Kaas eten tijdens je zwangerschap

Kaas en zwangerschap – gaat dat wel goed samen? Welke kaas kun je eten tijdens je zwangerschap? Wat is het verschil tussen fabriekskaas en boerenkaas? En wat is rauwmelkse koemelk? Op het moment dat je zwanger bent, wordt je overladen met informatie over voeding. Er wordt geadviseerd om supplementen te gaan gebruiken, bepaalde producten juist wel te eten en andere weer niet. Geen wonder dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In deze blog leggen wij uit wat de adviezen zijn met betrekking tot boerenkaas als je zwanger bent.  

bekijk onze zwangerschaps-proof kazen

kaas zwangerschap

Advies Voedingscentrum kaas en zwangerschap

Het Voedingscentrum publiceert jaarlijks een rapport waarin staat wat gezonde voeding is en wat beter wel én beter niet gegeten kan worden. Dat presenteren ze in de schijf van vijf. In dit rapport houden ze rekening met alle risicofactoren dat voedsel met zich mee kan brengen. Aan de hand van het rapport van het Voedingscentrum worden bepaalde voedingsmiddelen dus afgeraden aan zwangere en lacterende vrouwen. Bepaalde voedingsmiddelen brengen namelijk risicofactoren met zich mee. Volgens het Voedingscentrum past kaas goed binnen een gezond eetpatroon. Dat komt omdat kaas van melk is gemaakt en melk bevat veel goede vitamine en mineralen. Kaas heb je in alle soorten en maten. Er zijn de bekende Hollandse kazen, maar er zijn ook veel Franse kazen, zoals brie, camembert, mascarpone, hüttenkäse en ga zo maar door. Toch kun je beter niet alle kazen eten als je zwanger bent. Dat heeft te maken met de rauwe melk die aanwezig kan zijn in kaas. In rauwe melk kan de bacterie Listeria zitten die risico’s met zich meebrengt.  

Listeria zwangerschap

De reden dat rauwmelkse kazen worden afgeraden om te eten als je zwanger bent heeft te maken met de bacteriën die in kaas kunnen zitten en met name Listeria. Listeria komt overal in de natuur voor in verschillende soorten en één van die soorten is Listeria monocytogenes. Deze bacterie kan jou ziek maken, omdat het een veroorzaker is van de voedselinfectie listeriose waarvan je aardig ziek kunt worden. De kans dat je het krijgt is overigens ontzettend klein. Zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Listeria zit in producten die lang worden gekoeld en zonder verhitting worden gegeten. Rauwmelkse kaas, voorverpakte gerookte vis en rauwe dierlijke- en plantaardige producten vormen een risico en kunnen besmet zijn. Het advies vanuit het Voedingscentrum luidt: vermijdt risicoproducten.

Welke kaas mag je wel eten en welke niet als je zwanger bent?

Kaas is gemaakt van gepasteuriseerde melk kan gewoon gegeten worden. Deze kazen zijn te koop in de supermarkt en gemaakt in de fabriek, de zogenaamde fabriekskaas. De melk wordt gepasteuriseerd, dus verwarmd, en dood de bacteriën die in de kaas aanwezig kunnen zijn. De bekende Hollandse gele kaas, smeerkaas, blauwe kaas, geitenkaas, roomkaas, feta, cottage cheese zijn allemaal gemaakt van gepasteuriseerde melk en dus veilig eetbaar voor zwangere vrouwen. Wil je zeker zijn wat je kunt eten als je zwanger bent? Kijk dan op de verpakking of daar ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwmelkse kaas’ op staat. Staat dat erop? Dan kan je beter een alternatief uitkiezen. Staat het er niet op vermeld? Dan kun je er op vertrouwen dat je het gewoon veilig kunt eten. Het hoort er namelijk op te staan als je het niet kan eten. Ga je naar een restaurant en twijfel je welke kaas je kunt eten? Vraag het dan altijd na voor de zekerheid.   Welke kazen zijn dan rauwmelkse kazen? Dit zijn onder andere alle boerenkaas, camembert ‘au lait cru’, roquefort, gorgonzola.

De firma kaas verkoopt boerenkaas. Tot 2016 was het advies dat zwangere vrouwen harde rauwmelkse kazen, zoals boerenkaas, gewoon konden eten. Na 2016 luidde het advies dat ook de harde rauwmelkse kazen te laten staan. De reden dat het tot 2016 gegeten kon worden heeft te maken met het feit dat boerenkaas weinig vocht bevat. Listeria kan niet goed groeien in harde ‘droge’ kaas waardoor de kans op besmetting nihil is. Omdat de kans wel bestaat dat je het kan krijgen is in 2016 die advies gewijzigd.

 

“Kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk kan gewoon gegeten worden.”

Toch per ongeluk rauwmelkse kaas gegeten tijdens je zwangerschap?

Heb je per ongeluk toch een stukje kaas gegeten dat van rauwe melk is gemaakt is? Dan is er niet gelijk reden voor paniek. Zoals hierboven al staat vermeld is de kans op besmetting van Listeria heel klein. En mocht je toch besmet raken word je ook niet gelijk ziek. Het kan twee tot negentig dagen duren voordat je je grieperig voelt. Daarom is het slim om op te schrijven wanneer je rauwmelkse kaas hebt gegeten, zodat je het altijd kan navragen aan de dokter. Als je denkt dat je griep hebt gekregen door een Listeria bacterie, bel dan altijd direct de huisarts. Better safe, than sorry.

 

Zwangerschapsproof boerenkaasabonnement

Ben je zwanger, maar wil je toch kaas direct van de boer? Van harte gefeliciteerd! Wij hebben goed nieuws voor je: wij hebben ook Kaas van de Boerderij in ons assortiment. Dit is kaas gemaakt van gethermiseerde melk. Lees hier meer over Kaas van de Boerderij!  

bekijk onze zwangerschaps-proof kazen

  Wil jij meer weten over boerenkaas? Leer alles over boerenkaas en lees hier verder.

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Oktober is Boerenkaasmaand!

Ieder jaar wordt boerenkaas in oktober extra onder de aandacht gebracht. Daarom heet de maand oktober: Boerenkaasmaand!

Lees verder

de firma kaas geïnterviewd door The Daily Milk!

Kaasbaas Wouter Swolfs vertelt aan zuivelplatform The Daily Milk over de missie, behaalde doelen en natuurlijk de bijzondere levermethode van de firma kaas.

Lees verder

Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas!

Lees verder

Cum Laude (kaas) Awards 2021

Een groot aantal van onze kaasboeren zijn genomineerd voor een Cum Laude (kaas) Award 2021 met verschillende rijpingen. Benieuwd hoe ze smaken? Lees deze blog!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder