Hoe kan je kaas bewaren?

De firma kaas verstuurt kaas door de brievenbus verpakt in vacuüm in een brievenbusdoosje. Dit is voor bescherming tegen bijvoorbeeld vallen en stoten, maar ook tegen bacteriën, nattigheid en viezigheid van buitenaf. Maar hoe zit dat eigenlijk met het bewaren van kaas en de houdbaarheid? We leggen het uit in deze blog.  

Kwaliteitskaas

Onze boerenkazen worden geproduceerd op de boerderij. Jaarlijks worden verschillende kwaliteitscontroles uitgevoerd op onze boerderijen. Dit worden ook wel quality assurance audits genoemd. Op deze manier kan de kwaliteit en voedselveiligheid worden onderzocht.  

Houdbaarheid van boerenkaas via de brievenbus

De verpakte kazen zijn uitgebreid getest (en er wordt continu getest) onder verschillende omstandigheden en temperaturen. Zo weten wij bijvoorbeeld dat onze kazen met een constante temperatuur van 25 graden Celcius maximaal 72 uur ongekoeld kunnen zijn voordat er bijvoorbeeld vetuitloop en structuurverlies ontstaat. Met deze uitkomst en de uitkomsten van andere testen hebben wij dan ook onze keten ingericht. kaas bewaren houdbaarheid

De levering van kaas door de brievenbus

De postbode rijdt niet rond met gekoelde fietstassen, maar dit is dus ook niet nodig. En als in Nederland toch voorkomt dat de buitentemperatuur van zonsopgang tot zonsondergang  boven de 25 graden ligt passen wij onze leveringen hierop aan, zodat de kwaliteit van de kaas hier niet onder lijdt. In de maanden van september tot en met mei is de gemiddelde temperatuur in zowel het distributiecentrum van PostNL als buiten laag genoeg om onze kazen rond te sturen en zal ons warm-weer-protocol bijna nooit gebruikt worden. In de zomermaanden houden wij continu vinger aan de pols om snel te acteren als er warm weer op komst is. Zo blijven wij altijd de kwaliteit van onze kazen voor jullie waarborgen.  

Kaas bewaren in de ijskast

Heb je de kaas ontvangen op dagen dat het boven de 18 graden is? Leg de kaas na ontvangst in de ijskast en na een uurtje is de kaas klaar om te eten. Zo geef je de kaas de beste behandeling om de beste kwaliteit te behouden van je kaas. Wil je meer lezen over hoe je het beste kaas kunt bewaren? Klik dan op onze Hoe bewaar je kaas blog.  

Houdbaarheid van boerenkaas

De houdbaarheid van boerenkaas is niet oneindig, zoals bij alle kaas dat zo is. Boerenkaas bevat namelijk geen extra conserveringsmiddelen die worden toegevoegd aan de receptuur zoals bij fabriekskaas. Ook is boerenkaas gemaakt van rauwe koemelk, dat betekent dat de melk van de kaas niet is verhit oftewel niet is gepasteuriseerd. Hierdoor is boerenkaas minder lang houdbaar dan kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk, zoals fabriekskaas. De houdbaarheid van onze boerenkazen staat op het ‘ten minste houdbaar tot’ stickertje (THT) vermeldt op de kaasverpakking. De THT-datum geeft garantie tot wanneer de kaas minimaal houdbaar is. Dit wil dus niet zeggen dat je daarna de kaas niet meer kan eten, alleen tot de THT-datum kunnen wij de kwaliteit en smaak garanderen. Het maakt dus niet uit dat de kaas van rauwe koemelk is gemaakt, ook deze is gewoon een bepaalde periode houdbaar.  

De postbode kwam later

Het gebeurt een enkele keer dat de kaas er langer over doet om jouw brievenbus te bereiken. Het kan gebeuren dat je pakketje het distributiecentrum een dag later heeft verlaten, de postbode je brievenbus niet op donderdag heeft kunnen vinden (maar zijn collega ‘m vaak die dag erop wel weet te vinden), je pakketje in de verkeerde brievenbus is geploft of dat er sprake is van overmacht. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar heeft geen directe invloed te hebben op jouw kaas en de kwaliteit hiervan. Onze kazen kunnen tegen een constante warmte van 25 graden Celsius maximaal 72 uur, voordat er bijvoorbeeld vetuitloop en structuurverlies ontstaat.   kaas bewaren  

Overmacht

Wanneer is er dan sprake van overmacht? Als wij ook maar vermoeden hebben dat PostNL jouw brievenbuspakketje niet op tijd kan leveren, zullen wij jou hierover per mail en onze social media kanalen informeren. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. Toch zijn er momenten in het jaar dat heel postbezorgend Nederland op zijn kop staat en dit ook ons treft. Dit is meestal rond Black Friday (27 november) en de maand december. Houdt er rekening mee dat de kans bestaat dat jouw kaasje dan later wordt geleverd.  

Heeft een latere levering invloed op de kwaliteit van de kaas?

Het antwoord hierop is nee. De kazen worden bij het fullfilment centrum gekoeld bewaard en omdat ze vacuüm zijn verpakt, kunnen ze ruim 72 uur buiten de ijskast. Heb jij jouw kaas ontvangen? Leg ‘m dan een uurtje in de ijskast, zodat ‘ie kan bijkomen van zijn trip.

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past. Wil jij meer weten over boerenkaas? Leer alles over boerenkaas en lees hier verder.

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Oktober is Boerenkaasmaand!

Ieder jaar wordt boerenkaas in oktober extra onder de aandacht gebracht. Daarom heet de maand oktober: Boerenkaasmaand!

Lees verder

de firma kaas geïnterviewd door The Daily Milk!

Kaasbaas Wouter Swolfs vertelt aan zuivelplatform The Daily Milk over de missie, behaalde doelen en natuurlijk de bijzondere levermethode van de firma kaas.

Lees verder

Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas!

Lees verder

Cum Laude (kaas) Awards 2021

Een groot aantal van onze kaasboeren zijn genomineerd voor een Cum Laude (kaas) Award 2021 met verschillende rijpingen. Benieuwd hoe ze smaken? Lees deze blog!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder