Hitteplan voor koeien

In de zomer wordt er vaak gesproken over een hitteplan. Dit geldt voor mensen, maar onze boeren hebben voor de koeien ook een hitteplan. In deze nieuwsbrief wordt verteld over het hitteplan voor koeien.

Het koeien hitteplan

De afgelopen weken was de zomer in volle gang. Met de tropische temperaturen van boven de 30 graden was het alleen warm voor mens maar ook voor dier. Speciaal voor dit warme weer hebben de boeren het koeien hitteplan bedacht. De ideale temperatuur voor melkkoeien ligt tussen de -5 en 18 graden Celsius. In de zomermaanden lopen de temperaturen al gauw hoog op en hebben de koeien het snel warm. Dat kan onder de koeien zorgen voor hittestress. Ze gaan hijgen en zweten, waardoor ze langer blijven staan om zoveel mogelijk af te koelen. hitteplan voor koeien Wij spraken boer Daan van kaasboerderij Koopman over het koeien-hitte-plan. Met warm weer houden de koeien een zogenaamde ‘siësta’. Dit houdt in dat ze met tropisch weer in de goed geventileerde stal staan. De deuren worden tegen elkaar opengezet zodat het doorlucht en soms wordt nog extra gebruik gemaakt van ventilatoren. Wanneer het in de avond afkoelt gaan de koeien naar buiten. Hier verblijven ze dan de hele nacht! Zo is het ondanks het warme weer nog een beetje uit te houden en wordt de hittestress voorkomen!

Hitteplan voor de kaas

De firma kaas verstuurt haar kaas als brievenbuspakket en als postpakket. De kazen blijven gedurende de reis goed, omdat de verpakte kazen zijn uitgebreid getest (en er wordt continu getest) onder verschillende omstandigheden en temperaturen. Zo weten wij bijvoorbeeld dat onze kazen met een constante temperatuur van 25 graden Celcius maximaal 72 uur ongekoeld kunnen zijn voordat er bijvoorbeeld vetuitloop en structuurverlies ontstaat. Met deze uitkomst en de uitkomsten van andere testen hebben wij dan ook onze keten ingericht. Bij extreme warme temperaturen in Nederland passen wij onze bezorgingsrooster hierop aan zodat wij de kwaliteit van de kaas kunnen garanderen. Wij besluiten dan om de bezorging (enkele) dag(en) te verschuiven, of in die week geen kaas te leveren. Uiteraard brengen wij onze klanten hiervan op tijd op de hoogte via de mail. Het aankoopbedrag wordt dan teruggestort op je rekening of de volgende levering wordt niet geïncasseerd.  

Wat betekent dit voor je kaas?

De kaas kan wat zachter zijn geworden dan je gewend bent. Soms kan er ook wat vet uit zijn gelopen. De kaas kan hier tegen. Dit is niet erg en niet van invloed op de smaak. We raden je in beide gevallen je kaas in het vacuüm in de ijskast te leggen. Door de koeling wordt de kaas vanzelf weer hard en kun je hem na een uurtje gemakkelijk uit het plastic halen en in kaaspapier opbergen. En dan? Lekker smullen!
    Wil je meer lezen over het bewaren van je kaas? Lees dan hier verder.

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past.  

Alle koeienweetjes vind je hier

Wil jij alles te weten komen over koeien? Lees dan hier onze blogs en wordt koeien expert!

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder

Weidevogels en onze boeren

De weidevogels en de boeren in Nederland hebben vaak een ding met elkaar gemeen: ze huizen allebei in de omgeving van de weides. 

Lees verder

Eén (boeren)zwaluw maakt nog geen zomer

Wat is weidevogelbeheer en hoe gaat het met onze weidevogels? Lees onze blog en kijk welke boeren zich inzetten voor de weidevogels!

Lees verder

De koeien gaan naar buiten!

De koeien gaan naar buiten. Dit is een dag waar iedere boer ieder voorjaar weer naar uit kijkt. De koeien trouwens ook. Lees hier alles over dit bijzondere moment!

Lees verder

Wat is graskaas?

Graskaas - Wat is graskaas precies? Iedereen lijkt het er over te hebben in het voorjaar, want graskaas is er ook alleen in het voorjaar. Hieronder wordt uitgelegd wat graskaas is.

Lees verder

Kaasbrood in plaats van Paasbrood?

Zelf Kaasbrood maken? Wat een goed idee! Omdat Pasen twee dagen duurt hebben wij een recept voor jou dat je de hele Pasen kan eten! Zoals bij het ontbijt, brunch, lunch, hartig tussendoortje of lekker als broodje bij de soep. Lees gauw verder!

Lees verder

Stolwijker kaas kopen kan nu ook online

Stolwijker kaas van de boerderij nu ook te koop bij de firma kaas. Wat maak Stolwijker kaas zo uniek? Lees het hier!

Lees verder

Koeiendans

De lente begint, tijd voor de koeiendans! Lees onze blog en kom meer te weten over de lente, graskaas en de koeiendans.

Lees verder