.
Mitra de firma kaas kaasplank
 

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past.

Overzicht kaas- bier- en wijncombinaties

Mitra's sommelier heeft in het totaal 13 kazen van 7 van onze boeren gekoppeld aan heerlijke bieren en wijnen uit het assortiment van Mitra. Daar zit ongetwijfeld ook iets voor jou bij. Om de zorgvuldig geselecteerde combinaties duidelijk over te brengen hebben we een onderverdeling gemaakt tussen combinaties met belegen kazen, oude kazen en kruidenkazen.
Combinaties met belegen kazenCombinaties met oude kazenCombinaties met kruidenkazen

Wijn- en biercombinaties met belegen boerenkazen

Belegen boerenkaas van Van Schaik

De belegen boerenkaas van Boerderij Van Schaik is stevig van structuur. Het gras waar de koeien van grazen groeit op jonge zeeklei en draagt bij aan een zachte smaak. Deze belegen gaat op de kaasplank mooi samen met een Casa Amada - Single Vinyard Syrah. Deze Chileense rode wijn is krachtig en intens. De volle smaak past uitstekend bij de volmondige en zachte smaak van deze belegen boerenkaas. Ook qua structuur en mondgevoel is dit een fijne combinatie.
kaas en wijn_borrel
Wil je iets anders proberen dan rode wijn? Ga dan voor de Belgische Chimay - Grande Reserve. Het donkere fruit, de mout en de lichte bitterheid van deze Belgische quadrupel gaan uitstekend samen met belegen boerenkaas van Van Schaik. De zoete tonen van het bier mengen mooi met de zachte smaak van de kaas.

Belegen boerenkaas van De Twee Hoeven

De boeren belegen kaas van De Twee Hoeven is zo zacht als boter en lekker smeuïg, waardoor deze smelt op je tong. Deze boerenkaas proeft licht gezouten en heeft hierdoor een mooie diepe smaak die lekker lang blijft hangen, zoals je van een boerenkaas mag verwachten. Bij deze kaas is er gekozen voor de rode Médoc Cru Bourgeois van Château Tour Prignac (8 van De Grote Hamersma). De rijpe tannines van deze Bordeaux gaan uitstekend samen met de licht zoute en diepe smaak van deze belegen boeren kaas. Wil je iets anders proberen dan rode wijn, ga dan voor de quadrupel Populus 6921 van Bronckhorster. Deze Quadrupel bevat tonen van laurier en zoethout en is iets rins. Die combinatie van zoet en kruidig gaat erg goed samen met het licht pittige karakter van deze boerenkaas.

Belegen boerenkaas van De Witte Welle

De boeren belegen kaas van De Witte Welle is een volle en stevige kaas. Hij heeft een romige smaak met een pittig karakter. Deze boerenkaas bevat tonen van weidegras en noten. Voor de wijnpairing reizen we af naar Duitsland, voor de Charactère Spätburgunder van Die Weinmacher (8,5 van De Grote Hamersma). Deze rode wijn is soepel en subtiel. Fruitige tonen en de hints van vanille passen uitstekend bij deze zachte en romige kaas. De tonen van weidegras en noten uit deze belegen kaas passen uitstekend bij een stout: de geroostere mout en de hints van espresso van de Cappu dei Capi van Stanislaus Brewskovitch.

Belegen boerenkaas van Koopman

De belegen boerenkaas van Koopman is volle kaas. Deze boerenkaas is ferm van structuur en is boers, stallig en aards van smaak. De tinten van klaver en weide zorgen voor een extra smaakbeleving bij deze licht pikante belegen. Dit gaat uitstekend samen met een Beaujolais: de Juliénas Roche Blue van Laurent Perrachon & Fils (8,5 van De Grote Hamersma). De volle en uitdagende rode wijn is stevig en bevat tonen van rood fruit die perfect samen gaan met het boerse en aardse karakter van deze belegen kaas. Voor het biertje gaan we naar de Bird Brewery in Diemen, de Datisandere Koekoek is een droge en lichtfrisse saison, die uitstekend samengaat met het boerse en stallige van Koopman's belegen.

Belegen boerenkaas van Kuiper

De boeren belegen van Kuiper is volmondig en zacht. Eén van de eigenschappen is zijn pasteuse weidse smaak. Dit maakt 'm een intens belegen boerenkaas die smelt op je tong. We combineren deze met een soepele stevige donkere wijn met veel fruit en een hint van vanille, de Malbec Reserve van temporada uit Patagonië (8,5 van De Grote Hamersma). Het fruitige karakter van deze wijn passen perfect bij het zachte karakter van deze belegen kaas. Het biertje is een klassieker: de Gouden Carolus Classic. Deze bevat een kruidige toets van koriander en veel fruit en kent een licht zoete afdronk wat erg goed past bij de volmondige en zachte smaak van deze belegen kaas.

Belegen boerenkaas van De Katwinkel

De belegen kaas van De Katwinkel is een volle kaas. Deze boerenkaas is stevig van structuur waardoor deze een stevige bite heeft voor een belegen boerenkaas. De passende wijn is een witte uit de AOP Limoux: Le Long Chemin van Aurélie Vic (8,5 van De Grote Hamersma). Deze is heerlijk droog en sappig met mooie zuren en bitters die goed samen gaan met de volle en stevige smaak van deze boerenkaas. Voor het biertje kiezen we er een die al meer bekendheid geniet in Nederland: de Brugse Zot. Deze past met zijn licht bittere smaak, vol met tonen van noten en sinaasappel ook perfect.

Wijn- en biercombinaties met oude boerenkazen

Oude boerenkaas van Koopman

De oude boerenkaas van Koopman is vast van structuur. Deze kaas is gemaakt in de kop van Noord-Holland waar de polderwind altijd waait. Die herkomst van de kaas proef je terug in de pittige en pikante smaak met het zilte van de Zuiderzee. Dit sterke karakter gaat heel mooi samen met de Franse krachtpatser La Trinité - Montagne Saint-Émilion. Dit is een ronde complexe rode wijn. De wijn is fluweelzacht en expressief en gaat daarmee super samen met de pikante smaak van de oude kaas van Koopman. Zin in een mooi donker biertje? Ga dan voor de Nederlandse Gouverneur - Stout op Hout. Deze Stout op Hout is een diep donkerbruin bier met een aantrekkelijke geur van gebrande mout met een mooie volle smaak. Deze Stout op Hout matcht super met de pittige pikante smaak van de oude kaas van Koopman uit de polder van Noord-Holland.

Oude boerenkaas van De Witte Welle

De oude boerenkaas van De Witte Welle is soepel van structuur met een goede bite die kenmerkend is voor het stevige karakter. Deze boerenkaas bevat zoutkristallen die de smaak intens en levendig maken. De Quinta do Infantado - Reserva Margarida is een rode port. De smaak van de zoete aroma en gedroogd fruit past uitstekend bij de structuur en de bite van deze oude boerenkaas. Toch liever een biertje? Ga dan voor de Populus 6921 Blond Eiken van Jopen. Dit zwaar blond bier heeft een hint van vanille en subtiele tonen van eikenhout. Deze combinatie gaat erg goed samen met de zoutkristallen die je aantreft in deze oude boeren kaas.

Oude boerenkaas van Van Schaik

De oude boerenkaas van Van Schaik is olie-achtig en boterig van structuur met een lekkere bite. Omdat de koeien op de jonge Zeeuwse kleigrond grazen proef je het zilte karakter in de kaas het beste als je 'm op kamertemperatuur serveert. Dit past goed bij de Spaanse Rioja Reserva van Bordón (8+ van De Grote Hamersma). In deze intense rode wijn proef je de smaak van aardse bessen, chocoladetonen en leer. Deze aspecten gaan erg goed samen met het zilte karakter en de stevige bite van deze oude kaas. Ook voor de bierpairing kiezen we een stevige drank: de Black Flag van Brouwerij Oproer. Het zilte karakter van deze oude kaas passen uitstekend bij het geroosterde gerst en stevige hop die waarneembaar zijn in deze Black IPA.

Oude boerenkaas van De Katwinkel

De oude boerenkaas van Van Katwinkel wordt beschreven als een diepe crumble met een stevige structuur. Deze krachtige smaak van deze oude kaas is te beschrijven als pikant en intens met een diep en vol mondgevoel. Het lekkere bittertje zorgt ervoor dat de smaak aangenaam lang bijft hangen. Ook hierbij kiezen we voor rood, deze keer Italiaans: de Primitivo van Messapi. De volle en intense smaak van deze wijn gaat goed samen met de pikante en krachtige smaak van de oude kaas. Het passende biertje is Motor Oil van Brouwerij Moersleutel. Deze Russian Imperial Stout is intens van smaak met pure chocolade bitters en tonen van karamel en vanille. Dit krachtige smaakpallet blijft overeind in combinatie met de krchtige en intense smaken van de oude kaas.

Wijn- en biercombinaties met boeren kruidenkazen

Boeren komijnekaas van Sterreschans

De boerenkaas Komijn van Sterreschans is een jonge kaas met een herkenbare smaak van komijn. Door de toevoeging van komijnzaadjes aan de rauwmelkse boerenkaas komen de pit en het romige samen. En juist dat maakt deze boerenkaas komijn zo fijn met de Cave St. Pierre - Dôle du Valais. Deze Zwitserse rode wijn is warm en krachtig. De fluweelzachte structuur wordt ondersteund door fijne, zachte tannines en past geweldig bij deze zachte boeren komijnekaas. Liever een mooi bier hierbij proberen? Ga dan voor het Nederlandse Jopen - Koyt Gruitbier. Door de kruidige geur met hinten van peper en kruidnagel worden de smaakzintuigen optimaal gestimuleerd. Deze Jopen Koyt is gebrouwen volgens een recept uit 1407. Een ware klassieker die het fantastisch doet met boeren komijnekaas.

Italiaanse kruidenkaas van Sterreschans

De boerenkaas Italiaanse kruiden van De Sterreschans is een jonge kaas met een mediterrane smaak. Deze milde boerenkaas heeft door de toevoeging van Italiaanse kruiden, zoals basilicum, tijm, peper, knoflook en tomaat, zijn karakteristieke eigen smaak. Hierbij past een Alvi's Drift - Reserve CVC White Blend (9- in De Grote Hamersma). Het mondgevoel van deze witte wijn is zacht en filmend met witte perzik en nectarine als hoofdrolspelers. Dit volle en fruitige karakter past uitstekend bij de mediterrane smaak in deze jonge kaas. Onze biersuggestie is een Barbar Blond Honingbier. De smaak van dit blond bier is licht romig in de mond en de koriander is subtiel te herkennen. Daarnaast een subtiele zweem van honing.

Boerenkaas pepermix van Sterreschans

De boerenkaas Pepermix van De Sterreschans is een milde jonge kaas met een pittige smaak van zwarte peper, paprika, uit en koriander. De pittige smaak in combinatie met zijn romige boerenkaas structuur maakt het een kaas die zowel lekker is op de boterham als op de borrelplank. Dit gaat uitstekend samen met de Parellada druif in de San Valentin van Torres. Deze witte wijn is weelderig en zeer fruitig en gaat uitstekend samen met de pittige smaak van deze boerenkaas. Voor de biersuggestie hebben we er een uit de zwaardere hoek: de quadrupel Spaansch Benauwd van Hoop. Deze quadrupel is licht zoet en heeft een mooi bittertje in zich wat prima te combineren is met de gepeperde kaas.

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Mijn account

De vernieuwde mijn account van de firma kaas is live. Beheer je abonnement zelf en ervaar het gemak van een kaasabonnement.

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder

Weidevogels en onze boeren

De weidevogels en de boeren in Nederland hebben vaak een ding met elkaar gemeen: ze huizen allebei in de omgeving van de weides. 

Lees verder

Eén (boeren)zwaluw maakt nog geen zomer

Wat is weidevogelbeheer en hoe gaat het met onze weidevogels? Lees onze blog en kijk welke boeren zich inzetten voor de weidevogels!

Lees verder

De koeien gaan naar buiten!

De koeien gaan naar buiten. Dit is een dag waar iedere boer ieder voorjaar weer naar uit kijkt. De koeien trouwens ook. Lees hier alles over dit bijzondere moment!

Lees verder

Wat is graskaas?

Graskaas - Wat is graskaas precies? Iedereen lijkt het er over te hebben in het voorjaar, want graskaas is er ook alleen in het voorjaar. Hieronder wordt uitgelegd wat graskaas is.

Lees verder

Kaasbrood in plaats van Paasbrood?

Zelf Kaasbrood maken? Wat een goed idee! Omdat Pasen twee dagen duurt hebben wij een recept voor jou dat je de hele Pasen kan eten! Zoals bij het ontbijt, brunch, lunch, hartig tussendoortje of lekker als broodje bij de soep. Lees gauw verder!

Lees verder