Cum Laude Kaas

Cum Laude, vast wel eens van gehoord. Maar wat heeft dit met boerenkaas te maken? De Cum Laude Awards worden jaarlijks georganiseerd door ‘Bond van Boerderij-Zuivelbereiders’. Een groot aantal van onze boeren hebben deze Cum Laude Award met verschillende rijpingen ook gewonnen.       Cum Laude Kaas  

Wanneer is kaas cum laude?

De deelnemende kazen, gemaakt op de boerderij, worden door een ervaren keurmeesters beoordeeld. De keuring bestaat uit twee rondes. In de eerste ronde wordt de kaas op de volgende vier verschillende aspecten beoordeeld: 
  1. Consistentie: Is ‘ie smeuïg?
  2. Doorsnede: Zijn de ogen* goed verdeeld?
  3. Uiterlijk: Ziet ‘ie er goed uit?
  4. Geur & Smaak: Ruikt en smaakt ‘ie goed?

Worden alle kazen hetzelfde beoordeeld?

Nee, de awards zijn in drie verschillende hoofdcategorieën ingedeeld: harde kazen, zachte kazen en boerderijzuivel. Al onze boerenkazen en kazen van de boerderij vallen in de eerste categorie, harde kazen. In deze harde kazen categorie zijn weer subcategorieën gemaakt, zoals: jong belegen, belegen en oud. Want het is wel zo eerlijk om jong belegen boerenkaas met jong belegen boerenkaas te vergelijken natuurlijk. Benieuwd naar wat het verschil is tussen de Hollandse kaassoorten?   In de tweede ronde worden de hoogst beoordeelde kazen nog een keer beoordeeld op smaak en geur. Dit gebeurt door koks, vinologen of een culinair panel van journalisten. Zij vellen het eindoordeel en tronen één boer tot ‘Den Besten Cum Laude’.  

Wanneer zijn de verkiezingen in 2021?

Normaal gesproken vinden de Cum Laude Awards plaats halverwege maart. In verband met de huidige coronamaatregelen is de verkiezing verplaatst naar eind september 2021, indien dit mogelijk is. Wil jij up to date blijven over de Cum Laude Awards 2021? Check   https://cumlaudekaas.nl/

Cum Laude boerenkaas kopen?

Nieuwsgierig naar de smaak van Cum Laude boerenkaas en onze andere lekkere boerenkazen? Ga naar onze boerenkazen pagina en ontdek welke kaas bij jou past. Kies, bestel en ontvang jouw echte boerenkaas thuis via de brievenbus geleverd.       
  • *Ogen? De ogen van een kaas zijn de zogeheten gaten in de kaas. De meeste Nederlandse kazen hebben ogen van 3 tot 10 millimeter groot.

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Stolwijker kaas kopen kan nu ook online

Stolwijker kaas van de boerderij nu ook te koop bij de firma kaas. Wat maak Stolwijker kaas zo uniek? Lees het hier!

Lees verder

Koeiendans

De lente begint, tijd voor de koeiendans! Lees onze blog en kom meer te weten over de lente, graskaas en de koeiendans.

Lees verder

Hoe bewaar je kaas?

Hoe bewaar je kaas? Hoe blijft kaas het langst lekker? Kun je kaas invriezen? En waarom verstuurt de firma kaas haar boerenkaas niet in kaaspapier? In deze blog lees je alles over het bewaren van kaas.

Lees verder

De firma kaas: boerenkaas door de brievenbus

Boerenkaas vs Kaas van de Boerderij. Wat is nu eigenlijk het verschil? Zwangere kunnen wel Kaas van de Boerderij eten. Lees hier waarom!

Lees verder

Kaas eten tijdens je zwangerschap

Welke kaas kun je eten als je zwanger bent? Wat is het verschil tussen fabriekskaas en boerenkaas? En wat is rauwmelkse koemelk? In deze blog leggen wij uit wat de adviezen zijn met betrekking tot boerenkaas als je zwanger bent.

Lees verder

Cum Laude Kaas

Boerenkaas vs Kaas van de Boerderij. Wat is nu eigenlijk het verschil? Zwangere kunnen wel Kaas van de Boerderij eten. Lees hier waarom!

Lees verder

Boerenkaas vs Kaas van de Boerderij

Boerenkaas vs Kaas van de Boerderij. Wat is nu eigenlijk het verschil? Zwangere kunnen wel Kaas van de Boerderij eten. Lees hier waarom!

Lees verder

De lekkerste borrel combinaties met kaas

Borrel thuis maken? De firma kaas geeft jou de lekkerste borrel recepten en handige tips om jouw borrel te laten slagen. Eet ze lekker!

Lees verder

Terugblik op 2020

Twintig-twintig… wat een bijzonder jaar. Dat kan ook bijna niet anders met die twee dubbele getallen… Lees hier verder in de blog.

Lees verder