Boerenkaas vs Kaas van de Boerderij

Boerenkaas is de kaas die velen het lekkerst vinden vanwege de volle, mooie smaak en lekkere bite. Tot voor kort verkocht de firma kaas daarom alleen boerenkaas gemaakt van rauwe koemelk. Sinds maart biedt de firma kaas ook Kaas van de Boerderij aan. Het verschil? Dat vertellen wij in deze blog.  Kaas van de boerderij

Wat is boerenkaas?

Boerenkaas is kaas gemaakt van rauwe koemelk gemaakt op de boerderij op traditionele en gecontroleerde wijze. Op traditionele wijze houdt in dat de kaas is gemaakt van de verse rauwe melk van de eigen koeien en wordt niet verhit. Alleen onder deze voorwaarden mag boerenkaas ook boerenkaas genoemd worden. Lees hier meer over wat boerenkaas is.  

Verhittingsverschil

Het voornaamste verschil tussen boerenkaas en Kaas van de Boerderij zit in de verhitting van de melk tijdens de bereiding. In de blog over rauwmelkse kaas wordt het verschil in verhitting uitgelegd van gepasteuriseerde melk en rauwe melk. Gepasteuriseerde melk wordt namelijk verhit in een fabriek tot 65 graden. Zodra er een verhitting heeft plaatsgevonden mag de kaas geen boerenkaas meer heten.  

Wat is Kaas van de Boerderij? 

Kaas van de Boerderij wordt op de boerderij gemaakt alleen wordt de melk gethermiseerd. Dit houdt in dat de melk 20 seconden verwarmd wordt naar 65 graden waardoor eventuele schadelijke bacteriën worden uitgeschakeld, en toch zijn smaak behoudt. Het maakproces van Kaas van de Boerderij is verder gelijk aan dat van boerenkaas en daarom liggen de verschillen niet ver uit elkaar.   

Zwanger? 

Volgens het Voedingscentrum kan Kaas van de Boerderij worden gegeten als je zwanger bent, omdat bepaalde bacteriesoorten worden gedood tijdens de verhitting. Goed nieuws dus voor de zwangere kaasliefhebber!

 

Benieuwd hoe dat zit? Lees dan ons artikel over kaas en zwangerschap.

Boerderij Snoekvliet

Gertjan van boerderij Snoekvliet produceert Kaas van de Boerderij in Stolwijk, van oudsher een echt kaasmakers dorp. Als het even kan gaan de koeien zo vroeg mogelijk in het voorjaar naar buiten en laat in het najaar weer op stal, zodat de koeien zoveel mogelijk weide-dagen hebben.

De smaak van boerderij Snoekvliet kenmerkt zich als zacht en romig. Hun Kaas van de Boerderij is sinds maart bij ons verkrijgbaar in de varianten jong belegen, belegen en oud.  

Boerenkaas kopen?

Nieuwsgierig naar de smaak van boerenkaas? Ga naar onze boerenkazen pagina en ontdek wel kaas bij jou past. Kies, bestel en ontvang jouw kaas thuis via de brievenbus geleverd.  

Alles over boerenkaas

Wij noemen onszelf kaasfanaten. We houden van echt lekkere boerenkaas, direct van de boer. Iedere week halen we de kaas op bij onze eigen boeren en versturen deze dan rechtstreeks naar jou. Kaas met smaak, gemaakt door èchte boeren en niet in een fabriek. En dat proef je!

Oktober is Boerenkaasmaand!

Ieder jaar wordt boerenkaas in oktober extra onder de aandacht gebracht. Daarom heet de maand oktober: Boerenkaasmaand!

Lees verder

de firma kaas geïnterviewd door The Daily Milk!

Kaasbaas Wouter Swolfs vertelt aan zuivelplatform The Daily Milk over de missie, behaalde doelen en natuurlijk de bijzondere levermethode van de firma kaas.

Lees verder

Herfst = Kruidenkaas!

De herfst komt er bijna weer aan en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe kruidenkaas. De firma kaas introduceert twee compleet nieuwe kruidenkazen, namelijk truffelkaas en bieslook knoflook kaas!

Lees verder

Cum Laude (kaas) Awards 2021

Een groot aantal van onze kaasboeren zijn genomineerd voor een Cum Laude (kaas) Award 2021 met verschillende rijpingen. Benieuwd hoe ze smaken? Lees deze blog!

Lees verder

Hoe maak je de perfecte kaasplank compleet?

Welke wijn drink jij bij een kaasplank. Een bierliefhebber? Lees welke bieren! Kortom een complete foodpairing met onze kazen.

Lees verder

Feiten & fabels over kaas

Kaas blijft een verrukkelijk onderwerp om over te praten, het liefst met een kaasplank voor je neus. Maar wat betekent nu eigenlijk de aanduiding 20+, 30+ en 48+? Bevat een tosti nu eigenlijk meer calorieën dan een boterham met kaas? En is kaas eigenlijk wel vegetarisch?  Over kaas bestaan veel weetjes, maar welke zijn feiten en welke zijn fabels? Wij […]

Lees verder

EK borrelpakket

Bestel hier je EK borrelpakket en juich oranje naar de finale! Speciaal voor het EK levert de firma kaas bij elke borrelbox een gratis EKaasplank!

Lees verder

Borrelplank maken doe je zelf

Een borrelplanken maken doe je zelf. Borrelgemak voor thuis - lekker. Hoe? Klik. Kies. Bestel. En het wordt ook nog thuis geleverd!

Lees verder

Puur lokaal goud: boerenkaas

In de Analyse van het Algemeen Dagblad over onze boeren en ‘Puur lokaal goud’: boerenkaas. Lees het artikel hier!

Lees verder