Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij vertellen jou de belangrijkste fabels & feiten, zodat jij bij jouw eerstvolgende kaasplank alles kan vertellen over kaas!

“Kaas is slecht voor je gebit”

Dit is absoluut een fabel. In kaas zitten namelijk eiwitten en calcium en die zijn goed voor je tanden, maar ook voor je spieren. Niet zo’n gek idee dus, een kaasplankje als dessert!

“48+ kaas is oude kaas”

De aanduiding 20+, 30+ en 48+ heeft niks te maken met de leeftijd van de kaas, een fabel dus. Het getal heeft met het vetgehalte van de kaas te maken. Dat betekent dat de kaas zonder vocht tussen de 48% tot 52% vet bevat. Hoe lager het getal, hoe minder vet de kaas is. Daarnaast zijn oude kazen vetter dan jonge kazen, omdat er in oude kaas minder vocht zit dan in jonge kaas. Fabels en feiten over kaas

“Een tosti bevat meer calorieën dan een boterham met kaas”

Misschien ziet de kaas er vetter uit, maar dat is het niet. Een fabel dus. Doordat de kaas verhit wordt komt het vet in de kaas vrij, hierdoor lijkt het vetter, maar de hoeveelheid vet en calorieën blijft hetzelfde! Wel zul je na een tosti sneller een hongergevoel ervaren dan bij het eten van een boterham met kaas, dit komt omdat je lichaam een tosti sneller verwerkt dan een boterham met kaas. De boterham met kaas is dus niet gezonder dan de tosti, het verschil zit hem in het verzadigingsgevoel.

“Kaas is vegetarisch”

Ja en nee. Het ligt eraan welke kaas je koopt. De meeste kazen worden gemaakt met dierlijk stremsel. Stremsel is een enzym uit de maag van een kalf en zorgt er voor dat de kaas een vaste structuur krijgt. Daarom is de meeste kaas dus niet vegetarisch. De vegetarische kazen zijn wel in opkomst, hierin wordt vegetarisch of plantaardig stremsel gebruikt. 

“Voor het maken van 1 kilo kaas is 1 liter melk nodig”

Dit is zeker een fabel. Om 1 kilo kaas te maken is namelijk maar liefst 10 liter koeienmelk nodig. Liever geiten- of schapenkaas? Voor 1 kilo geitenkaas is er 9,5 liter geitenmelk nodig en voor 1 kilo schapenkaas ie er 6 liter schapenmelk nodig. Aardig wat dus! Ben jij benieuwd geraakt naar hoe onze kaas smaakt? Kijk hier en kies de kaas die jou het lekkerst lijkt! Kun je niet kiezen? Dan raden wij jou de proeverij aan.

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Oktober is Boerenkaasmaand!

Ieder jaar wordt boerenkaas in oktober extra onder de aandacht gebracht. Daarom heet de maand oktober: Boerenkaasmaand!

Lees verder

de firma kaas geïnterviewd door The Daily Milk!

Kaasbaas Wouter Swolfs vertelt aan zuivelplatform The Daily Milk over de missie, behaalde doelen en natuurlijk de bijzondere levermethode van de firma kaas.

Lees verder

Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas!

Lees verder

Cum Laude (kaas) Awards 2021

Een groot aantal van onze kaasboeren zijn genomineerd voor een Cum Laude (kaas) Award 2021 met verschillende rijpingen. Benieuwd hoe ze smaken? Lees deze blog!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder