Eén (boeren)zwaluw maakt nog geen zomer

Één (boeren)zwaluw maakt nog geen zomer

Naast Gorinchem, net boven Nationaal Park de Biesbosch, ligt Giessenburg. Een dorpje in de weidse Alblasserwaard. In dat dorpje staat Kaasboerderij Kuiper. Boer Jan en Boerin Thera maken hier met veel trots en liefde lekkere boerenkaas. Toen we langsgingen bij dit boerenfamiliebedrijf vertelde Jan dat hij naast koeien nog een lievelingsdier heeft. Hij is gek op de boerenzwaluw. Dit vrolijk fladdervogeltje herken je aan de mooie saffierblauwe kleur met een roodkleurig kinnetje, maar ook aan zijn prachtige staaltje luchtacrobatiek. Ze stijgen op, fladderen, maken salto’s en duiken weer naar beneden. De boerenzwaluw heeft zijn naam te danken aan dat hij graag zijn nestje bouwt in schuren en stallen. Jan helpt de boerenzwaluw door nestkastjes op te hangen, zodat ze tijdens hun broedperiode (april tot oktober) goed kunnen toeven. Hierna vliegen ze naar het warme Afrika om te overwinteren.  Wij geven ze geen ongelijk! Boerderij Kuiper  

Boerenzwaluw

Het spreekwoord ‘Eén zwaluw maakt nog geen zomer’ slaat op de vroege terugkeer van de zwaluw na de winter. Begin April (dezelfde tijd dat de koeien weer naar buiten mogen) komen enkele Zwaluwen weer terug van hun zomer bestemming, Afrika. Na deze barre tocht van soms we 9000 kilometer keren de zwaluwen weer terug naar hun dezelfde broedplaats, jaar na jaar wordt het oude nest hersteld en opnieuw gebruikt. Dat bespaart tijd en energie! In het nestje wat de zwaluwen weer hebben gebouwd worden gemiddeld 5 eitjes gelegd die na 2 weken broeden uitkomen. Zodra de eitjes uitgekomen zijn gaan de ouders gedurende 3 weken opzoek naar zo veel mogelijk insecten voor hun jongen. Het komt zelfs voor dat het zwaluwpaar 2 of 3 nestjes per zomer krijgt. De eerste leg van het jaar helpt dan soms mee met het voeden van hun jongere broertjes. Waarna de eerste zwaluwen weer in september de terugreis maken naar Afrika.   Boerderij Kuiper  

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past.  

Alle koeienweetjes vind je hier

Wil jij alles te weten komen over koeien? Lees dan hier onze blogs en wordt koeien expert!

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Oktober is Boerenkaasmaand!

Ieder jaar wordt boerenkaas in oktober extra onder de aandacht gebracht. Daarom heet de maand oktober: Boerenkaasmaand!

Lees verder

de firma kaas geïnterviewd door The Daily Milk!

Kaasbaas Wouter Swolfs vertelt aan zuivelplatform The Daily Milk over de missie, behaalde doelen en natuurlijk de bijzondere levermethode van de firma kaas.

Lees verder

Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas!

Lees verder

Cum Laude (kaas) Awards 2021

Een groot aantal van onze kaasboeren zijn genomineerd voor een Cum Laude (kaas) Award 2021 met verschillende rijpingen. Benieuwd hoe ze smaken? Lees deze blog!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder