Boerenkaas vs Kaas van de Boerderij

Boerenkaas is de kaas die velen het lekkerst vinden vanwege de volle, mooie smaak en lekkere bite. Tot voor kort verkocht de firma kaas daarom alleen boerenkaas gemaakt van rauwe koemelk. Sinds maart biedt de firma kaas ook Kaas van de Boerderij aan. Het verschil? Dat vertellen wij in deze blog.  Kaas van de boerderij

Wat is boerenkaas?

Boerenkaas is kaas gemaakt van rauwe koemelk gemaakt op de boerderij op traditionele en gecontroleerde wijze. Op traditionele wijze houdt in dat de kaas is gemaakt van de verse rauwe melk van de eigen koeien en wordt niet verhit. Alleen onder deze voorwaarden mag boerenkaas ook boerenkaas genoemd worden. Lees hier meer over wat boerenkaas is.  

Verhittingsverschil

Het voornaamste verschil tussen boerenkaas en Kaas van de Boerderij zit in de verhitting van de melk tijdens de bereiding. In de blog over rauwmelkse kaas wordt het verschil in verhitting uitgelegd van gepasteuriseerde melk en rauwe melk. Gepasteuriseerde melk wordt namelijk verhit in een fabriek tot 65 graden. Zodra er een verhitting heeft plaatsgevonden mag de kaas geen boerenkaas meer heten.  

Wat is Kaas van de Boerderij? 

Kaas van de Boerderij wordt op de boerderij gemaakt alleen wordt de melk gethermiseerd. Dit houdt in dat de melk 20 seconden verwarmd wordt naar 65 graden waardoor eventuele schadelijke bacteriën worden uitgeschakeld, en toch zijn smaak behoudt. Het maakproces van Kaas van de Boerderij is verder gelijk aan dat van boerenkaas en daarom liggen de verschillen niet ver uit elkaar.   

Zwanger? 

Volgens het Voedingscentrum kan Kaas van de Boerderij worden gegeten als je zwanger bent, omdat bepaalde bacteriesoorten worden gedood tijdens de verhitting. Goed nieuws dus voor de zwangere kaasliefhebber!

 

Benieuwd hoe dat zit? Lees dan ons artikel over kaas en zwangerschap.

Boerderij Snoekvliet

Gertjan van boerderij Snoekvliet produceert Kaas van de Boerderij in Stolwijk, van oudsher een echt kaasmakers dorp. Als het even kan gaan de koeien zo vroeg mogelijk in het voorjaar naar buiten en laat in het najaar weer op stal, zodat de koeien zoveel mogelijk weide-dagen hebben.

De smaak van boerderij Snoekvliet kenmerkt zich als zacht en romig. Hun Kaas van de Boerderij is sinds maart bij ons verkrijgbaar in de varianten jong belegen, belegen en oud.  

Boerenkaas kopen?

Nieuwsgierig naar de smaak van boerenkaas? Ga naar onze boerenkazen pagina en ontdek wel kaas bij jou past. Kies, bestel en ontvang jouw kaas thuis via de brievenbus geleverd.  

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder

Weidevogels en onze boeren

De weidevogels en de boeren in Nederland hebben vaak een ding met elkaar gemeen: ze huizen allebei in de omgeving van de weides. 

Lees verder

Eén (boeren)zwaluw maakt nog geen zomer

Wat is weidevogelbeheer en hoe gaat het met onze weidevogels? Lees onze blog en kijk welke boeren zich inzetten voor de weidevogels!

Lees verder

De koeien gaan naar buiten!

De koeien gaan naar buiten. Dit is een dag waar iedere boer ieder voorjaar weer naar uit kijkt. De koeien trouwens ook. Lees hier alles over dit bijzondere moment!

Lees verder

Wat is graskaas?

Graskaas - Wat is graskaas precies? Iedereen lijkt het er over te hebben in het voorjaar, want graskaas is er ook alleen in het voorjaar. Hieronder wordt uitgelegd wat graskaas is.

Lees verder

Kaasbrood in plaats van Paasbrood?

Zelf Kaasbrood maken? Wat een goed idee! Omdat Pasen twee dagen duurt hebben wij een recept voor jou dat je de hele Pasen kan eten! Zoals bij het ontbijt, brunch, lunch, hartig tussendoortje of lekker als broodje bij de soep. Lees gauw verder!

Lees verder

Stolwijker kaas kopen kan nu ook online

Stolwijker kaas van de boerderij nu ook te koop bij de firma kaas. Wat maak Stolwijker kaas zo uniek? Lees het hier!

Lees verder

Koeiendans

De lente begint, tijd voor de koeiendans! Lees onze blog en kom meer te weten over de lente, graskaas en de koeiendans.

Lees verder