.

uniek kaasabonnement      •      gratis thuisbezorgd      •      brievenbuspakket      •      steun de lokale boer      •      vrij opzegbaar

Kun je kaas eten tijdens je zwangerschap?

Gaat dat samen: kaas & zwangerschap?

Welke kaas kun je eten tijdens je zwangerschap? Wat is het verschil tussen fabriekskaas en boerenkaas? En wat is rauwmelkse koemelk?
Op het moment dat je zwanger bent, wordt je overladen met informatie over voeding. Er wordt geadviseerd om supplementen te gaan gebruiken, bepaalde producten juist wel te eten en andere weer niet. Geen wonder dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In deze blog leggen wij uit wat de adviezen zijn met betrekking tot boerenkaas als je zwanger bent.

Advies Voedingscentrum 

Het Voedingscentrum publiceert jaarlijks een rapport waarin staat wat gezonde voeding is en wat beter wel én beter niet gegeten kan worden. Dat presenteren ze in de schijf van vijf. In dit rapport houden ze rekening met alle risicofactoren dat voedsel met zich mee kan brengen. Aan de hand van het rapport van het Voedingscentrum worden bepaalde voedingsmiddelen dus afgeraden aan zwangere en lacterende vrouwen. Bepaalde voedingsmiddelen brengen namelijk risicofactoren met zich mee. Volgens het Voedingscentrum past kaas goed binnen een gezond eetpatroon. Dat komt omdat kaas van melk is gemaakt en melk bevat veel goede vitamine en mineralen.

Kaas heb je in alle soorten en maten. Er zijn de bekende Hollandse kazen, maar er zijn ook veel Franse kazen, zoals brie, camembert, mascarpone, hüttenkäse en ga zo maar door. Toch kun je beter niet alle kazen eten als je zwanger bent. Dat heeft te maken met de rauwe melk die aanwezig kan zijn in kaas. In rauwe melk kan de bacterie Listeria zitten die risico’s met zich meebrengt.

Listeria

De reden dat rauwmelkse kazen worden afgeraden om te eten als je zwanger bent heeft te maken met de bacteriën die in kaas kunnen zitten en met name Listeria. Listeria komt overal in de natuur voor in verschillende soorten en één van die soorten is Listeria monocytogenes. Deze bacterie kan jou ziek maken, omdat het een veroorzaker is van de voedselinfectie listeriose waarvan je aardig ziek kunt worden. De kans dat je het krijgt is overigens ontzettend klein. Zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Listeria zit in producten die lang worden gekoeld en zonder verhitting worden gegeten. Rauwmelkse kaas, voorverpakte gerookte vis en rauwe dierlijke- en plantaardige producten vormen een risico en kunnen besmet zijn. Het advies vanuit het Voedingscentrum luidt: vermijdt risicoproducten.

kaas zwangerschap

Welke kaas mag je wel eten en welke niet?

Kaas is gemaakt van gepasteuriseerde melk kan gewoon gegeten worden. Deze kazen zijn te koop in de supermarkt en gemaakt in de fabriek, de zogenaamde fabriekskaas. De melk wordt gepasteuriseerd, dus verwarmd, en dood de bacteriën die in de kaas aanwezig kunnen zijn. De bekende Hollandse gele kaas, smeerkaas, blauwe kaas, geitenkaas, roomkaas, feta, cottage cheese zijn allemaal gemaakt van gepasteuriseerde melk en dus veilig eetbaar voor zwangere vrouwen.

Wil je zeker zijn wat je kunt eten als je zwanger bent? Kijk dan op de verpakking of daar ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwmelkse kaas’ op staat. Staat dat erop? Dan kan je beter een alternatief uitkiezen. Staat het er niet op vermeld? Dan kun je er op vertrouwen dat je het gewoon veilig kunt eten. Het hoort er namelijk op te staan als je het niet kan eten. Ga je naar een restaurant en twijfel je welke kaas je kunt eten? Vraag het dan altijd na voor de zekerheid. 

Welke kazen zijn dan rauwmelkse kazen? Dit zijn onder andere alle boerenkaas, camembert ‘au lait cru’, roquefort, gorgonzola. 

De firma kaas verkoopt boerenkaas. Tot 2016 was het advies dat zwangere vrouwen harde rauwmelkse kazen, zoals boerenkaas, gewoon konden eten. Na 2016 luidde het advies dat ook de harde rauwmelkse kazen te laten staan. De reden dat het tot 2016 gegeten kon worden heeft te maken met het feit dat boerenkaas weinig vocht bevat. Listeria kan niet goed groeien in harde ‘droge’ kaas waardoor de kans op besmetting nihil is. Omdat de kans wel bestaat dat je het kan krijgen is in 2016 die advies gewijzigd.

“Kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk kan gewoon gegeten worden.”

Toch per ongeluk rauwmelkse kaas gegeten?

Heb je per ongeluk toch een stukje kaas gegeten dat van rauwe melk is gemaakt is? Dan is er niet gelijk reden voor paniek. Zoals hierboven al staat vermeld is de kans op besmetting van Listeria heel klein. En mocht je toch besmet raken word je ook niet gelijk ziek. Het kan twee tot negentig dagen duren voordat je je grieperig voelt. Daarom is het slim om op te schrijven wanneer je rauwmelkse kaas hebt gegeten, zodat je het altijd kan navragen aan de dokter. Als je denkt dat je griep hebt gekregen door een Listeria bacterie, bel dan altijd direct de huisarts. Better safe, than sorry.

Boerenkaas abonnement bij ons?

Heb je een boerenkaas abonnement bij ons en ben je nu zwanger? Van harte gefeliciteerd! Heb je hier vragen over of zit je nu met een enorme voorraad boerenkaas in de koelkast? Neem gerust even met ons contact en dan passen wij je abonnement aan op jouw nieuwe situatie zolang het nodig is.

Wie wil er een tosti?

Wie wil er een tosti?

Wie wil er een tosti? Wij durven te wedden als je het aan tien mensen zou vragen, er zeker negen volmondig ja zouden antwoorden. Wat maakt een tosti nu zo lekker?

Lees meer
Kaas door de brievenbus

Kaas door de brievenbus

Boerenkaas door de brievenbus – de firma kaas is een uniek concept. Kaas thuis geleverd is niet iets uniek, maar kaas ontvangen door de brievenbus is dat wel. Hoe zorgt de firma kaas ervoor dat de kaas goed aankomt bij de klant?

Lees meer
de firma kaas Wintertour

de firma kaas Wintertour

In 2020 is de firma kaas sponsor van de firma kaas Wintertour georganiseerd door de ANWB Golf. Prijswinnaars winnen hun favoriete boerenkaas en wordt met gele, de kleur van boerenkaas, golfballen gespeeld.

Lees meer

 

een greep uit onze boerenkazen

 

Boerenkaas de firma kaas

Jong belegen

van boerderij de Twee Hoeven

boerenkaas de firma kaas

Oude kaas

van boerderij Witte Welle

boerenkaas de firma kaas

Belegen

van boerderij Koopman

dit zeggen onze klanten!

Heerlijke echte kaas!

★★★☆☆  Nanny, Amstelveen

Uitstekende en zeer vriendelijke service. Super handig zo door de brievenbus. En die smaak: wauw!!

Wederom positief verrast

★★★★★  Jos, Nieuwegein

De 2e zending kaas ontvangen. Zo anders dan uit de supermarkt. Wat een cool concept!

Jeetje wat een smaak!

★★★★☆  Loes, IJsselstein

De oude kaas van de Witte Welle. Overheerlijk! Super lekkere kaas en je weet waar die vandaan komt. Gaaf!

© copyright 2019 - 2020 de firma kaas | alle rechten voorbehouden | privacy policy - algemene voorwaarden
kvk 71109560 | adres: johan huizingalaan 763a, 1066 vh amsterdam