Kaaskoppen

Kaaskoppen. Zo worden Nederlands al decennia genoemd. Maar waarom worden Nederlanders zo genoemd? Wat is het eigenlijk? Waar komt het woord kaaskop vandaan? Is het een compliment? In deze blog wordt verteld waar het woord kaaskop vandaan komt.  

“Hé kaaskop!”

De ene Nederlander vindt het een compliment als hij zo wordt genoemd. De ander ziet het als een belediging. Nederlanders staan al eeuwenlang bekend als goede kaasmakers en kaas-eters. De kaasboeren zijn hier trots op. Toch is dat niet de enige reden waarom Nederlanders kaaskoppen worden genoemd. Waarom dan nog meer?  

Wat zijn kaaskoppen?

Het woord kaaskop heeft twee betekenissen: een letterlijke en een figuurlijke. De letterlijke kaaskop is van oudsher een houten kaasvorm waarin een bolvormige Edammer kaas wordt geperst. De Edammer kaas komt zo aan haar zijn ronde vorm. De figuurlijke kaaskop is een spotnaam voor Nederlanders, omdat we al eeuwenlang goede kaasmakers zijn en vanwege een stukje geschiedenis.   Kaaskop werd al gebruikt in de tijd van Napoleon. In begin 19e eeuw kregen de Franse soldaten de opdracht om Goudse kazen te stelen. De Hollandse kaasboeren gingen hier tegenin en om zichzelf te beschermen maakten zij helmen van kaasvaten. Vervolgens zetten zij deze op hun hoofd ter bescherming. Sindsdien worden kaasboeren zo genoemd.

kaaskoppen

Is dat de enige reden?

Nee. Er is meer. De Belgen wilden rond 1830 niet meer bij Nederland horen. En zo ontstond de Belgische Opstand en scholden de Belgen de Nederlanders uit voor kaaskoppen. In Duitsland ontstond geen opstand tegen Nederland, maar toch hebben de Duitsers op hun beurt een eigen variant van het woord gemaakt: Käskopp. Of ze dat zeiden omdat Nederlanders zou goed waren in het maken van kaas is niet duidelijk.  

Misverstand

Veel mensen denken dat Nederlanders deze bijnaam te danken heeft aan de tijd dat er handel werd gedreven met Azië. Destijds vonden de Aziaten de bolle, ronde hoofden van Nederlanders op kaaswielen lijken en zouden de Nederlanders daarom kaaskop genoemd hebben. Dit is dus een misverstand. Al hoewel het natuurlijk niet gek klinkt.  

Omdenken

Gelukkig wordt het niet alleen maar met iets negatief geassocieerd. De inwoners van Gouda en Alkmaar hebben kaaskoppen als bijnaam vanwege de kaasmarkt in de stad. Alkmaar organiseert zelfs jaarlijks een historisch evenement genaamd: Kaeskoppenstad. Tijdens dit evenement wordt de prachtige Alkmaarse binnenstad teruggebracht tot vlak na het Alkmaars Ontzet in 1573.  

Conclusie

Ja, buitenlanders bedoelen met het woord kaaskoppen Nederlanders. Nee, het wordt niet altijd met iets negatiefs geassocieerd. Voor de firma kaas staat deze benaming voor onze kaasboeren waar we trots op zijn, de boerenkaas fans die we iedere week blij willen maken met onze boerenkaas en de boerenkaas liefhebbers die wij ook wel onze ambassadeurs noemen.  

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past.  

Kom alles te weten over boerenkaas

Wil jij alles te weten komen over boerenkaas? Lees dan hier onze blogs en wordt boerenkaas expert!

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Oktober is Boerenkaasmaand!

Ieder jaar wordt boerenkaas in oktober extra onder de aandacht gebracht. Daarom heet de maand oktober: Boerenkaasmaand!

Lees verder

de firma kaas geïnterviewd door The Daily Milk!

Kaasbaas Wouter Swolfs vertelt aan zuivelplatform The Daily Milk over de missie, behaalde doelen en natuurlijk de bijzondere levermethode van de firma kaas.

Lees verder

Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas!

Lees verder

Cum Laude (kaas) Awards 2021

Een groot aantal van onze kaasboeren zijn genomineerd voor een Cum Laude (kaas) Award 2021 met verschillende rijpingen. Benieuwd hoe ze smaken? Lees deze blog!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder