Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas! Beide kazen zijn vanaf nu te bestellen in onze shop. Je kunt kiezen voor één van de smaken, maar de kruidenkazen zijn ook makkelijk samen te bestellen. Binnen enkele werkdagen thuisbezorgd bij jou door de brievenbus! Bestel je kruidenkaas hier.

Oktober staat bij de firma kaas in het teken van de kruidenkazen. De bladeren gaan kleuren en de borrelplanken met rode wijn en blokjes kruidenkaas komen weer op tafel. Maar wat is kruidenkaas nou eigenlijk? En hoe wordt het precies gemaakt? De zusjes van kaasboerderij Sterreschans maken voor de firma kaas drie verschillende boeren kruidenkazen; komijnenkaas, pepermix-boerenkaas en Italiaanse kruidenkaas. De boerderij is al sinds 1831 in de familie en Simone en Rozemarijn kunnen ons alles vertellen over boeren kruidenkaas!

Vanaf wanneer maken jullie kruidenkaas en hoe zijn jullie erbij gekomen om kruidenkaas te maken?

In de jaren ‘70 zijn onze opa en oma begonnen met kaasmaken op de boerderij waar wij nu nog steeds werken. Wanneer wij precies zijn begonnen met het maken van kruidenkaas is onduidelijk, maar het waren niet opa en oma. Onze ouders zijn er mee begonnen omdat ze merkten dat er steeds meer vraag naar kwam. Ze zijn begonnen met komijn, omdat het een echte klassieker is en hierna zijn er steeds meer kruidenkazen bij gekomen. Het is ook leuk om naast ‘normale’ boerenkaas af en toe kruidenkaas te proberen voor de afwisseling!

Hoe maak je eigenlijk kruidenkaas?

Al onze kruidenkazen zijn ook boerenkazen. Het maken van kruidenkaas lijkt dus ook erg op het maken van boerenkaas. Net voordat de kaas wordt geperst worden er gedroogde kruiden toegevoegd. Dit gebeurt op boerderij Sterreschans nog steeds met de hand. Nadat de gedroogde kruiden zijn toegevoegd wordt de kaas dus geperst en vervolgens gepekeld, gecoat en gerijpt. maakproces-boeren-kruidenkaas kruidenkaas-maakproces

Welke kruidenkazen verkopen jullie?

Via de firma kaas verkopen wij drie verschillende kruidenkazen: pepermix, komijn- en Italiaanse kruidenkaas. Speciaal voor de firma kaas maken wij 12 kilo kruidenkazen. Voor in onze eigen boerderijwinkel maken wij maar 1 kilo kruidenkazen. Wat wij leuk vinden aan de 12 kilo kazen is dat je er platte stukken van 500 gram uit kan snijden. Zo kan je er heel makkelijk borrelblokjes van maken, lekker praktisch dus! kruidenkaas-assortiment

Experimenteren jullie wel eens met nieuwe kruidenkaas smaken? En hoe doen jullie dit?

Haha, dit is helaas niet een heel romantisch verhaal, maar wij kijken vaak bij groothandels wat voor kruidenkazen zij verkopen en wat er bij de consument in de smaak valt. Als wij merken dat er veel vraag is naar een bepaalde kruidenkaas dan gaan wij ons hierin verdiepen, maar echt experimenteren doen wij dus eigenlijk niet, wij kijken een beetje af bij anderen... Het is wel grappig dat er vaak geen pijl op te trekken is wat nou uiteindelijk echt goed gaat verkopen. Soms loopt een bepaalde kruidenkaas op sommige momenten heel erg goed en op andere momenten helemaal niet. Na al die jaren kaas maken is het ons nog steeds niet écht duidelijk hoe dat nou komt.

Heb je zin gekregen in 1 van de boeren kruidenkazen van Rozemarijn en Simone van kaasboerderij Sterreschans? Bestel ze hier.
Of wil je onze herfstspecials proberen? Bestel je truffel en/of knoflook/bieslook kaas hier.

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Oktober is Boerenkaasmaand!

Ieder jaar wordt boerenkaas in oktober extra onder de aandacht gebracht. Daarom heet de maand oktober: Boerenkaasmaand!

Lees verder

de firma kaas geïnterviewd door The Daily Milk!

Kaasbaas Wouter Swolfs vertelt aan zuivelplatform The Daily Milk over de missie, behaalde doelen en natuurlijk de bijzondere levermethode van de firma kaas.

Lees verder

Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas!

Lees verder

Cum Laude (kaas) Awards 2021

Een groot aantal van onze kaasboeren zijn genomineerd voor een Cum Laude (kaas) Award 2021 met verschillende rijpingen. Benieuwd hoe ze smaken? Lees deze blog!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder