Hitteplan voor koeien

In de zomer wordt er vaak gesproken over een hitteplan. Dit geldt voor mensen, maar onze boeren hebben voor de koeien ook een hitteplan. In deze nieuwsbrief wordt verteld over het hitteplan voor koeien.

Het koeien hitteplan

De afgelopen weken was de zomer in volle gang. Met de tropische temperaturen van boven de 30 graden was het alleen warm voor mens maar ook voor dier. Speciaal voor dit warme weer hebben de boeren het koeien hitteplan bedacht. De ideale temperatuur voor melkkoeien ligt tussen de -5 en 18 graden Celsius. In de zomermaanden lopen de temperaturen al gauw hoog op en hebben de koeien het snel warm. Dat kan onder de koeien zorgen voor hittestress. Ze gaan hijgen en zweten, waardoor ze langer blijven staan om zoveel mogelijk af te koelen. hitteplan voor koeien Wij spraken boer Daan van kaasboerderij Koopman over het koeien-hitte-plan. Met warm weer houden de koeien een zogenaamde ‘siësta’. Dit houdt in dat ze met tropisch weer in de goed geventileerde stal staan. De deuren worden tegen elkaar opengezet zodat het doorlucht en soms wordt nog extra gebruik gemaakt van ventilatoren. Wanneer het in de avond afkoelt gaan de koeien naar buiten. Hier verblijven ze dan de hele nacht! Zo is het ondanks het warme weer nog een beetje uit te houden en wordt de hittestress voorkomen!

Hitteplan voor de kaas

De firma kaas verstuurt haar kaas als brievenbuspakket en als postpakket. De kazen blijven gedurende de reis goed, omdat de verpakte kazen zijn uitgebreid getest (en er wordt continu getest) onder verschillende omstandigheden en temperaturen. Zo weten wij bijvoorbeeld dat onze kazen met een constante temperatuur van 25 graden Celcius maximaal 72 uur ongekoeld kunnen zijn voordat er bijvoorbeeld vetuitloop en structuurverlies ontstaat. Met deze uitkomst en de uitkomsten van andere testen hebben wij dan ook onze keten ingericht. Bij extreme warme temperaturen in Nederland passen wij onze bezorgingsrooster hierop aan zodat wij de kwaliteit van de kaas kunnen garanderen. Wij besluiten dan om de bezorging (enkele) dag(en) te verschuiven, of in die week geen kaas te leveren. Uiteraard brengen wij onze klanten hiervan op tijd op de hoogte via de mail. Het aankoopbedrag wordt dan teruggestort op je rekening of de volgende levering wordt niet geïncasseerd.  

Wat betekent dit voor je kaas?

De kaas kan wat zachter zijn geworden dan je gewend bent. Soms kan er ook wat vet uit zijn gelopen. De kaas kan hier tegen. Dit is niet erg en niet van invloed op de smaak. We raden je in beide gevallen je kaas in het vacuüm in de ijskast te leggen. Door de koeling wordt de kaas vanzelf weer hard en kun je hem na een uurtje gemakkelijk uit het plastic halen en in kaaspapier opbergen. En dan? Lekker smullen!
    Wil je meer lezen over het bewaren van je kaas? Lees dan hier verder.

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past.  

Alle koeienweetjes vind je hier

Wil jij alles te weten komen over koeien? Lees dan hier onze blogs en wordt koeien expert!

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Oktober is Boerenkaasmaand!

Ieder jaar wordt boerenkaas in oktober extra onder de aandacht gebracht. Daarom heet de maand oktober: Boerenkaasmaand!

Lees verder

de firma kaas geïnterviewd door The Daily Milk!

Kaasbaas Wouter Swolfs vertelt aan zuivelplatform The Daily Milk over de missie, behaalde doelen en natuurlijk de bijzondere levermethode van de firma kaas.

Lees verder

Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas!

Lees verder

Cum Laude (kaas) Awards 2021

Een groot aantal van onze kaasboeren zijn genomineerd voor een Cum Laude (kaas) Award 2021 met verschillende rijpingen. Benieuwd hoe ze smaken? Lees deze blog!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder