Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij vertellen jou de belangrijkste fabels & feiten, zodat jij bij jouw eerstvolgende kaasplank alles kan vertellen over kaas!

“Kaas is slecht voor je gebit”

Dit is absoluut een fabel. In kaas zitten namelijk eiwitten en calcium en die zijn goed voor je tanden, maar ook voor je spieren. Niet zo’n gek idee dus, een kaasplankje als dessert!

“48+ kaas is oude kaas”

De aanduiding 20+, 30+ en 48+ heeft niks te maken met de leeftijd van de kaas, een fabel dus. Het getal heeft met het vetgehalte van de kaas te maken. Dat betekent dat de kaas zonder vocht tussen de 48% tot 52% vet bevat. Hoe lager het getal, hoe minder vet de kaas is. Daarnaast zijn oude kazen vetter dan jonge kazen, omdat er in oude kaas minder vocht zit dan in jonge kaas. Fabels en feiten over kaas

“Een tosti bevat meer calorieën dan een boterham met kaas”

Misschien ziet de kaas er vetter uit, maar dat is het niet. Een fabel dus. Doordat de kaas verhit wordt komt het vet in de kaas vrij, hierdoor lijkt het vetter, maar de hoeveelheid vet en calorieën blijft hetzelfde! Wel zul je na een tosti sneller een hongergevoel ervaren dan bij het eten van een boterham met kaas, dit komt omdat je lichaam een tosti sneller verwerkt dan een boterham met kaas. De boterham met kaas is dus niet gezonder dan de tosti, het verschil zit hem in het verzadigingsgevoel.

“Kaas is vegetarisch”

Ja en nee. Het ligt eraan welke kaas je koopt. De meeste kazen worden gemaakt met dierlijk stremsel. Stremsel is een enzym uit de maag van een kalf en zorgt er voor dat de kaas een vaste structuur krijgt. Daarom is de meeste kaas dus niet vegetarisch. De vegetarische kazen zijn wel in opkomst, hierin wordt vegetarisch of plantaardig stremsel gebruikt. 

“Voor het maken van 1 kilo kaas is 1 liter melk nodig”

Dit is zeker een fabel. Om 1 kilo kaas te maken is namelijk maar liefst 10 liter koeienmelk nodig. Liever geiten- of schapenkaas? Voor 1 kilo geitenkaas is er 9,5 liter geitenmelk nodig en voor 1 kilo schapenkaas ie er 6 liter schapenmelk nodig. Aardig wat dus! Ben jij benieuwd geraakt naar hoe onze kaas smaakt? Kijk hier en kies de kaas die jou het lekkerst lijkt! Kun je niet kiezen? Dan raden wij jou de proeverij aan.

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Mijn account

De vernieuwde mijn account van de firma kaas is live. Beheer je abonnement zelf en ervaar het gemak van een kaasabonnement.

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder

Weidevogels en onze boeren

De weidevogels en de boeren in Nederland hebben vaak een ding met elkaar gemeen: ze huizen allebei in de omgeving van de weides. 

Lees verder

Eén (boeren)zwaluw maakt nog geen zomer

Wat is weidevogelbeheer en hoe gaat het met onze weidevogels? Lees onze blog en kijk welke boeren zich inzetten voor de weidevogels!

Lees verder

De koeien gaan naar buiten!

De koeien gaan naar buiten. Dit is een dag waar iedere boer ieder voorjaar weer naar uit kijkt. De koeien trouwens ook. Lees hier alles over dit bijzondere moment!

Lees verder

Wat is graskaas?

Graskaas - Wat is graskaas precies? Iedereen lijkt het er over te hebben in het voorjaar, want graskaas is er ook alleen in het voorjaar. Hieronder wordt uitgelegd wat graskaas is.

Lees verder

Kaasbrood in plaats van Paasbrood?

Zelf Kaasbrood maken? Wat een goed idee! Omdat Pasen twee dagen duurt hebben wij een recept voor jou dat je de hele Pasen kan eten! Zoals bij het ontbijt, brunch, lunch, hartig tussendoortje of lekker als broodje bij de soep. Lees gauw verder!

Lees verder