.

uniek kaasabonnement      •      gratis thuisbezorgd      •      brievenbuspakket      •      steun de lokale boer      •      vrij opzegbaar

Kaas eten tijdens je zwangerschap

Welke kaas kan je eten al je zwanger bent?

Op het moment dat je zwanger wordt, wordt je overladen met informatie over voeding. Ineens moet je supplementen innemen, moet je misschien wel voor twee eten, of juist niet, en mag je bepaald voedsel niet meer eten. Geen wonder dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In deze blog leggen wij graag uit wat de adviezen zijn met betrekking tot kaas. Met name rauwmelkse kaas.

Advies Voedingscentrum

Het Voedingscentrum publiceert eens in de zoveel jaren een rapport waarin staat wat gezonde voeding is en wat wel én beter niet gegeten kan worden. Dat presenteren ze in de schijf van vijf. In dit rapport hebben ze rekening gehouden met alle risicofactoren dat voedsel met zich mee kan brengen. Aan de hand van het rapport van het Voedingscentrum worden bepaalde voedingsmiddelen dus afgeraden aan zwangere en lacterende vrouwen omdat het risicofactoren met zich mee kan brengen. Volgens het Voedingscentrum past kaas goed binnen een gezond eetpatroon. Dat komt omdat kaas van melk is gemaakt wat veel goede vitamine en mineralen bevat.

Kaas komt in allemaal soorten en maten. Je hebt je Hollandse kazen, de Franse kazen zoals brie en camembert, mascarpone, hüttenkäse en ga zo maar door. Maar niet alles mag je eten als je zwanger bent. Dat heeft te maken met de rauwe melk die soms aanwezig is in kaas. In rauwe melk kan de bacterie Listeria zitten wat risico’s met zich mee kan brengen.

Boterham met kaas en melk

Listeria
De reden dat rauwmelkse kazen worden afgeraden om te eten als je zwanger bent heeft te maken met de bacteriën die in kaas kunnen zitten en met name Listeria. Listeria komt overal in de natuur voor in verschillende soorten. Een soort is Listeria monocytogenes. Daarvan kan je ziek worden omdat het de voedselinfectie listeriose kan veroorzaken. De kans dat je het krijgt is overigens ontzettend klein. Maar als je het krijgt, kan je aardig ziek worden. Zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Listeria vind je in producten die lang worden gekoeld en zonder verhitting worden gegeten. Met name rauwmelkse kaas, voorverpakte gerookte vis en rauwe dierlijke producten vormen een risico. Maar ook plantaardige producten kunnen ermee besmet zijn. Het advies vanuit het Voedingscentrum luidt: vermijdt risicoproducten.

Jonge kaas van Witte Welle (ongeveer 525gr) - Nooit zonder

Welke kaas mag je wel eten en welke niet?

Kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk kan gewoon gegeten worden. Deze kazen zijn te koop in de supermarkt en gemaakt in de fabriek. Door het pasteuriseren van de melk wordt het verwarmd en dood het bacteriën die mogelijk in de kaas aanwezig kunnen zijn. De bekende Hollandse gele kaas, smeerkaas, roomkaas, cottage cheese zijn allemaal eetbaar.

Wil je zeker zijn dat je het kunt eten? Kijk dan op de verpakking of daar ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwmelkse kaas’ op staat. Staat dat erop? Dan kan je de kaas niet eten. Word het niet vermeld dan is het gewoon eetbaar. Eet je in een restaurant en twijfel je welke kaas je kunt eten? Vraag het dan altijd voor de zekerheid na.

Onder de rauwmelkse kazen vallen boerenkaas, camembert ‘au lait cru’ en bijvoorbeeld gorgonzola.

