Kaas bewaren

07/12/2020

Kaas bewaren

Houdbaarheid van boerenkaas via de brievenbus

  De firma kaas verstuurt kaas door de brievenbus verpakt in vacuüm in een brievenbusdoosje. Dit is voor bescherming tegen bijvoorbeeld vallen en stoten, maar ook tegen bacteriën, nattigheid en viezigheid van buitenaf. Maar hoe zit dat eigenlijk met het bewaren van kaas en de houdbaarheid? We leggen het uit in deze blog.  

Kwaliteitskaas

Onze boerenkazen worden geproduceerd op de boerderij. Jaarlijks worden verschillende kwaliteitscontroles uitgevoerd op onze boerderijen. Dit worden ook wel quality assurance audits genoemd. Op deze manier kan de kwaliteit en voedselveiligheid worden onderzocht.    De verpakte kazen zijn uitgebreid getest (en er wordt continu getest) onder verschillende omstandigheden en temperaturen. Zo weten wij bijvoorbeeld dat onze kazen met een constante temperatuur van 25 graden Celcius maximaal 72 uur ongekoeld kunnen zijn voordat er bijvoorbeeld vetuitloop en structuurverlies ontstaat. Met deze uitkomst en de uitkomsten van andere testen hebben wij dan ook onze keten ingericht.  

De levering van kaas door de brievenbus

De postbode rijdt niet rond met gekoelde fietstassen, maar dit is dus ook niet nodig. En als in Nederland toch voorkomt dat de buitentemperatuur van zonsopgang tot zonsondergang  boven de 25 graden ligt passen wij onze leveringen hierop aan, zodat de kwaliteit van de kaas hier niet onder lijdt. In de maanden van september tot en met mei is de gemiddelde temperatuur in zowel het distributiecentrum van PostNL als buiten laag genoeg om onze kazen rond te sturen en zal ons warm-weer-protocol bijna nooit gebruikt worden. In de zomermaanden houden wij continu vinger aan de pols om snel te acteren als er warm weer op komst is.  Zo blijven wij altijd de kwaliteit van onze kazen voor jullie waarborgen.   kaas bewaren houdbaarheid  

Kaas bewaren in de ijskast

Heb je de kaas ontvangen op dagen dat het boven de 18 graden is? Leg de kaas na ontvangst in de ijskast en na een uurtje is de kaas klaar om te eten. Zo geef je de kaas de beste behandeling om de beste kwaliteit te behouden van je kaas. Wil je meer lezen over hoe je het beste kaas kunt bewaren? Klik dan op onze ‘Hoe bewaar je kaas’ blog.  

Houdbaarheid van boerenkaas

De houdbaarheid van boerenkaas is niet oneindig, zoals bij alle kaas dat zo is. Boerenkaas bevat namelijk geen extra conserveringsmiddelen die worden toegevoegd aan de receptuur zoals bij fabriekskaas. Ook is boerenkaas gemaakt van rauwe koemelk, dat betekent dat de melk van de kaas niet is verhit oftewel niet is gepasteuriseerd. Hierdoor is boerenkaas minder lang houdbaar dan kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk, zoals fabriekskaas.  

“Wat is rauwemelkse kaas?”

  De houdbaarheid van onze boerenkazen staat op het ‘ten minste houdbaar tot’ stickertje (THT) vermeldt op de kaasverpakking. De THT-datum geeft garantie tot wanneer de kaas minimaal houdbaar is. Dit wil dus niet zeggen dat je daarna de kaas niet meer kan eten, alleen tot de THT-datum kunnen wij de kwaliteit en smaak garanderen. Het maakt dus niet uit dat de kaas van rauwe koemelk is gemaakt, ook deze is gewoon een bepaalde periode houdbaar.  

De postbode kwam later

Het gebeurt een enkele keer dat de kaas er langer over doet om jouw brievenbus te bereiken. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar heeft geen directe invloed te hebben op jouw kaas en de kwaliteit hiervan.  Het kan gebeuren dat je pakketje het distributiecentrum een dag later heeft verlaten, de postbode je brievenbus niet op donderdag heeft kunnen vinden (maar zijn collega ‘m vaak die dag erop wel weet te vinden), je pakketje in de verkeerde brievenbus is geploft of dat er sprake is van overmacht. kaas bewaren

Overmacht

Wanneer is er dan sprake van overmacht? Als wij ook maar vermoeden hebben dat PostNL jouw brievenbuspakketje niet op tijd kan leveren, zullen wij jou hierover per mail en onze social media kanalen informeren. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. Toch zijn er momenten in het jaar dat heel postbezorgend Nederland op zijn kop staat en dit ook ons treft. Dit is meestal rond Black Friday (27 november) en de maand december. Houdt er rekening mee dat de kans bestaat dat jouw kaasje dan later wordt geleverd.  

Heeft een latere levering invloed op de kwaliteit van de kaas?

Het antwoord hierop is nee. De kazen worden bij het fulfilment centrum gekoeld bewaard en omdat ze vacuüm zijn verpakt, kunnen ze ruim 72 uur buiten de ijskast.  Heb je je kaasje ontvangen? Leg ‘m dan een uurtje in de ijskast, zodat ‘ie kan bijkomen van zijn tripje. 

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Boerenkaas uit het Groene Hart

De firma kaas in het Algemeen Dagblad over boerenkaas door de brievenbus van boeren uit het Groene Hart. Lees hier het hele artikel.

Lees verder

Kaassoorten

Bij de firma kaas hebben we op dit moment drie kaassoorten in het assortiment, namelijk: jong belegen, belegen en oude boerenkaas. Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste kenmerken van deze drie verschillende rijpingen?

Lees verder

Kaas bewaren

De firma kaas verstuurt kaas door de brievenbus verpakt in vacuüm in een brievenbusdoosje. Dit is voor bescherming tegen bijvoorbeeld vallen en stoten, maar ook tegen bacteriën, nattigheid en viezigheid van buitenaf. Maar hoe zit dat eigenlijk met het bewaren van kaas en de houdbaarheid? We leggen het uit in deze blog.

Lees verder

BNR Radio en de firma kaas

Onze kaasbaas op BNR Radio bij Zakendoen in de pitch. De firma kaas wordt gepitcht en vragen beantwoordt. Lees en luister het hier.

Lees verder

Brievenbuskaas in De Volkskrant

De firma kaas staat in De Volkskrant in de rubriek De Volkskeuken van Loethe Olthuis: Boerenkaassalade met bleekselderij, walnoten, appel en brievenbuskaas.

Lees verder

Proefnotities kaas

Proefnotities. Dit kaartje is puur voor jezelf, zodat je zelf kunt bijhouden welke kaas je lekker vindt. Deze proefnotities zijn een geheugensteuntje voor jou om eens na te denken over de andere boeren in ons assortiment. Misschien wil je die ook wel eens proberen.

Lees verder

NHradio interview

NHradio - Wie is de vroege vogel van de dag? Want Noord-Holland ontwaakt natuurlijk! De bakker, de bloemist, de krantenbezorger, de timmerman… iedereen mag weer aan de slag. Lees hier het interview met kaasbaas Wouter Swolfs van de firma kaas.

Lees verder

Keto voor Beginners

Deze keer gaan we dieper in op boerenkaas en Keto voor Beginners, voor sommige misschien al bekend, maar ook wij leren nog steeds iedere dag steeds meer over boerenkaas. Lees hier verder over keto en boerenkaas!

Lees verder

Rauwmelkse kaas

Rauwe melk is het is het hoofdbestanddeel van rauwmelkse kaas. Wij Nederlanders zijn van oorsprong melkdrinkers, daarom is het ook niet zo gek dat Nederland veel kaas produceert, consumeert en Nederlanders kaaskoppen genoemd worden. Voor het maken van kaas kunnen verschillende soorten melk worden gebruikt . Deze blog gaat over de verschillen in melk en dus in de kaas.

Lees verder

een greep uit onze kazen

kies je kaas

jong

belegen

van boerderij de twee hoeven

belegen

van boerderij koopman

OUDE KAAS

van boerderij witte welle