Cum Laude Kaas

Cum Laude, vast wel eens van gehoord. Maar wat heeft dit met boerenkaas te maken? De Cum Laude Awards worden jaarlijks georganiseerd door ‘Bond van Boerderij-Zuivelbereiders’. Een groot aantal van onze boeren hebben deze Cum Laude Award met verschillende rijpingen ook gewonnen.       Cum Laude Kaas  

Wanneer is kaas cum laude?

De deelnemende kazen, gemaakt op de boerderij, worden door een ervaren keurmeesters beoordeeld. De keuring bestaat uit twee rondes. In de eerste ronde wordt de kaas op de volgende vier verschillende aspecten beoordeeld: 
  1. Consistentie: Is ‘ie smeuïg?
  2. Doorsnede: Zijn de ogen* goed verdeeld?
  3. Uiterlijk: Ziet ‘ie er goed uit?
  4. Geur & Smaak: Ruikt en smaakt ‘ie goed?

Worden alle kazen hetzelfde beoordeeld?

Nee, de awards zijn in drie verschillende hoofdcategorieën ingedeeld: harde kazen, zachte kazen en boerderijzuivel. Al onze boerenkazen en kazen van de boerderij vallen in de eerste categorie, harde kazen. In deze harde kazen categorie zijn weer subcategorieën gemaakt, zoals: jong belegen, belegen en oud. Want het is wel zo eerlijk om jong belegen boerenkaas met jong belegen boerenkaas te vergelijken natuurlijk. Benieuwd naar wat het verschil is tussen de Hollandse kaassoorten?   In de tweede ronde worden de hoogst beoordeelde kazen nog een keer beoordeeld op smaak en geur. Dit gebeurt door koks, vinologen of een culinair panel van journalisten. Zij vellen het eindoordeel en tronen één boer tot ‘Den Besten Cum Laude’.  

Wanneer zijn de verkiezingen in 2021?

Normaal gesproken vinden de Cum Laude Awards plaats halverwege maart. In verband met de huidige coronamaatregelen is de verkiezing verplaatst naar eind september 2021, indien dit mogelijk is. Wil jij up to date blijven over de Cum Laude Awards 2021? Check   https://cumlaudekaas.nl/

Cum Laude boerenkaas kopen?

Nieuwsgierig naar de smaak van Cum Laude boerenkaas en onze andere lekkere boerenkazen? Ga naar onze boerenkazen pagina en ontdek welke kaas bij jou past. Kies, bestel en ontvang jouw echte boerenkaas thuis via de brievenbus geleverd.       
  • *Ogen? De ogen van een kaas zijn de zogeheten gaten in de kaas. De meeste Nederlandse kazen hebben ogen van 3 tot 10 millimeter groot.

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder

Weidevogels en onze boeren

De weidevogels en de boeren in Nederland hebben vaak een ding met elkaar gemeen: ze huizen allebei in de omgeving van de weides. 

Lees verder

Eén (boeren)zwaluw maakt nog geen zomer

Wat is weidevogelbeheer en hoe gaat het met onze weidevogels? Lees onze blog en kijk welke boeren zich inzetten voor de weidevogels!

Lees verder

De koeien gaan naar buiten!

De koeien gaan naar buiten. Dit is een dag waar iedere boer ieder voorjaar weer naar uit kijkt. De koeien trouwens ook. Lees hier alles over dit bijzondere moment!

Lees verder

Wat is graskaas?

Graskaas - Wat is graskaas precies? Iedereen lijkt het er over te hebben in het voorjaar, want graskaas is er ook alleen in het voorjaar. Hieronder wordt uitgelegd wat graskaas is.

Lees verder

Kaasbrood in plaats van Paasbrood?

Zelf Kaasbrood maken? Wat een goed idee! Omdat Pasen twee dagen duurt hebben wij een recept voor jou dat je de hele Pasen kan eten! Zoals bij het ontbijt, brunch, lunch, hartig tussendoortje of lekker als broodje bij de soep. Lees gauw verder!

Lees verder

Stolwijker kaas kopen kan nu ook online

Stolwijker kaas van de boerderij nu ook te koop bij de firma kaas. Wat maak Stolwijker kaas zo uniek? Lees het hier!

Lees verder

Koeiendans

De lente begint, tijd voor de koeiendans! Lees onze blog en kom meer te weten over de lente, graskaas en de koeiendans.

Lees verder