De firma kaas verkoopt boerenkaas. Tot 2016 konden zwangere vrouwen harde rauwmelkse kazen zoals boerenkaas gewoon eten. Na 2016 luidde het advies ook de harde rauwmelkse kazen te laten staan. De reden dat het tot 2016 gegeten kon worden heeft te maken met het feit dat boerenkaas weinig vocht bevat. Listeria kan niet goed groeien in harde ‘droge’ kaas waardoor de kans op besmetting nihil is. Omdat de kans wel bestaat dat je het kan krijgen is in 2016 die advies gewijzigd.

“Kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk kan gewoon gegeten worden.”

Toch per ongeluk rauwmelkse kaas gegeten?

Heb je per ongeluk toch een stukje kaas gegeten dat van rauwe melk is gemaakt is er niet gelijk reden voor paniek. Zoals hierboven al staat vermeld is de kans op besmetting van Listeria heel klein. En mocht je besmet raken word je ook niet gelijk ziek. Het kan twee tot negentig dagen duren voordat je je grieperig voelt. Het kan daarom slim zijn om op te schrijven wanneer je rauwmelkse kaas hebt gegeten zodat je het altijd kan navragen aan de dokter. Als je denkt dat je griep hebt gekregen door een Listeria bacterie dan kan je altijd de huisarts raadplegen.

Drie verrukkelijke recepten

Drie verrukkelijke recepten

Heb je iets te veel kaas in huis gehaald en krijg je het niet op? Of je heb simpelweg geen zin in een boterham met kaas? Probeer dan een van onze 3 verrukkelijke én gemakkelijke recepten uit.

Lees meer
Wat zijn die kristallen in kaas?

Wat zijn die kristallen in kaas?

Is het je weleens opgevallen dat er soms witte puntjes in jouw oude kaas zitten? Door de zoute smaak van oude kaas denken veel mensen dat het zoutkristallen zijn, maar niets is minder waar. Wil je weten wat het wel is? Lees snel deze blog.

Lees meer
De boerderij app

De boerderij app

Niek en Willemijn van boerderij de Twee Hoeven ontvangen altijd graag mensen op hun erf. In een rondleiding op het land vertellen zij met veel plezier over het boerderijleven. Gezinnen, scholen en bedrijven zijn allemaal welkom. Vanwege covid-19 is het ontvangen van mensen op de boerderij lastiger.

Lees meer
Droogte in Nederland

Droogte in Nederland

Iedere dag zijn onze boeren druk in de weer om de koeien te verzorgen, te melken en kaas te maken. Maar naast het ‘gewone’ werk houden ze zich ook bezig met andere zaken op het land. En één van die zaken is de droogte van de afgelopen maanden.

Lees meer
Hoe maak je kaas?

Hoe maak je kaas?

Kaas wordt al eeuwenlang gemaakt. Maar weet jij hoe je dit oer-Hollandse product maakt en welke ingrediënten erin zitten? Het kaasmaken kan je onderverdelen in 6 stappen. In deze blog leggen we je graag uit hoe de boeren dit doen en wat de stappen precies zijn. Lees snel deze blog en leer hoe je kaas maakt!

Lees meer

een greep uit onze kazen

Jong belegen

van boerderij de Twee Hoeven

Oude kaas

van boerderij Witte Welle

Belegen

van boerderij Koopman

dit zeggen onze klanten!

Heerlijke echte kaas!

★★★☆☆  Nanny, Amstelveen

Uitstekende en zeer vriendelijke service. Super handig zo door de brievenbus. En die smaak: wauw!!

Wederom positief verrast

★★★★★  Jos, Nieuwegein

De 2e zending kaas ontvangen. Zo anders dan uit de supermarkt. Wat een cool concept!

Jeetje wat een smaak!

★★★★☆  Loes, IJsselstein

De oude kaas van de Witte Welle. Overheerlijk! Super lekkere kaas en je weet waar die vandaan komt. Gaaf!

© copyright 2019 - 2020 de firma kaas | alle rechten voorbehouden | privacy policy - algemene voorwaarden
kvk 71109560 | adres: johan huizingalaan 763a, 1066 vh amsterdam