Eén (boeren)zwaluw maakt nog geen zomer

Één (boeren)zwaluw maakt nog geen zomer

Naast Gorinchem, net boven Nationaal Park de Biesbosch, ligt Giessenburg. Een dorpje in de weidse Alblasserwaard. In dat dorpje staat Kaasboerderij Kuiper. Boer Jan en Boerin Thera maken hier met veel trots en liefde lekkere boerenkaas. Toen we langsgingen bij dit boerenfamiliebedrijf vertelde Jan dat hij naast koeien nog een lievelingsdier heeft. Hij is gek op de boerenzwaluw. Dit vrolijk fladdervogeltje herken je aan de mooie saffierblauwe kleur met een roodkleurig kinnetje, maar ook aan zijn prachtige staaltje luchtacrobatiek. Ze stijgen op, fladderen, maken salto’s en duiken weer naar beneden. De boerenzwaluw heeft zijn naam te danken aan dat hij graag zijn nestje bouwt in schuren en stallen. Jan helpt de boerenzwaluw door nestkastjes op te hangen, zodat ze tijdens hun broedperiode (april tot oktober) goed kunnen toeven. Hierna vliegen ze naar het warme Afrika om te overwinteren.  Wij geven ze geen ongelijk! Boerderij Kuiper  

Boerenzwaluw

Het spreekwoord ‘Eén zwaluw maakt nog geen zomer’ slaat op de vroege terugkeer van de zwaluw na de winter. Begin April (dezelfde tijd dat de koeien weer naar buiten mogen) komen enkele Zwaluwen weer terug van hun zomer bestemming, Afrika. Na deze barre tocht van soms we 9000 kilometer keren de zwaluwen weer terug naar hun dezelfde broedplaats, jaar na jaar wordt het oude nest hersteld en opnieuw gebruikt. Dat bespaart tijd en energie! In het nestje wat de zwaluwen weer hebben gebouwd worden gemiddeld 5 eitjes gelegd die na 2 weken broeden uitkomen. Zodra de eitjes uitgekomen zijn gaan de ouders gedurende 3 weken opzoek naar zo veel mogelijk insecten voor hun jongen. Het komt zelfs voor dat het zwaluwpaar 2 of 3 nestjes per zomer krijgt. De eerste leg van het jaar helpt dan soms mee met het voeden van hun jongere broertjes. Waarna de eerste zwaluwen weer in september de terugreis maken naar Afrika.   Boerderij Kuiper  

Proef de smaak van boerenkaas

Benieuwd naar de smaak van boerenkaas? Bestel dan zelf boerenkaas en ontvang deze thuis geleverd via de post of de pakketdienst. Ga naar onze boerenkazen pagina en kies de boerenkaas die bij jou past.  

Alle koeienweetjes vind je hier

Wil jij alles te weten komen over koeien? Lees dan hier onze blogs en wordt koeien expert!

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Mijn account

De vernieuwde mijn account van de firma kaas is live. Beheer je abonnement zelf en ervaar het gemak van een kaasabonnement.

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder

Weidevogels en onze boeren

De weidevogels en de boeren in Nederland hebben vaak een ding met elkaar gemeen: ze huizen allebei in de omgeving van de weides. 

Lees verder

Eén (boeren)zwaluw maakt nog geen zomer

Wat is weidevogelbeheer en hoe gaat het met onze weidevogels? Lees onze blog en kijk welke boeren zich inzetten voor de weidevogels!

Lees verder

De koeien gaan naar buiten!

De koeien gaan naar buiten. Dit is een dag waar iedere boer ieder voorjaar weer naar uit kijkt. De koeien trouwens ook. Lees hier alles over dit bijzondere moment!

Lees verder

Wat is graskaas?

Graskaas - Wat is graskaas precies? Iedereen lijkt het er over te hebben in het voorjaar, want graskaas is er ook alleen in het voorjaar. Hieronder wordt uitgelegd wat graskaas is.

Lees verder

Kaasbrood in plaats van Paasbrood?

Zelf Kaasbrood maken? Wat een goed idee! Omdat Pasen twee dagen duurt hebben wij een recept voor jou dat je de hele Pasen kan eten! Zoals bij het ontbijt, brunch, lunch, hartig tussendoortje of lekker als broodje bij de soep. Lees gauw verder!

Lees verder