De koeien gaan naar buiten!

3 april 2021 - Nieuwer Ter Aa - Boerderij Sterreschans - De koeien gaan naar buiten! Dinsdagmiddag belt mijn collega Ineke: ‘Suus, de koeien gaan zaterdag al bij Sterreschans naar buiten, ik heb zojuist Simone aan de lijn gehad. Wil jij daar naar toe gaan?’ Natuurlijk wil ik dat.

De koeien gaan naar buiten

Dus stap ik de zaterdagochtend voor Pasen in de auto op weg naar de boerderij. Simone heeft mij de vorige dag al instructies meegegeven. Geen drones, want het is voor de koeien ook een spannende dag en we willen dat het voor de koeien en voor ons veilig verloopt. Eenmaal aangekomen wordt ik hartelijk ontvangen door Simone. Ik ontmoet de hele familie Karsemeijer, plus de dertienjarige Christine die later boerin wil worden en een bijzondere dag als deze niet wilde missen. Wanneer we naar de koeien lopen valt mij op dat de familie op een kluitje aan de kant van de deur staat. Later vertelt vader Karsemeijer dat ze al aan die kant staan sinds de buurman zijn koeien woensdag naar buiten heeft gedaan. Dit hebben de dames gezien en daarbij de link gelegd dat zij ook naar buiten gaan. Slimme dieren zijn het.
koeiendans
Als het moment daar is, krijgt iedereen instructies over de positie waar ze komen te staan langs de wei. Dit is voor de veiligheid van de koeien, want het kan zijn dat de koeien door hun enthousiasme de schrikdraad niet zien en er doorheen lopen.    

De koeiendans

Dan is het zover! Op het moment dat de staldeur open gaat en de eerste koeien voorzichtig en nieuwsgierig hun eerste stappen buiten zetten lijkt het alsof de zon net wat feller begint te schijnen. De veengrond begint onder mijn voeten te trillen als de koeien de wei in rennen, springen, dansen en huppelen. Het is een geweldig gezicht. Ik zie koeien om elkaar heen draaien, elkaar uitdagen om te stoeien, samen rennen, achter elkaar hobbelen van de ene kant naar de andere kant van de wei. En natuurlijk beginnen de koeien te grazen. Gulzig storten ze zich op het verse groene gras dat de afgelopen weken zo extreem hard is gegroeid door het mooie weer. Vader Karsemeijer vertelt dat het dit jaar echt extreem vroeg is dat ze naar buiten gaan. ‘Maar ja, als het weer het toelaat doen we de koeien maar al te graag naar buiten, want koeien in de wei is nu eenmaal een prachtig gezicht!’    

De koeien naar buiten betekent graskaas

En dit is natuurlijk ook de aftrap van de productie van de graskaas! Simone vertelt dat er over een paar dagen al de eerste graskazen gemaakt worden. Het verse voorjaarsgras geeft een subtiele smaak aan de melk. Deze melk wordt gebruikt voor het maken van de kaas en geeft een volle romige smaak. Graskaas, soms ook meikaas genoemd, is vanaf half mei verkrijgbaar.
Lees hier meer over de koeiendans!
   

De lente is begonnen!

Ondertussen staan de koeien rustig te grazen in de wei, en een enkeling maakt nog een bokkesprong. Wij vinden het allemaal een bijzondere dag. Ik vraag me af of de koeien dit moment net zo bijzonder vonden. Dat ze vanaf vandaag iedere dag weer zo enthousiast zullen zijn als ze de wei in lopen. Ik vond het een fijne dag. De lente is begonnen. Laat de koeien maar grazen en die graskaas maar komen. Groet, Susanne Ps. Lees hier alles over boerenkaas van onder andere boerderij de Sterreschans. En lees hier alles over graskaas!  
   

Proef de smaak van boeren(gras)kaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past.  

Alle koeienweetjes vind je hier

Wil jij alles te weten komen over koeien? Lees dan hier onze blogs en wordt koeien expert!

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder

Weidevogels en onze boeren

De weidevogels en de boeren in Nederland hebben vaak een ding met elkaar gemeen: ze huizen allebei in de omgeving van de weides. 

Lees verder

Eén (boeren)zwaluw maakt nog geen zomer

Wat is weidevogelbeheer en hoe gaat het met onze weidevogels? Lees onze blog en kijk welke boeren zich inzetten voor de weidevogels!

Lees verder

De koeien gaan naar buiten!

De koeien gaan naar buiten. Dit is een dag waar iedere boer ieder voorjaar weer naar uit kijkt. De koeien trouwens ook. Lees hier alles over dit bijzondere moment!

Lees verder

Wat is graskaas?

Graskaas - Wat is graskaas precies? Iedereen lijkt het er over te hebben in het voorjaar, want graskaas is er ook alleen in het voorjaar. Hieronder wordt uitgelegd wat graskaas is.

Lees verder

Kaasbrood in plaats van Paasbrood?

Zelf Kaasbrood maken? Wat een goed idee! Omdat Pasen twee dagen duurt hebben wij een recept voor jou dat je de hele Pasen kan eten! Zoals bij het ontbijt, brunch, lunch, hartig tussendoortje of lekker als broodje bij de soep. Lees gauw verder!

Lees verder

Stolwijker kaas kopen kan nu ook online

Stolwijker kaas van de boerderij nu ook te koop bij de firma kaas. Wat maak Stolwijker kaas zo uniek? Lees het hier!

Lees verder

Koeiendans

De lente begint, tijd voor de koeiendans! Lees onze blog en kom meer te weten over de lente, graskaas en de koeiendans.

Lees verder