Eén (boeren)zwaluw maakt nog geen zomer

Één (boeren)zwaluw maakt nog geen zomer

Naast Gorinchem, net boven Nationaal Park de Biesbosch, ligt Giessenburg. Een dorpje in de weidse Alblasserwaard. In dat dorpje staat Kaasboerderij Kuiper. Boer Jan en Boerin Thera maken hier met veel trots en liefde lekkere boerenkaas. Toen we langsgingen bij dit boerenfamiliebedrijf vertelde Jan dat hij naast koeien nog een lievelingsdier heeft. Hij is gek op de boerenzwaluw. Dit vrolijk fladdervogeltje herken je aan de mooie saffierblauwe kleur met een roodkleurig kinnetje, maar ook aan zijn prachtige staaltje luchtacrobatiek. Ze stijgen op, fladderen, maken salto’s en duiken weer naar beneden. De boerenzwaluw heeft zijn naam te danken aan dat hij graag zijn nestje bouwt in schuren en stallen. Jan helpt de boerenzwaluw door nestkastjes op te hangen, zodat ze tijdens hun broedperiode (april tot oktober) goed kunnen toeven. Hierna vliegen ze naar het warme Afrika om te overwinteren.  Wij geven ze geen ongelijk! Boerderij Kuiper  

Boerenzwaluw

Het spreekwoord ‘Eén zwaluw maakt nog geen zomer’ slaat op de vroege terugkeer van de zwaluw na de winter. Begin April (dezelfde tijd dat de koeien weer naar buiten mogen) komen enkele Zwaluwen weer terug van hun zomer bestemming, Afrika. Na deze barre tocht van soms we 9000 kilometer keren de zwaluwen weer terug naar hun dezelfde broedplaats, jaar na jaar wordt het oude nest hersteld en opnieuw gebruikt. Dat bespaart tijd en energie! In het nestje wat de zwaluwen weer hebben gebouwd worden gemiddeld 5 eitjes gelegd die na 2 weken broeden uitkomen. Zodra de eitjes uitgekomen zijn gaan de ouders gedurende 3 weken opzoek naar zo veel mogelijk insecten voor hun jongen. Het komt zelfs voor dat het zwaluwpaar 2 of 3 nestjes per zomer krijgt. De eerste leg van het jaar helpt dan soms mee met het voeden van hun jongere broertjes. Waarna de eerste zwaluwen weer in september de terugreis maken naar Afrika.   Boerderij Kuiper    

Wil jij kaas ontdekken van onze boeren?

Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past. Wil jij meer weten over boerenkaas? Leer alles over boerenkaas en lees hier verder.

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Stolwijker kaas kopen kan nu ook online

Stolwijker kaas van de boerderij nu ook te koop bij de firma kaas. Wat maak Stolwijker kaas zo uniek? Lees het hier!

Lees verder

Koeiendans

De lente begint, tijd voor de koeiendans! Lees onze blog en kom meer te weten over de lente, graskaas en de koeiendans.

Lees verder

Hoe bewaar je kaas?

Hoe bewaar je kaas? Hoe blijft kaas het langst lekker? Kun je kaas invriezen? En waarom verstuurt de firma kaas haar boerenkaas niet in kaaspapier? In deze blog lees je alles over het bewaren van kaas.

Lees verder

De firma kaas: boerenkaas door de brievenbus

Boerenkaas vs Kaas van de Boerderij. Wat is nu eigenlijk het verschil? Zwangere kunnen wel Kaas van de Boerderij eten. Lees hier waarom!

Lees verder

Kaas eten tijdens je zwangerschap

Welke kaas kun je eten als je zwanger bent? Wat is het verschil tussen fabriekskaas en boerenkaas? En wat is rauwmelkse koemelk? In deze blog leggen wij uit wat de adviezen zijn met betrekking tot boerenkaas als je zwanger bent.

Lees verder

Cum Laude Kaas

Boerenkaas vs Kaas van de Boerderij. Wat is nu eigenlijk het verschil? Zwangere kunnen wel Kaas van de Boerderij eten. Lees hier waarom!

Lees verder

Boerenkaas vs Kaas van de Boerderij

Boerenkaas vs Kaas van de Boerderij. Wat is nu eigenlijk het verschil? Zwangere kunnen wel Kaas van de Boerderij eten. Lees hier waarom!

Lees verder

De lekkerste borrel combinaties met kaas

Borrel thuis maken? De firma kaas geeft jou de lekkerste borrel recepten en handige tips om jouw borrel te laten slagen. Eet ze lekker!

Lees verder

Terugblik op 2020

Twintig-twintig… wat een bijzonder jaar. Dat kan ook bijna niet anders met die twee dubbele getallen… Lees hier verder in de blog.

Lees verder