.

uniek kaasabonnement      •      gratis thuisbezorgd      •      brievenbuspakket      •      steun de lokale boer      •      vrij opzegbaar

De boeren hebben het zwaar: droogte in Nederland

De droogte zorgt voor overlast

 

Als boer ben je van vele factoren afhankelijk. Een van deze factoren is het weer. En laat het weer in Nederland nu juist zo veranderlijk zijn. Lees  verder in deze blog over de droogte in Nederland.

Vanaf half maart 2020 is er nauwelijks regen gevallen. Voor vele mensen in Nederland zal dat als ideaal en dus zorgeloos weer klinken. Maar niets is minder waar. Terwijl heel Nederland aan het genieten is van de frisse voorjaarszon, bezorgt het de boeren kopzorgen.

Één van onze boeren aan het woord

Boer Wijnand van van kaasboerderij de Witte Welle zijn boerderij en weides bevinden zich op kleigrond. Wanneer er veel regen valt, zal de grond veel vocht opnemen. Maar bij aanhoudende drogen zal de grond al zijn vocht verliezen. Hierdoor wordt de grond zo hard, dat deze scheurt en er grote kieren ontstaan. Boer Wijnand laat weten: De grond is nu zo droog dat je je fiets in de scheuren kunt parkeren”. De boeren hebben er dus last van.

Gevolg van de droogte

De droogte zorgt ervoor dat oogsten mislukken het gras op de weilanden minder snel groeit en geel wordt. De boeren zijn afhankelijk van hun gras, omdat die het hoofdproduct is wat de koeien eten.
Hoe lost de boer het dan op als het te weinig gaat regenen of erger nog, niet meer gaat regenen? In dat geval zullen de koeien in het najaar eerder op stal moeten. Het gras van de weilanden is dan niet meer voldoende.

Jullie kunnen toch wel gewoon gieten?

Maar kunnen de boeren dan niet gewoon sproeien of gieten? Gelukkig is er de mogelijkheid om de weilanden te sproeien. Boeren pompen dan water omhoog uit de omliggende wateren wat vervolgens over de weilanden wordt gesproeid. Dit is de oplossing, zolang de droogte niet te lang aanhoudt. Want het zal niet de eerste keer zijn dat de overheid het in bepaalde gebieden verbied vanwege water tekort in het land. En ja, de oorzaak hiervan is ook weer de aanhoudende droogte. ‘Burgers’ willen ook dat hun gazonnetje er mooi groen bij blijft staan, mensen beginnen massaal hun (opblaasbare) zwembad te vullen met water met als resultaat dat het waternet en de watertoevoer onderdruk komt te staan en er een tekort ontstaat.

Wat is er nodig?

De weilanden hebben zo’n 50 mm water nodig om te herstellen. Dit is met sproeien niet te realiseren, dus is het wachten tot moeder natuur zich hersteld en hopen dat het af en toe in de zomer gewoon een paar dagen lekker door regent. Voor het gras, dus voor de koeien en dus voor de boeren. 

droogte in Nederland

Wie wil er een tosti?

Wie wil er een tosti?

Wie wil er een tosti? Wij durven te wedden als je het aan tien mensen zou vragen, er zeker negen volmondig ja zouden antwoorden. Wat maakt een tosti nu zo lekker?

Lees meer
Kaas door de brievenbus

Kaas door de brievenbus

Boerenkaas door de brievenbus – de firma kaas is een uniek concept. Kaas thuis geleverd is niet iets uniek, maar kaas ontvangen door de brievenbus is dat wel. Hoe zorgt de firma kaas ervoor dat de kaas goed aankomt bij de klant?

Lees meer
de firma kaas Wintertour

de firma kaas Wintertour

In 2020 is de firma kaas sponsor van de firma kaas Wintertour georganiseerd door de ANWB Golf. Prijswinnaars winnen hun favoriete boerenkaas en wordt met gele, de kleur van boerenkaas, golfballen gespeeld.

Lees meer

 

een greep uit onze boerenkazen

 

Boerenkaas de firma kaas

Jong belegen

van boerderij de Twee Hoeven

boerenkaas de firma kaas

Oude kaas

van boerderij Witte Welle

boerenkaas de firma kaas

Belegen

van boerderij Koopman

dit zeggen onze klanten!

Heerlijke echte kaas!

★★★☆☆  Nanny, Amstelveen

Uitstekende en zeer vriendelijke service. Super handig zo door de brievenbus. En die smaak: wauw!!

Wederom positief verrast

★★★★★  Jos, Nieuwegein

De 2e zending kaas ontvangen. Zo anders dan uit de supermarkt. Wat een cool concept!

Jeetje wat een smaak!

★★★★☆  Loes, IJsselstein

De oude kaas van de Witte Welle. Overheerlijk! Super lekkere kaas en je weet waar die vandaan komt. Gaaf!

© copyright 2019 - 2020 de firma kaas | alle rechten voorbehouden | privacy policy - algemene voorwaarden
kvk 71109560 | adres: johan huizingalaan 763a, 1066 vh amsterdam