Cum Laude (kaas) Awards 2021

Wat heeft cum laude met boerenkaas te maken? 

De Cum Laude Awards zijn de enige landelijke verkiezing voor boeren die hun kazen op ambachtelijke wijze op de boerderij maken. Het evenement wordt jaarlijks georganiseerd door ‘Bond van Boerderij-Zuivelbereiders’, dit jaar voor de vijfde keer. Een groot aantal van onze boeren heeft deze Cum Laude Award in eerdere jaren al in de wacht gesleept. ‘t Groene Hart en de Twee Hoeven hebben zowel een gouden als zilveren medaille mogen ontvangen in respectievelijk de categorieën belegen en jong belegen boerenkaas. Ook van Schaik heeft al meerdere zilveren en bronzen medailles in ontvangst mogen nemen. Boerderij Koopman heeft gewonnen met hun Edammer kaas, waarvoor ze maar liefst 100 punten kregen, het hoogst haalbare! In 2019 ging boerderij de Witte Welle met de hoofdprijs vandoor met hun belegen boerenkaas. Boerderij Snoekvliet doet als enige mee in de categorie kaas van de boerderij en heeft met de jong belegen al twee keer zilver en één keer brons gewonnen.

Wanneer is kaas cum laude? 

De deelnemende kazen, gemaakt op de boerderij, worden door ervaren kaas keurmeesters beoordeeld. Het keuren van kazen gebeurt altijd in koppels van twee, zodat de kaas zo eerlijk mogelijk wordt beoordeeld. Kazen kunnen maximaal 100 punten krijgen. Om de titel ‘Cum Laude’ te krijgen moet een kaas minimaal 90 punten hebben. De keuring bestaat uit twee rondes. In de eerste ronde wordt de kaas op de volgende vier verschillende aspecten beoordeeld:
  1. Consistentie: Is ‘ie smeuïg?
  2. Doorsnede: Zijn de ogen goed verdeeld? Heeft de kaas mooie ronde oogjes en zitten er geen spleetjes in de zuivel? De ogen van een kaas zijn de zogeheten gaten in de kaas. De meeste Nederlandse kazen hebben ogen van 3 tot 10 millimeter groot.
  3. Uiterlijk: Ziet ‘ie er goed uit? Hoe ziet de coating eruit?
  4. Geur & Smaak: Ruikt en smaakt ‘ie goed? Bestaat de smaak van de kaas uit meerdere lagen? Heeft de kaas eerst een volle romige smaak en is de nasmaak wat pittiger? Daarnaast wordt er bijvoorbeeld ook gelet op het zoutgehalte van de kaas.
De kazen die de eerste ronde hebben doorstaan gaan door naar de tweede ronde, de ‘’prominentenkeuring’’, en hierin worden de hoogst scorende kazen door een culinair panel van journalisten, koks en vinologen beoordeeld op geur en smaak. Zij vellen het eindoordeel en tronen één boer tot ‘Den Besten Cum Laude’. Daarnaast zijn er nog verschillende prijscategorieën waarin boeren een gouden, zilveren of bronzen medaille kunnen ontvangen.

Prijscategorieën

De awards zijn in drie verschillende hoofdcategorieën ingedeeld: harde kazen, zachte kazen en boerderijzuivel. Alle kazen van de firma kaas vallen in de eerste categorie, harde kazen. In deze harde kazen categorie zijn weer subcategorieën gemaakt, zoals: jong belegen, belegen en oud. Want het is wel zo eerlijk om jong belegen boerenkaas met jong belegen boerenkaas te vergelijken natuurlijk.

Wanneer zijn de verkiezingen in 2021?

De Cum Laude Awards vinden plaats op 7, 8 en 9 september 2021. Normaal gesproken zijn de verkiezingen altijd in maart, maar vanwege corona is het verplaatst. De uitreiking vindt dit jaar niet plaats op locatie, maar de winnende boeren worden ‘’overvallen’’ op 7, 8 en 9 september door het Cum Laude Team op hun eigen boerderij. Het blijft dus tot het laatste moment een grote verrassing wie er gewonnen heeft. De winnaars worden op vrijdag 10 en zaterdag 11 september bekendgemaakt via de website van Cum Laude.

De genomineerde Cum Laude boerenkazen kopen?

Zes van onze boeren doen dit jaar mee met de Cum Laude Awards en hun deelnemende kazen zetten we natuurlijk in het zonnetje. Wil jij de 8 verschillende genomineerde kazen proeven? Je kunt ze gemakkelijk eenmalig bestellen. Bestel dan een kaasproeverij.  De genomineerde kazen: Bestel een kaasproeverij Heb jij een abonnement, maar wil je toch een van de bovenstaande kazen proeven? Dan kan jij gemakkelijk jouw abonnement wijzigen in Mijn Account.

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Oktober is Boerenkaasmaand!

Ieder jaar wordt boerenkaas in oktober extra onder de aandacht gebracht. Daarom heet de maand oktober: Boerenkaasmaand!

Lees verder

de firma kaas geïnterviewd door The Daily Milk!

Kaasbaas Wouter Swolfs vertelt aan zuivelplatform The Daily Milk over de missie, behaalde doelen en natuurlijk de bijzondere levermethode van de firma kaas.

Lees verder

Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas!

Lees verder

Cum Laude (kaas) Awards 2021

Een groot aantal van onze kaasboeren zijn genomineerd voor een Cum Laude (kaas) Award 2021 met verschillende rijpingen. Benieuwd hoe ze smaken? Lees deze blog!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder