Is kaas gezond?

Is kaas gezond? En hoe gezond is kaas dan precies? Past kaas in wel mijn dieet? Bevat kaas veel koolhydraten? In deze blog geven wij antwoord op deze veel voorkomende vragen.

Kaas bestaat uit melk

Elke kaas bestaat voor het grootste deel uit melk. Dit kan koemelk zijn, maar geiten- en schapenmelk wordt ook gebruikt voor het maken van kaas. We focussen ons op kaas gemaakt van koemelk.  

Vitamines in kaas

De meeste kaas bevat vitamines, zoals vitamine A en B12. Vitamine A is belangrijk voor ons afweersysteem, onze normale groei, een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen. Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen die bijdragen aan het vervoeren van zuurstof in ons bloed. Daarnaast is vitamine B12 ook belangrijk voor een goede werking van ons gehele zenuwstelsel. is kaas gezond

Mineralen in kaas

Naast vitamines, bevat kaas mineralen. Mineralen dragen op hun beurt weer bij aan een goede gezondheid en een gezonde groei en ontwikkeling. Zo bevat kaas calcium, fosfor, magnesium en zink. Calcium en fosfor heb je nodig voor de opbouw en onderhoud van je botten en het gebit. Calcium helpt tegen botontkalking. Op latere leeftijd is calcium nodig voor een goede werking van de zenuwen, spieren, bloedstolling en transport van andere mineralen in het lichaam. Magnesium helpt bij de vorming en functioneren van spieren en botten. Daarnaast helpt magnesium bij de energieproductie van de lichaamscellen. Zink is een onderdeel van vele enzymen in het lichaam. Deze stoffen zijn nodig om de processen in het lichaam in gang te zetten en te laten functioneren. Zink zorgt voor de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van allerlei weefsel, de stofwisseling en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem.  

Eiwit en vet in kaas

Eiwit en vet zit ook in kaas. Zo zorgt eiwit voor verzadiging en helpt om spierweefsel in stand te houden. Het lichaam heeft vet nodig om oplosbare vitamines, zoals vitamine A, D en E in de darm op te kunnen nemen.  

Koolhydraten in kaas

De Nederlandse harde kaas bevat relatief weinig koolhydraten. Vooral bij jonge kazen ligt het aantal koolhydraten laag. Hoe ouder de kaas hoe meer koolhydraten. Ook fabriekskazen of kazen uit de supermarkt kunnen hoger in hun koolhydraten zitten, omdat ze worden geconserveerd om zo de houdbaarheidsdatum te kunnen verlengen. Veel mensen die een koolhydraatarm dieet volgen eten graag kaas, omdat juist kaas weinig koolhydraten bevat, maar tegelijkertijd wel een verzadigd gevoel geeft. En omdat het natuurlijk onwijs lekker is. is kaas gezond de firma kaas

Maar in kaas zit toch veel zout?

In het proces van kaasmaken wordt kaas in een pekelbad gedompeld. De duur dat de kaas in het pekelbad zit bepaald de smaak en de houdbaarheid van de kaas. Per type kaas verschilt de duur van het pekelbad. In vergelijking met oude kaas wordt jonge kaas relatief kort in het pekelbad gedompeld. Per soort kaas en per kaasboerderij zal dit ook weer verschillen. Dit heeft alles te maken met de receptuur die de boer volgt voor de perfect smaak van zijn kaas.  

Kun je dan wel kaas eten met een zoutarm dieet?

Met een zoutarm dieet moet worden gelet op de hoeveelheid zout die de persoon eet en drinkt. Er moet dus extra worden opgelet met producten die in verhouding wat meer zout bevatten. Wij adviseren mensen om een diëtist of een arts te raadplegen en zich te laten adviseren over welke kaas en in welke hoeveelheid deze gegeten kan worden.

is kaas gezond 

Kun je kaas eten met een hoge bloeddruk?

Bij een hoge bloeddruk adviseren wij aan mensen een arts te raadplegen en zich te laten adviseren over wat goed is om te eten en wat het beste met mate gegeten kan worden. Er is al veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen het eten en drinken van veel zuivelproducten en het verlagen van de bloeddruk. Toch zeggen deskundigen nog onvoldoende bewijs te hebben om vast te kunnen stellen dat het eten van bijvoorbeeld kaas bijdraagt aan het verlagen van de bloeddruk. Er kan kaas gegeten worden met een hoge bloeddruk, alleen laat u goed adviseren door een arts of deskundigen. En zoals voor alles geldt: eet ook kaas met mate.  

Samengevat: is kaas gezond?

Ja, kaas is gezond, want kaas bevat vitamines, mineralen en eiwit. En ja, kaas bevat ook vet en de nodige zouten, maar is laag in de hoeveelheid koolhydraten. Kan er gezegd worden dat kaas gezond is? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, omdat het samenhangt met hoe jouw levensstijl is. De experts van Fitchef.nl vertellen over de vraag ‘is kaas gezond?’ dat het samenhang met hoe plantaardig je dieet al is en of je doorgaans veel zelf kookt. Afhaalmaaltijden of gerechten in restaurants zijn over het algemeen zouter en vetter van samenstelling dan wanneer je zelf thuis kookt. Kook je al grotendeels plantaardig en kook je doorgaans zelf? – dan kun je met een gerust hart dagelijks je portie kaas eten en is het risico op een overschot aan vet en zout klein.

Er kan gezegd worden dat kaas niet ongezond is. Iedere dag kaas op de boterham, als tussendoortje of op de borrelplank is dus helemaal zo gek nog niet. Alleen, eet kaas met mate en pas het af op je levensstijl. Dus, als jij straks naar de ijskast loopt voor een stukje boerengoud ‘uit het vuistje’, dan zeggen wij daar natuurlijk geen nee tegen! ?  

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past.  

Kom alles te weten over boerenkaas

Wil jij alles te weten komen over boerenkaas? Lees dan hier onze blogs en wordt boerenkaas expert!

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Oktober is Boerenkaasmaand!

Ieder jaar wordt boerenkaas in oktober extra onder de aandacht gebracht. Daarom heet de maand oktober: Boerenkaasmaand!

Lees verder

de firma kaas geïnterviewd door The Daily Milk!

Kaasbaas Wouter Swolfs vertelt aan zuivelplatform The Daily Milk over de missie, behaalde doelen en natuurlijk de bijzondere levermethode van de firma kaas.

Lees verder

Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas!

Lees verder

Cum Laude (kaas) Awards 2021

Een groot aantal van onze kaasboeren zijn genomineerd voor een Cum Laude (kaas) Award 2021 met verschillende rijpingen. Benieuwd hoe ze smaken? Lees deze blog!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder